Direktlänk till inlägg 28 november 2018

Annelis saftiga saffransbullar (Glutenfri)

Av Maria - 28 november 2018 06:43




Antal: ca 40 bullar

Jäsning: ca 40 minuter + ca 40 minuter

Ugn: 225 grader, 8-10 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

150 g smör, ev. laktosfritt

4 dl mjölk, ev. laktosfri

2 kuvert (1 g) saffran

2 msk fiberhusk

½ tsk salt

½ dl vit sirap

1 dl strösocker

1 ägg

9 dl (540 g) glutenfri mjölmix, tex semper mix, ev. laktosfri


Garnering:

1-2 dl russin (80 stycken)


Pensling:

1 uppvispat ägg eller mjölk, ev. laktosfri


Gör så här:

Börja med att mortla saffran tillsammans med 1 tsk socker.

Lägg russinen i vatten i ca 20 minuter (ger saftigare lussekatter).

Smält smöret.

Tillsätt saffran och mjölk och låt degspadet bli fingervarmt, 37 grader.

Smula jästen i en bunke och vispa ut den med lite av degspadet.

Vispa ner resten av degspadet samt fiberhusk.

Låt svälla i 10 minuter.

Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 5 minter.

Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.


Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med glutenfri mjölmix.

Knåda in lite mjölmix om degen är kladdig men försök att använda så lite som mjölmix som möjligt.

Dela degen i 4 delar och varje del i 10 bitar.

Rulla ut varje degbit till en smal längd, 20-30 cm lång beroende på hur du bill att dina lussekatter ska se ut.

Snurra in ändarna åt var sitt håll.

Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper.

Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.


Sätt ugnen på 225 grader.

Tryck ner russin i lussekatterna.

Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter tills de fått fin färg.

Pensla med uppvispat ägg (ger blanka bullar) eller med mjölk (ger matta bullar) direkt efter gräddningen.

Låt lussekatterna svalna på galler under bakduk.


Tips!

Det går bra att pensla bullarna med ägg eller mjölk innan gräddningen men resultatet blir snyggare om man penslar efteråt.




 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 1 april 18:28

Måndag: Kycklingwok: Strimla kycklingfilé och woka i omgångar i het olja. Blanda ner i nudelsallad, strö över cashewnötter.   Nougatdessert: Servera en kula dajmglass med hackade rostade hasselnötter och baknougat som fått smälta på svag värme ...

Av Maria - Måndag 1 april 06:00

Måndag: Kyckling med rotsaker.   Tisdag: Paprikasoppa: Fräs 1 hackad gul lök tillsammans med 3 gröna urkärnade paprikor i små bitar. Tillsätt ca 5 dl vatten och 2 buljongtärningar (grönsaks). Låt soppan koka under lock tills grönsakerna är mj...

Av Maria - Söndag 31 mars 17:01

      Mängd: 3½ dl   Ingredienser: 2 apelsiner 1 rött äpple 1 päron 1 tsk ljus honung (kan uteslutas) Isbitar   Gör så här:Pressa frukterna till juice. Rör eventuellt i honungen. Häll upp i glas och lägg i några isbitar. ...

Av Maria - Söndag 31 mars 13:15

Ingredinser: 1 kyckling, ca 1200 g eller kycklingdelar 10-12 små gula lökar 200 g champinjoner, färska eller från burk 2-3 msk smör 1 1/2 msk vetemjöl 1 dl vatten 1/2 smulad buljongtärning 2 dl vitt torrt vin 1 burk tomater med spad...

Av Maria - Söndag 31 mars 12:58

      Antal: ca 24 stycken Ugn: 175 grader, ca 15 minuter   Ingredienser: 200 g smör, rumsvarmt 2 dl strösocker 2 dl havregryn 2½ dl vetemjöl ½ dl kakao 1 tsk bakpulver 1 tsk salt 1 dl hasselnötter, grovhackade 150 g vit...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23 24 25
26
27
28
29
30
<<< November 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se