Alla inlägg under september 2018

Av Maria - 26 september 2018 06:00

Ugn: 200 grader, ca 15 minuter + ca 30 minuter


Ingredienser:

Pajdeg:

100 g smör

1 dl rågsikt

2½ dl vetemjöl

½ tsk salt

2 msk kallt vatten


Äggstanning:

3 ägg

2 dl mjölk

½ tsk salt

Svartpeppar


Pajfyllning:

400 g broccoli, går bra med fryst som tinats

100 g röd paprika

50 g rödlök

50 g ost, att riva


Tillbehör:

Blandad sallad


Gör så här:

Gör pajskalet: 

Rör ihop smör, mjöl och salt till en grynig massa.

Tillsätt sedan vattnet och jobba snabbt ihop pajdegen, häll ut den i en pajform och tryck ut den längs botten och kanter. (

Degen är lite svårbearbetad så försök inte ens att kavla ut den.)
Låt pajdegen vila i kylskåpet i ca en halvtimme, insvept i plastfolie.
Grädda skalet i mitten av en 200-gradig ugn i ca 15 minuter.


Förbered fyllningen: 

Riv osten, tärna paprikan och rödlöken samt dela den tinade broccolin i mindre bitar.

Är broccolin vattnig kan den behövas kramas ur för att förhindra en våt paj.


Gör äggstanningen: 

Vispa upp äggen, tillsätt mjölk och kryddor och blanda ihop.


Montera pajen: 

Ta ut pajskalet ur ugnen och lägg ett jämnt lager rödlök i botten.

Fortsätt sedan med broccoli, paprika, riven ost och till sist äggstanningen.
Grädda pajen i mitten av en 200-gradig ugn i ca 30 minuter.
Servera pajen tillsammans med en blandad, gärna smakrik, sallad.

Av Maria - 25 september 2018 17:15

Antal: ca 15 stycken

Jäsning: ca 1 timme + 20 minuter

Ugn: 225 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

1 pkt jäst

5 dl vatten

2 port. havregrynsgröt

1 tsk salt

ca. 5 dl dinkelmjöl

ca. 6 dl rågsikt

1 dl solrosfrön

1 dl pumpakärnor

1½ dl russin

2 rivna morötter


Gör så här:
Koka gröten och låt svalna.

Smula jästen i en bunke.

Värm vattnet till fingervarmt och häll försiktigt över jästen så att den löser sig.

Tilsätt gröt, mjöl, salt, frön, russin och rivna morötter.

Knåda samman allt, det ska bli rätt så kletigt.

Låt jäsa under duk ca. 1 timme.


Klicka ut ca 15 "bullar" på bakplåtspapper, utan att göra dem fina.

Strö över lite mjöl.

Låt de jäsa under duk ca 20 min. 


Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda ca. 15 min.

Låt svalna på galler. 


Om inte alla ska ätas på en gång, stoppa de då i frysen.

Det är mycket godare att ta fram och micra när de ska ätas, så de smakar färskt!

Av Maria - 25 september 2018 16:00

Antal: ca 21 stycken

Ugn: 180 grader, 15 minuter


Ingredienser:

100 g smör eller margarin
0,6 dl (54 g) strösocker
1,25 dl (100 g) potatismjöl
1,6 dl (96 g) vetemjöl

 

Gör så här:

Starta ugnen på 180 grader.

Klä en plåt med bakplåtspapper.
Rör ihop smör och socker.
Tillsätt mjölen och rör till en deg.
Rulla till bollar (tex 21 st á 15 g).

Lägg på plåten och tryck till med en gaffel.

Grädda mitt i ugnen i 15 minuter.

Av Maria - 25 september 2018 15:00

Ingedienser:

2 ägg
½ dl mjölk
6 skivor valfritt bröd/vetelängd
smör
½ dl Ljust Muscovadorörsocker
½ dl Strösocker
1½ tsk kanel


Topping:
2 dl vispgrädde
hemgjord sylt
Ljus Sirap


Gör så här:

Vispa upp ägg och mjölk.

Skär brödet till trekanter.

Doppa brödskivorna i äggsmeten och stek på hög värme i smör i en stekpanna.

Sänk värmen, stek några minuter och vänd trekanterna lite då och då.

Blanda under tiden socker och kanel på en tallrik.

Doppa brödskivorna i sockerblandningen och servera med grädde och hemgjord sylt eller ringla sirap på.


Tips:

Fattiga blir rika.

Byt ut brödet mot skivad vetelängd eller surdegsbröd.

Av Maria - 25 september 2018 14:15

Ugn: 250 grader, 10-12 minuter


Ingredienser:

8-9 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

1 tsk strösocker

4 tsk bakpulver

100 g smör

4 dl mjölk


Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader.

Blanda  mjöl, salt, socker och bakpulver i en stor bunke.

Dela smöret i små tärningar och lägg dem i bunken.

Mosa ihop smöret med de torra ingredienserna.

Rör ner mjölken och blanda ihop till en deg.

Om degen blir väldigt kletig blanda i lite mer mjöl.

Platta ut degen till tre runda kakor på en plåt med bakplåtspapper.

Gör ett kryss på varje kaka.

Nagga dem.

Sätt in i ugnen ca 10-12 minuter tills de får färg.

Ät de varma med t.ex smör och marmelad.

Av Maria - 25 september 2018 12:00

Ugn: 225 grader, 35-40 minuter


Ingredienser:

6 äpplen, normalstora

1½ dl ströbröd

Strösocker

Flytande milda

2½ dl vaniljvisp


Gör så här:

Skölj, skala och skiva äpplena.
Varva äpplen, ströbröd och socker i en smord ugnsform.

Avsluta med ett täcke av ströbröd.
Ringla över lite flytande Milda.
Grädda mitt i ugnen ca 35-40 min i 225 grader.
Vispa vaniljvispen tills den expanderat till att bli ca 7 dl.
Servera äppelkakan kall/ljummen med vaniljvispen.

Av Maria - 24 september 2018 13:30

Måndag:

Mandelfisk: 

Lägg tinade fiskblock i smord ugnsform, salta och peppra.

Bre över crème fraiche, strö på ströbröd och mandelspån.

Ca 25 minuter i 225 grader.

Kokt potatis och gröna ärter till.


Persikohalvor fyllda med kräm på hälften mezeyoghurt, hälften lemoncurd, strö kokos över.


Tisdag:

Morotssoppa och croissanter med smör och ost.


Apelsinris: 

Blanda kall risgrynsgröt med vaniljsocker, koncentrerad apelsinjuice, vispad grädde och apelsinklyftor.


Onsdag:

Ugnspannkaka med knaperstekt sidfläsk, brunkål och lingonsylt.


Färsk frukt i säsong.


Torsdag:

Frittata: 

Fräs strimlad lök, potatis, samt röd och grön paprika mjuka i olja.

Salta, peppra och slå lätt uppvispade ägg i pannan.

Stek på svag värme tills äggen stelnat.

Riv lagrad ost över. Sallad till.


Ugnsbaka äppelhalvor med en skiva chévre, honung och valnötter.


Fredag:

Nachogratäng: 

Stek 500 g köttfärs och krydda med tacomix.

Blanda 1 burk Philadelphiaost och 1 burk crème fraiche och bre ut i botten av en gratängform.

Häll färsen ovanpå och strö över gratängost.

Värm i ugnen på 200 grader tills osten smält.

Servera med nachochips, salsa och grönsallad.


Plättbakelser: 

5 plättar per man travade i hög med nutella och hallonsylt mellan.


Lördag:

Stek strimlor av kycklingfilé med strimlad gul lök och kinakål.

Häll på 1 burk kokosmjölk och 1 burk bambuskott.

Smaka av med soja och röd curry.

Jasminris till.


Efterrätten:

Smält 2 dl strösocker i en panna.

Rör ner 2 dl grovhackade nötter.

Låt svalna på smörpapper och bryt nötbräcket över fruktsallad.


Söndag:

Kalops på högrev av nöt, kokt potatis, inlagda rödbetor och riven råkost.


Pannacotta med rårörda blåbär.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< September 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards