Direktlänk till inlägg 20 november 2018

Blåbärs- & aprikosgaletter (Glutenfritt)

Av Maria - 20 november 2018 18:21




Antal: 4-8 portioner

Vila: Ca 20 minuter

Ugn: 200 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

Pajdegen:

1 dl bovetemjöl

1 dl majsmjöl

1 dl rismjöl

1 dl strösocker

1 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

½ tsk salt

100 g smör, ev. laktosfritt

½ dl vatten


Blåbärsfyllning:
250 g blåbär, färska eller tinade

3/4 dl socker

2 msk potatismjöl

1 citron, zesten


Aprikosfyllning:
8 stycken aprikoser

½ dl florsocker


Servera med:
Rostade kokosflingor

Florsocker


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda de torra ingredienserna till degen i en bunke.

Mixa eller nyp in smöret i mjölblandningen.

Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.

Låt degen vila ca 20 minuter i kylen.


Fyllning:
Blanda blåbär, socker, potatismjöl och citronzest väl.

Eller halvera, kärna ut och skär aprikoserna i tunna skivor - låt dem gärna sitta ihop lite i ena kanten så att du kan bre ut som som en solfjäder.

Pudra florsocker över aprikosskivorna.


Kavla ut degen och lägg en fyllning i mitten.

Vik upp kanterna över den yttre delen av fyllningen.

Tryck ihop eventuella sprickor i nederkanterna så att fruktsaftena inte rinner ut.

Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.


Strö över rostad kokos och/eller florsocker vid serveringen.


Tips!

Fyll galetten med dina favoritfrukter eller bär.

Tänk bara på att använda potatismjöl till blöta bär.


En galette är som en söt liten paj där degen viks över fyllningen.




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< November 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards