Alla inlägg under augusti 2018
Ingredienser:
2 liter (1 kg) hallon
1 liter (½ kg) blåbär
1 kg Syltsocker
För mindre mängd sylt:
250 g hallon
125 g blåbär
2½ dl Syltsocker
Gör så här:
Blanda hallon, blåbär och syltsocker i en gryta och koka under omrörning i 5 minuter.
Skumma noga.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara svalt.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
175 g torkade cannellinibönor
1 liten, pressad vitlöksklyfta
1 knippa salladslök, grovt hackad
En näve färska myntablad
2 msk tahini (sesampasta)
2 msk olivolja
1 tsk malen kummin
1 tsk malen koriander
Pressad citronsaft
Salt
Peppar
Garnera med:
Färska myntakvistar
Servera med:
Råa grönsaker, som blomkålsbuketter, morötter, gurka, rädisor och paprika
Gör så här:
Blötlägg bönorna i vatten.
Låt stå i minst 4 timmar eller över natten.
Skölj bönorna och låt rinna av, lägg dem i en stor gryta och täck med kallt vatten.
Koka upp och koka häftigt i ca 10 minuter.
Sänk värmen, lägg på lock och koka sakta tills bönorna är mjuka.
Låt rinna av ordenligt och häll över dem i en skål eller matberdare.
Tillsätt vitlök, salladslök, mynta, tahini och olivolja.
Mixa i ca 15 sekunder eller mosa för hand till en slät puré.
Skrapa över i en skål och rör ned kummin, koriander och pressa citron.
Krydda med salt och peppar efter smak.
Blanda noggrant, täck med plastfolie och ställ svalt, dock ej i kylskåpet, i 30 minuter för att låta aromen mogna.
Skeda upp dippsåsen i portionsformar och garnera med färska myntkvistar.
Ställ skålarna på ett fat omgivna av råa grönsaksstavar och servera såsen rumstempererad.
Antal: ca 15 bitar
Ugn: 200º, 40-45 minuter + några minuter
Ingredienser:
4 ägg
4 dl strösocker
170 g smör
1 dl vispgrädde
2 dl majsena
2 dl majsmjöl
2 dl mandelmjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk psylliumfrömjöl (psyllioum - eller fiberhusk)
2 tsk vaniljsocker
Toscasmet:
125 g smör
1¼ dl farinsocker
2 msk mjölk
1 krm salt
150 g pekannötter
Gör så här:
Sätt ugnen på 200º.
Lägg ett bakplåtspapper i en form, ca 22 cm i diameter.
Vispa ägg och socker pösigt.
Smält smöret och häll i grädden.
Blanda alla torra ingredienser.
Vispa ner smöret och grädden i äggsmeten och vispa sedan i de torra ingredienserna.
Häll smeten i formen.
Grädda mitt i ugnen i 40-45 minuter.
Toscasmet:
Blanda smör, farinsocker, mjölk och salt i en kastrull.
Låt sjuda i ca 3-4 minuter.
Rör i botten ett par gånger, men inte hela tiden.
Tillsätt pekannötterna i smeten.
Häll toscasmeten över kakan.
Grädda ytterligare ett par minuter, lite högre upp i ugnen.
Kontrollera noga så att kakan inte bränns.
Skär kakan i rutor.
Antal: 12 bitar
Ugn: 180º, ca 30 minuter
Ingredienser:
90 g osaltat smör
120 g mörk choklad, hackad
2 ägg, uppvispade
2½ dl socker
1½ dl vetemjöl
50 g rostade nötter, hackade (t.ex. hasselnötter eller pekannötter)
Mousse:
2 gelatinblad
2 dl vispgrädde
200 g vit choklad
Chokladsås:
150 g mjölkchoklad, grovhackad
2 dl vispgrädde
1 dl standarmjölk
Till garnering:
Ev. citronmeliss
Gör så här:
Sätt ugnen på 180º.
Smörj en form, ca 20*20 cm.
Smält smör och choklad i mikro eller över vattenbad.
Tillsätt de uppvispade äggen, därefter socker och siktat mjöl.
Rör snabbt ihop smeten med försiktiga tag.
Blanda ner nötterna.
Häll smeten i den smorda formen och grädda i ugnen i ca 30 minuter, tills den är fast på ytan men mjuk inuti.
Mousse:
Blötlägg gelatin i kallt vatten i 5 minuter.
Vispa grädden tills den blir fast men lite rinnig.
Smält chokladen över vattenbad och låt svalna lite.
Vänd försiktigt ner den avsvalnade chokladen i grädden, lite åt gången, med hjälp av en slickepott.
Ta upp gelatinet och krama ur vattnet.
Smält bladen försiktigt i en liten kastrull.
Låt svalna något och rör försiktigt ner gelatinet i chokladblandningen.
Vänta tills kakan kallnat ordentligt.
Bred ett lager mousse ovanpå kakan och låt stå i kylskåp i 2-3 timmar.
Skär kakan i fyrkantiga bitar.
Sås:
Koka upp grädden och mjölken i en kastrull.
Slå gräddmjölken över chokladen och rör om ordentligt.
Låt såsen kallna.
Häll mjölkchokladsås över och garnera ev. med citronmeliss.
Jäsning: 30 minuter + 30 minuter
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk olja
3 msk sirap
1 ½ dl havrekli el. vetekli
10 dl vetemjöl special
Gör så här:
Lös jästen i vattnet.
Blanda ned olja, salt, sirap, kli och mjölet.
Arbeta med elvispens degkrokar eller i maskin i ca 5 minuter.
Jäs övertäckt i 30 minuter.
Tryck ut degen direkt på en bakplåtspappersklädd långpanna, ca 30x40 cm.
Skär i 12-16 rutor.
Jäs övertäckt ytterligare 30 min.
Sätt ugnen på 225°.
Grädda mitt i ugn i ca 20 minuter.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
1 färdiggrillad kyckling (eller motsvarnade mängd rent kycklingkött)
3 bananer
5 dl vispgrädde
1,5 dl chilisås
140 gr bacon
Garnering:
½-1 dl jordnötter
bacon
kryddgrönt
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 gr
Bena ur köttet och skär ner det.
Lägg det i en smord ugnssäker form.
Skala och skär bananerna i bitar, lägg dem på kycklingen.
Vispa upp grädden och blanda med chilisåsen, häll blandningen över det andra i formen.
Strimla och stek baconet, fördela det mesta i formen.
Gratinera i nedre delen av ugnen i ca 20 min.
Strö över nötter och bacon, toppa med lite kryddgrönt.
Servera med ris och sallad.
Antal: ca 40 stycken
Ugn: 175º, ca 10 minuter
Ingredienser:
200 g smör
¾ dl flytande honung
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 dl hasselnötter, hackade
50 g mörk choklad, hackad
Gör så här:
Sätt ugnen på 175º.
Vispa ihop smör och honung.
Blanda vetemjöl, kakao, hasselnötter och choklad.
Dela degen i två bitar och forma bitarna till två längder ca 4-5 cm i diameter.
Om du vill kan du sätta in längderna i kylen i 1-2 timmar så att de går lättare att skära upp.
Skär upp i ca ½-1 cm tjocka skivor och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Låt kakorna svalna på plåtarna.
Antal: ca 32 stycken
Ugn: 150 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
125 g smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 1/4 dl kokosflingor
1 tsk hjorthornssalt
2½ dl vetemjöl
Garnering:
100 g vit choklad
Små dekorationskulor
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Rör smör och socker vitt och poröst.
Blanda vaniljsocker, kokosflingor, hjorthornssalt och vetemjöl i en djup tallrik.
Tillsätt mjölblandningen till smöret och blanda alltsammans till en deg.
Forma 32 små kulor och lägg dem på bakpappersklädda plåtar.
Grädda i ugnen i ca 12 minuter.
Kakorna ska få färg.
Garnering:
Smält chokladen i en plastpåse i rikligt hett vatten, klipp ett litet hål och spritsa chokladen över kakorna.
Strö på dekorationskulor.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|