Alla inlägg under april 2019
Ingredienser:
1 grön zucchini
1 gul zucchini
250 g små lökar
1 vitlök
500 g cocktailtomater
4 timjankvistar
½ röd chilifrukt
Lag:
3 dl Strösocker
2 dl ättika 12 %
2 dl vatten
4 lagerblad
3/4 dl gula senapskorn
1 msk kryddpepparkorn
Gör så här:
Skölj och skiva zucchinin.
Skala lök och vitlök.
Klyfta vitlöken.
Skölj tomaterna.
Ta bort blomfästen.
Nagga med en gaffel eller rulla tomaterna över ett rivjärn så att skalet går sönder.
Skölj timjan och chili.
Tag bort kärnorna ur chilin och skär den i tunna strimlor.
Varva grönsakerna i varma, väl rengjorda burkar.
Lägg i timjankvistarna och chilin.
Koka upp samtliga ingredienser till lagen och häll på burkarna.
Förslut.
Låt stå i en vecka innan inläggningen börjar serveras.
Ingredienser:
400 g skreitorsk
2 klyftor vitlök
1 chili
1 lime
2 salladslök
1 msk soja
1 msk olivolja
1 avokado
12 blad gemsallad
Gör så här:
Tärna torsken i bitar stora som små sockerbitar.
Hacka vitlöken och chili, med eller utan kärnor beror på styrkan.
Riv limeskalet, skär ner salladslöken.
Vänd ner hacket med soja och olivolja.
Tillsätt torsken, rör runt.
Tillsätt ev lite salt, låt dra i 10 min.
Skär ner avokadon, blanda försiktigt med torsken.
Lägg upp i salladsbladen, njut!
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ röd chili
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
4 tomater
1/4 burk passerade tomater
1 msk kallpressad olivolja eller rapsolja
½ lime
1 krm malen kummin
2 krm oregano
2 krm salt
Gör så här:
Kärna ur och hacka chilin.
Skala och finhacka den gula löken och vitlöken.
Hacka tomaterna.
Blanda chili, lök och tomater med passerade tomater, olivolja och limesaft.
Smaka av med kummin, oregano och salt.
Låt stå kallt minst 3 timmar.
Måndag:
Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endive.
Risi frutti
Tisdag:
Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar.
Fruktyoghurt.
Onsdag:
Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost.
Lätt ostkaka, hallonsylt.
Torsdag:
Ugnspannkaka med riven morot och bacontärningar i smeten, lingon.
Färsk frukt.
Fredag:
Fiskgryta med morötter, saffran.
Marängsviss med banan och aprikos bland glass och grädde.
Lördag:
Lasagnen med svamp & ost.
Glace au four:
Bottna ett ugnssäkert fat med skivor av sockerkaka/rulltårta, lägg på 1-2 glassblock, därpå knappt tinade hallon.
Toppa och täck med marängsmet på 2-3 äggvitor, 6-8 msk skocker.
Strö mandelspån över och ge marängen fin färg i 225 graders varm ugn.
Söndag:
Kyckling med ris och curry.
Päronhalvor med varm chokladsås.
Måndag:
Gulaschsoppa
Tisdag:
Stekt fisk med ägg- och persiljesåssås
Onsdag:
Köttbullar med stuvade makaroner
Torsdag:
Stekt falukorv, kokt blomkål och morötter
Fredag:
Caesarsallad
Lördag:
Grillat kött med potatisgratäng
Söndag:
Sjömansbiff
Måndag:
Risotto på kycklingrester, maj- och paprikablandning.
Blåbärssoppa med glassklick.
Tisdag:
Räkris, bröd och strimlad salladskål:
Koka råris enligt anvisningen på förpackningen.
Låt 1-2 förpackningar av räkor/kräftstjärtar i lag rinna av, lägg i djup skål.
Dofta curry över, blanda med riktligt med dill och lägg på en smörklick.
Häll på det heta riset, låt stå någon minut.
Semlor och mjölk.
Onsdag:
Isterband, inlagda rödbetor och gurka.
Färsk frukt.
Torsdag:
Pastasnäckor med kokt broccoli, riven ost.
Glasspinne.
Fredag:
Biff stroganoff på kalkonkött, ris och sallad.
Äppelmoskaka:
Varva äppelmos, stötta stekta skorpsmulor smaksatta med vaniljsocker och kanel i form med löstagbar kant, tryck till, låt stelna och servera med gräddklick.
Lördag:
Tomatsallad, stekt röding, pressad potatis och spenat.
Snabba desserten:
Bottna ett fat med 8-9 avrunna ananasskivor, toppa med lika många avrunna persikohalvor och strö grovhackad choklad över.
En gräddklick kan vara gott till.
Söndag:
Paprikahalvor fyllda med svamp och renskav, råris till och en klick matlagningsyoghurt smaksatt med senap och kryddgrönt.
Måndag:
Helstekt falukorv, favoritpastan och vitkålssallad:
Skär korven nästan rakt igenom på längden.
Bred skåran med senap och lägg ett lager Bostongurka blandad med finhackad äpple.
Fruktkompott.
Tisdag:
Spenatsoppa på både lättstuvad och hel spenat, ägghalvor.
Semlor.
Onsdag:
Bruna bönor med fläsk, strimlad vitkål.
Färsk frukt.
Torsdag:
Fiskbullar och fint skivad purjolök i en sås av buljong och lätt crème fraiche, smaksatt med senap och dill.
Fredag:
Chili con carne, bröd och sallad.
Apelsinsallad med grovkrossade nötter.
Lördag:
Ugnsstekta kycklinghalvor, rotfruktsgratäng.
Brulépudding, halvfabrikat.
Söndag:
Varmrökt fjordlax, stuvad potatis och ugnsbakade rot- & grönsaker.
Ananasskivor, avrunna, konserverade under ett toscatäcke, glass/grädde
Måndag:
Korvgryta med kummin, potatismos och surkål.
Färsk frukt i säsong.
Tisdag:
Rispytt med krämig rundkornigt ris, tärnad rökt skinka och grön paprika, majs, ärter och persilja.
Nyponsoppa och mandelbiskvier.
Onsdag:
Minestronesoppa och lantbröd med vitlöksfärskost.
Havregrynsgröt med morotsjuice, havtorn och syltade valnötter.
Torsdag:
Lägg laxfilé i en liten ugnsform och skiva fänkål tunt över.
Smaksätt grädde med fransk senap, dragon, vitlök, salt och peppar och häll över laxen.
Ca 20 minuter i 200 grader.
Pressad potatis och sallad.
Stekta äpplen fyllda med kanel, mandelmassa och nötter. Vaniljsås.
Fredag:
Bönbiffar:
Mixa 4 dl kokta vita bönor med 1 kokt potatis, 1 ägg, salt och peppar och örtkryddor.
Forma och stek biffar och servera med bulgur blandad med rucola, kapris och tomat samt pepparrotskräm.
Chokladpudding med vispad grädde.
Lördag:
Dumplings med olika fyllningar med sötsur sås.
Varva halvtinade, lättsockrade hallon med vaniljkesella och krossade mandelskorpor.
Söndag:
Nordafrikanska lammlägg:
Bryn läggen och lägg över i en gryta med hackad lök och vitlök, 1 bruk hela tomater, 1 kanelstång, morötter i bitar och ½ liter köttbuljong.
Låt koka 1-2 timmar och servera med couscous, jordnötter, skivad banan och sallad.
Zabaglione och fruktsallad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|