Direktlänk till inlägg 28 november 2018
Antal: ca 40 bullar
Jäsning: ca 40 minuter + ca 40 minuter
Ugn: 225 grader, 8-10 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
150 g smör, ev. laktosfritt
4 dl mjölk, ev. laktosfri
2 kuvert (1 g) saffran
2 msk fiberhusk
½ tsk salt
½ dl vit sirap
1 dl strösocker
1 ägg
9 dl (540 g) glutenfri mjölmix, tex semper mix, ev. laktosfri
Garnering:
1-2 dl russin (80 stycken)
Pensling:
1 uppvispat ägg eller mjölk, ev. laktosfri
Gör så här:
Börja med att mortla saffran tillsammans med 1 tsk socker.
Lägg russinen i vatten i ca 20 minuter (ger saftigare lussekatter).
Smält smöret.
Tillsätt saffran och mjölk och låt degspadet bli fingervarmt, 37 grader.
Smula jästen i en bunke och vispa ut den med lite av degspadet.
Vispa ner resten av degspadet samt fiberhusk.
Låt svälla i 10 minuter.
Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 5 minter.
Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.
Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med glutenfri mjölmix.
Knåda in lite mjölmix om degen är kladdig men försök att använda så lite som mjölmix som möjligt.
Dela degen i 4 delar och varje del i 10 bitar.
Rulla ut varje degbit till en smal längd, 20-30 cm lång beroende på hur du bill att dina lussekatter ska se ut.
Snurra in ändarna åt var sitt håll.
Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Tryck ner russin i lussekatterna.
Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter tills de fått fin färg.
Pensla med uppvispat ägg (ger blanka bullar) eller med mjölk (ger matta bullar) direkt efter gräddningen.
Låt lussekatterna svalna på galler under bakduk.
Tips!
Det går bra att pensla bullarna med ägg eller mjölk innan gräddningen men resultatet blir snyggare om man penslar efteråt.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||||
|