Alla inlägg under augusti 2018
Ingredienser:
6 dl vatten
1 kg lingon
6 dl Rörsocker
Gör så här:
Koka upp vattnet och tillsätt lingonen.
Lägg på lock och låt koka cirka 10 minuter.
Mosa lingonen mot kastrullens kanter.
Sila av och mät upp saften i kastrullen igen.
Tillsätt socker.
Låt koka några minuter tills sockret smält.
Dra kastrullen åt sidan och skumma väl.
För klar saft, använd en silduk och låt saften rinna av.
Häll upp på rengjord, varm flaska, tillslut väl.
Förvaras i kylskåpet.
Hållbarhet cirka 1-2 veckor.
Antal: 6-8 portioner
Ugn: 175º, 35-40 minuter
Ingredienser:
90 g mjukt smör
1½ dl farinsocker
2 ägg
3 dl mandelmjöl, finns ibland på glutenfri hyllan i mataffären
¾ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 tsk finrivet citronskal
2 päron, skalade och delade i 4 delar
½ dl farinsocker
Råsocker att strö över
Vispgrädde till servering
Gör så här:
Sätt ugnen på 175º.
Vispa samman smöret och sockret tills det blir krämigt.
Tillsätt ägg, mandelmjöl, vetemjöl, bakpulver och citronskal och blanda samman.
Skeda ner blandningen i en smord pajform med löstagbar botten.
Lägg päronen och råsockret i en skål och blanda tills frukten är täckt med sockret.
Tryck ner päronen i smeten och baka i mitten av ugnen i 35-40 minuter tills den är färdigbakad, prova med en sticka.
Ta ut kakan och strö över lite råsocker.
Pudra även över florsocker precis före servering.
Servera med vispgrädde eller vaniljvisp.
Måndag:
Korv Stroganoff
Tisdag:
Blomkål, broccoli, kassler gratinerat med ostsås
Onsdag:
Fisksoppa med aioli och bröd
Torsdag:
Fläskpannkaka och vitkålssallad
Fredag:
Räkmackor
Lördag:
Lövbiff med pepparsås och potatis
Söndag:
Lever i gräddsås, potatismos och gröna ärtor
Måndag:
Middag:
Pannbiff med lök, sockerärter, kokt potatis.
Äppelkräm med mjölk
Tisdag:
Ostpanerade fläskkotletter på risbädd, paprikasallad
Onsdag:
Lunch:
Ost- och skinksallad, bröd och ost:
Blanda 2 dl osttärningar, gärna grevé, 1 hg strimlad rökt skinka, 1 burk majskorn, 1 knippe skivade rädisor, 1 klyfta strimlad vitkål och ½ fintärnad gul lök.
Rör om salladen med dressing av olja, vinäger, salt och peppar
Middag:
Söndagslimpa, sallad och kokt potatis
Citronpäron:
Skala 4 stora päron.
Dela dem i halvor och tag bort kärnhuset.
Pensla med rivet skal och saft från ½ citron.
Strö över 1 dl socker och klicka på ett par msk smör eller margarin.
Grädda i 250 graders ugn och ca 15 minuter.
Servera med iskall vispad grädde.
Torsdag:
Kokta grönsaker, blomkål, kålrabbi, morötter, purjo tex och skinksås:
Smaksätt vit grundsås med strimlad skinka eller salami.
Plommonkräm med mjölk.
Fredag:
Goda korvgrytan och kokt potatis
Lingon och mjölk
Lördag:
Fiskpinnar, grönt potatismos, senapsgräddfil med curry och kokta morotsskivor
Mjukglass med chokladsmak
Söndag:
Får i kål:
Strimla 3/4 kg vitkål och skär 3/4 kg fårbringa med ben i bitar.
Bryn köttet i en gryta.
Tillsätt kål, 1½ tsk salt, 10 vitpepparkorn, 10 kryddpepparkorn och 1 hackad lök.
Slå på vatten så att det nästan täcker köttet (ca ½ liter).
Koka under lock ca 40 minuter.
Servera med finhackad persilja.
Köksalmanack, 1981
Måndag:
Kasslergryta med ris
Tisdag:
Stuvad spenat med stekt falukorv
Onsdag:
Köttfärspaj med soltorkade tomater och fetaost
Torsdag:
Tomatsoppa
Fredag:
Lax med bulgur och limesås
Lördag:
Kotlett med ratatouille
Lördag:
Tonfisk med pasta
Måndag:
Falsk fläskfilé, sås, potatis, gelé och inlagd gurka
Tisdag:
Torsk i ugn med god sås över och potatismos
Onsdag:
Chipsgratäng
Torsdag:
Senapspanerad falukorv med mos
Fredag:
Langos
Lördag:
Kotlettgratäng med hasselbackspotatis
Söndag:
Köttfärssås med spaghetti
Måndag:
Korv Stroganoff mer potatismos
Tisdag:
Laxburgare med koriander och lime, klyftpotatis och kall sås.
Onsdag:
Mustig köttgryta med rotfrukter
Torsdag:
Linssoppa med spenat och citron
Fredag:
Taco med goda tillbehör
Lördag:
Hemmagjord pizza
Söndag:
Köttfärslimpa med potatis och gräddsås
Ugn: 175 grader, 20-25 minuter
Ingredienser:
200 g smör
200 g mörk choklad (behöver inte vara hög kakaohalt)
4 ägg
4 dl socker
2 1/4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g hasselnötter, mandel eller valnötter
1 msk snabbkaffe löst i 2 msk hett vatten
Gör så här:
Smörj och bröa en vanlig långpanna.
Hacka nötterna. Värm ugnen till 175 grader.
Smält smöret och låt chokladen smälta med på eftervärmen.
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ned mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Rör ned smörchokladen i smeten tillsammans med kaffet.
Rör ned hälften av nöthacket.
Bred ut smeten i långpannan.
Strö över resten av nöthacket.
Grädda i 20-25 minuter.
De ska vara lite kladdiga.
Låt kallna och skär i rutor.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|