Direktlänk till inlägg 28 november 2018
Antal: ca 40 bullar
Jäsning: ca 40 minuter + ca 40 minuter
Ugn: 225 grader, 8-10 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
150 g smör, ev. laktosfritt
4 dl mjölk, ev. laktosfri
2 kuvert (1 g) saffran
2 msk fiberhusk
½ tsk salt
½ dl vit sirap
1 dl strösocker
1 ägg
9 dl (540 g) glutenfri mjölmix, tex semper mix, ev. laktosfri
Garnering:
1-2 dl russin (80 stycken)
Pensling:
1 uppvispat ägg eller mjölk, ev. laktosfri
Gör så här:
Börja med att mortla saffran tillsammans med 1 tsk socker.
Lägg russinen i vatten i ca 20 minuter (ger saftigare lussekatter).
Smält smöret.
Tillsätt saffran och mjölk och låt degspadet bli fingervarmt, 37 grader.
Smula jästen i en bunke och vispa ut den med lite av degspadet.
Vispa ner resten av degspadet samt fiberhusk.
Låt svälla i 10 minuter.
Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen ordentligt med degkrokar i minst 5 minter.
Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.
Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med glutenfri mjölmix.
Knåda in lite mjölmix om degen är kladdig men försök att använda så lite som mjölmix som möjligt.
Dela degen i 4 delar och varje del i 10 bitar.
Rulla ut varje degbit till en smal längd, 20-30 cm lång beroende på hur du bill att dina lussekatter ska se ut.
Snurra in ändarna åt var sitt håll.
Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Tryck ner russin i lussekatterna.
Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter tills de fått fin färg.
Pensla med uppvispat ägg (ger blanka bullar) eller med mjölk (ger matta bullar) direkt efter gräddningen.
Låt lussekatterna svalna på galler under bakduk.
Tips!
Det går bra att pensla bullarna med ägg eller mjölk innan gräddningen men resultatet blir snyggare om man penslar efteråt.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||||
|