Alla inlägg under augusti 2018

Av Maria - 9 augusti 2018 10:15

Ingredienser:

2 liter (1 kg) hallon
1 liter (½ kg) blåbär
1 kg Syltsocker 


För mindre mängd sylt:
250 g hallon
125 g blåbär

2½ dl Syltsocker


Gör så här:

Blanda hallon, blåbär och syltsocker i en gryta och koka under omrörning i 5 minuter.

Skumma noga.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.

Förslut.

Förvara svalt.

Av Maria - 9 augusti 2018 09:30

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

175 g torkade cannellinibönor

1 liten, pressad vitlöksklyfta

1 knippa salladslök, grovt hackad

En näve färska myntablad

2 msk tahini (sesampasta)

2 msk olivolja

1 tsk malen kummin

1 tsk malen koriander

Pressad citronsaft

Salt

Peppar


Garnera med:

Färska myntakvistar


Servera med:

Råa grönsaker, som blomkålsbuketter, morötter, gurka, rädisor och paprika


Gör så här:

Blötlägg bönorna i vatten.

Låt stå i minst 4 timmar eller över natten.

Skölj bönorna och låt rinna av, lägg dem i en stor gryta och täck med kallt vatten.

Koka upp och koka häftigt i ca 10 minuter.

Sänk värmen, lägg på lock och koka sakta tills bönorna är mjuka.

Låt rinna av ordenligt och häll över dem i en skål eller matberdare.

Tillsätt vitlök, salladslök, mynta, tahini och olivolja.

Mixa i ca 15  sekunder eller mosa för hand till en slät puré.

Skrapa över i en skål och rör ned kummin, koriander och pressa citron.

Krydda med salt och peppar efter smak.

Blanda noggrant, täck med plastfolie och ställ svalt, dock ej i kylskåpet, i 30 minuter för att låta aromen mogna.

Skeda upp dippsåsen i portionsformar och garnera med färska myntkvistar.

Ställ skålarna på ett fat omgivna av råa grönsaksstavar och servera såsen rumstempererad.

Av Maria - 9 augusti 2018 08:45

Antal: ca 15 bitar

Ugn: 200º,  40-45 minuter + några minuter


Ingredienser:

4 ägg

4 dl strösocker

170 g smör

1 dl vispgrädde

2 dl majsena

2 dl majsmjöl

2 dl mandelmjöl

3 tsk bakpulver

2 tsk psylliumfrömjöl (psyllioum - eller fiberhusk)

2 tsk vaniljsocker


Toscasmet:

125 g smör

1¼ dl farinsocker

2 msk mjölk

1 krm salt

150 g pekannötter


Gör så här:

Sätt ugnen på 200º.

Lägg ett bakplåtspapper i en form, ca 22 cm i diameter.

Vispa ägg och socker pösigt.

Smält smöret och häll i grädden.

Blanda alla torra ingredienser.

Vispa ner smöret och grädden i äggsmeten och vispa sedan i de torra ingredienserna.

Häll smeten i formen.

Grädda mitt i ugnen i 40-45 minuter.


Toscasmet:

Blanda smör, farinsocker, mjölk och salt i en kastrull.

Låt sjuda i ca 3-4 minuter.

Rör i botten ett par gånger, men inte hela tiden.

Tillsätt pekannötterna i smeten.

Häll toscasmeten över kakan.

Grädda ytterligare ett par minuter, lite högre upp i ugnen.

Kontrollera noga så att kakan inte bränns.

Skär kakan i rutor.

Av Maria - 8 augusti 2018 16:15




Antal: 12 bitar

Ugn: 180º, ca 30 minuter


Ingredienser:

90 g osaltat smör

120 g mörk choklad, hackad

2 ägg, uppvispade

2½ dl socker

1½ dl vetemjöl

50 g rostade nötter, hackade (t.ex. hasselnötter eller pekannötter)


Mousse:

2 gelatinblad

2 dl vispgrädde

200 g vit choklad


Chokladsås:

150 g mjölkchoklad, grovhackad

2 dl vispgrädde

1 dl standarmjölk


Till garnering:

Ev. citronmeliss


Gör så här:
Sätt ugnen på 180º.

Smörj en form, ca 20*20 cm.

Smält smör och choklad i mikro eller över vattenbad.

Tillsätt de uppvispade äggen, därefter socker och siktat mjöl.

Rör snabbt ihop smeten med försiktiga tag.

Blanda ner nötterna.

Häll smeten i den smorda formen och grädda i ugnen i ca 30 minuter, tills den är fast på ytan men mjuk inuti.


Mousse:

Blötlägg gelatin i kallt vatten i 5 minuter.

Vispa grädden tills den blir fast men lite rinnig.

Smält chokladen över vattenbad och låt svalna lite.

Vänd försiktigt ner den avsvalnade chokladen i grädden, lite åt gången, med hjälp av en slickepott.

Ta upp gelatinet och krama ur vattnet.

Smält bladen försiktigt i en liten kastrull.

Låt svalna något och rör försiktigt ner gelatinet i chokladblandningen.


Vänta tills kakan kallnat ordentligt.

Bred ett lager mousse ovanpå kakan och låt stå i kylskåp i 2-3 timmar.

Skär kakan i fyrkantiga bitar.


Sås:

Koka upp grädden och mjölken i en kastrull.

Slå gräddmjölken över chokladen och rör om ordentligt.

Låt såsen kallna.

Häll mjölkchokladsås över och garnera ev. med citronmeliss.




Av Maria - 8 augusti 2018 15:15

Jäsning: 30 minuter + 30 minuter

Ugn: 225 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk olja
3 msk sirap
1 ½ dl havrekli el. vetekli
10 dl vetemjöl special


Gör så här:
Lös jästen i vattnet.

Blanda ned olja, salt, sirap, kli och mjölet.

Arbeta med elvispens degkrokar eller i maskin i ca 5 minuter.

Jäs övertäckt i 30 minuter.


Tryck ut degen direkt på en bakplåtspappersklädd långpanna, ca 30x40 cm.

Skär i 12-16 rutor.

Jäs övertäckt ytterligare 30 min.


Sätt ugnen på 225°.

Grädda mitt i ugn i ca 20 minuter.

Av Maria - 8 augusti 2018 11:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

1 färdiggrillad kyckling (eller motsvarnade mängd rent kycklingkött)
3 bananer
5 dl vispgrädde
1,5 dl chilisås
140 gr bacon

Garnering:
½-1 dl jordnötter
bacon
kryddgrönt


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 gr
Bena ur köttet och skär ner det.
Lägg det i en smord ugnssäker form.
Skala och skär bananerna i bitar, lägg dem på kycklingen.
Vispa upp grädden och blanda med chilisåsen, häll blandningen över det andra i formen.
Strimla och stek baconet, fördela det mesta i formen.
Gratinera i nedre delen av ugnen i ca 20 min.
Strö över nötter och bacon, toppa med lite kryddgrönt.
Servera med ris och sallad.

Av Maria - 8 augusti 2018 08:45

Antal: ca 40 stycken

Ugn: 175º, ca 10 minuter


Ingredienser:

200 g smör

¾ dl flytande honung

4 dl vetemjöl

1 dl kakao

1 dl hasselnötter, hackade

50 g mörk choklad, hackad


Gör så här:
Sätt ugnen på 175º.

Vispa ihop smör och honung.

Blanda vetemjöl, kakao, hasselnötter och choklad.

Dela degen i två bitar och forma bitarna till två längder ca 4-5 cm i diameter.

Om du vill kan du sätta in längderna i kylen i 1-2 timmar så att de går lättare att skära upp.

Skär upp i ca ½-1 cm tjocka skivor och lägg på plåtar med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Låt kakorna svalna på plåtarna.

Av Maria - 8 augusti 2018 07:53




Antal: ca 32 stycken

Ugn: 150 grader, ca 12 minuter


Ingredienser:

125 g smör

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 1/4 dl kokosflingor

1 tsk hjorthornssalt

2½ dl vetemjöl


Garnering:

100 g vit choklad

Små dekorationskulor


Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.

Rör smör och socker vitt och poröst.

Blanda vaniljsocker, kokosflingor, hjorthornssalt och vetemjöl i en djup tallrik.

Tillsätt mjölblandningen till smöret och blanda alltsammans till en deg.

Forma 32 små kulor och lägg dem på bakpappersklädda plåtar.

Grädda i ugnen i ca 12 minuter.

Kakorna ska få färg.


Garnering:

Smält chokladen i en plastpåse i rikligt hett vatten, klipp ett litet hål och spritsa chokladen över kakorna.

Strö på dekorationskulor.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Augusti 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards