Alla inlägg under september 2018
Antal: 2 glas
Ingredienser:
3 kiwi
1 banan
3 dl naturell yoghurt
1/2 tsk spirulinapulver ev.
Gör så här:
Skala kiwi och banan, dela i bitar.
Frys gärna in bitarna innan.
Mixa snabbt frukt, yoghurt och ev spirulinapulver.
Servera genast.
Antal: 12-14 bitar
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter + 20-25 minuter
Ingredienser:
Pajskalet:
3 dl rismjöl
1½ dl majsmjöl
2 dl mandelmjöl
1½ dl maizena
1 dl socker
½ tsk salt
1 msk fiberhusk
225 g smör, ev. laktosfritt
2 små ägg
Fyllning:
8 äpplen, Granny Smith eller annan fast syrlig sort
25 g smör, ev. laktosfritt
1 dl farinsocker
1 dl socker
1 msk kanel
2 tsk mald ingefära
2 msk maizena
1-2 dl vatten
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna till pajskalet.
Skär smöret i mindre bitar och mixa/nyp ihop med mjölet till en smulig massa.
Knäck i äggen och blanda tills du har en smidig deg.
Använd 2/3 av degen till att klä pajformen, ca 27 cm i diameter.
Nagga bottnen.
Ställ in i kylen tills degen stelnat helt.
Sätt ugnen på 200 grader.
Förgrädda pajskalet ca 15 minuter.
Kavla ut resterande deg och skär i strimlor.
Fläta i ett rutnät på ett bakplåtspapper.
Fyllningen:
Skala äpplena och skär 6 av dem i tärningar, riv de återstående 2 äpplena grovt.
Smält smöret och stek de tärnade äpplena tillsammans med socker och kryddor på medelvärme i ca 20 minuter.
Tillsätt de rivna äpplena och pudra över maizena och tillsätt vatten.
Koka upp till en krämig kompott.
Fyll det förgräddade skalet med äppelröran.
Vält rutnätet över pajen och snygga till kanterna.
Lägg gärna en remsa runt kanten på formen för ett snyggt avslut.
Grädda mitt i ugnen, 20-25 minuter.
Antal: 2 bröd
Jäsning: ca 1 timme + 30-45 minuter
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
0,5 dl matolja
1 tsk salt
1 msk strösocker
Ca 13 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke.
Värm vattnet i en kastrull till 37°C.
Häll på lite av vattnet över jästen och rör tills det är upplöst.
Häll på resten av vattnet, olja, salt och strösocker.
Rör om.
Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta ihop till en deg.
Låt jäsa under bakhandduk i rumstemperatur till dubbel storlek i ca 1 timme.
Häll upp degen i smorda brödformar som rymmer ca 1,5 liter.
Degen ska alltså inte knådas utan bara försök fördela den i formarna.
Låt jäsa ca 30-45 minuter till dubbel storlek.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 200°C i ca 30 minuter tills de fått fin färg och är genomgräddade.
Stjälp upp bröden och låt svalna på galler under bakhandduk.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
150 g kantareller
1 vitlöksklyfta
300 g jordärtskockor
½ gul lök
6 dl grönsaksbuljong
½ dl torrt vitt vin
2 dl vispgrädde
Smör eller stekning
Salt
Nymald vitpeppar
Ev. färsk timjan
Gör så här:
Ansa kantarellerna och dela stora svampar i mindre bitar.
Finhacka vitlöken.
Skala och skär jordärtskockorna i mindre bitar.
Skär 1-2 av dem i små tärningar.
Grovhacka löken.
Koka de större bitarna av skockorna och löken i buljong och vin tills de är mjuka, ca 15 minuter.
Tillsätt grädden och koka upp.
Mixa till en slät soppa och håll soppan varm.
Stek tärningarna av skockan i smör så de får en lite knaprig yta.
Lägg i svampen och låt den fräsa med 3-5 minuter.
Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare 1 minut.
Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite färsk timjan.
Häll upp soppan i varma tallrikar, fördela svampblandningen i mitten på varje tallrik och servera genast.
Antal: 4-6 portioner
Ugn: 200 grader, ca 5-10 minuter
Ingredienser:
1/2 vitkålshuvud
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 tsk sambal oelek
salt och peppar
riven ost
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Strimla vitkål och lök och hacka vitlök.
Fräs detta i rikligt med smör i en panna.
När kålen mjuknat häller du på grädde och creme fraiche samt kryddor (snåla inte med salt och peppar). Smaka av och låt puttra i ca 5-10 minuter.
Häll över vitkålsblandningen i en ugnsfast form och toppa med riven ost.
Gratinera i ca 20-25 minuter, tills gratängen fått fin färg.
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
Smulpaj:
100 g smör eller margarin
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl kokos
1/2 dl strösocker
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Rabarber:
500 g rabarber
1/2 dl strösocker
1 msk potatismjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.
Smält matfettet i en kastrull.
Blanda mjöl, havregryn, kokos, socker, bakpulver och vaniljsocker.
Tillsätt matfettet och rör om.
Skala eventuellt rabarbern och skär i mindre bitar.
Lägg dem i en ugnssäker form.
Blanda socker och potatismjöl och strö över rabarbern.
Fördela smuldegen över.
Grädda pajen mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Låt pajen svalna lite och servera med vaniljglass.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
|