Alla inlägg under september 2020
Antal: ca 60 stycken
Ugn: 200 grader, 6-7 minuter
Ingredienser:
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
5½ dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 msk rörsockersirap (cane syrup)
50 g sötmandel (3/4 dl grovhackad)
200 g smör (rumsvarmt)
Gör så här:
Rör ut bikarbonaten i vattnet.
Blanda alla ingredienser i en bunke eller matberedare och arbeta samman till en jämn deg.
Forma degen till två tjocka rullar, 5 cm i diameter och svep in dem i plastfolie.
Låt vila i kylen 1–1½ timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär rullarna i tunna skivor, ca 1/2 cm och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar.
Grädda kakorna gyllengula mitt i ugnen 6-7 minuter.
Ingredienser:
2 burkar kikärter
5 potatisar
4 morötter
1 gul lök
1 msk rapsolja
4 tomater
2 msk hackad färsk ingefära
1 tsk curry
2 tsk tandoorikrydda
1 tsk mineralsalt
1 dl vatten
150 g spenat
Enkla såsen:
1/2 tärnad gurka
2 dl naturell lättyoghurt
mineralsalt och peppar
Gör så här:
Skölj kikärterna i ett durkslag.
Skala och tärna potatisen, morötterna och löken.
Fräs grönsakerna i oljan i en tjockbottnad kastrull.
Tillsätt tomaterna (även dessa skurna i tärningar), kikärterna, ingefäran och kryddorna.
Häll i vattnet och sjud i 10 minuter.
Skär spenaten grovt och blanda ner i grytan.
Blanda ihop alla ingredienser till såsen och servera.
Ingredienser:
1 kg körsbär eller bigarråer
1 paket syltsocker 1+3
1 msk citronsaft
75 g riven mörk choklad
2 msk konjak, kan uteslutas
Gör så här:
Skölj och kärna ur körsbären/bigarråerna.
Mixa eller finhacka bären.
Blanda bärmassan, citronsaften och syltsockret i en gryta och koka i 4 minuter.
Tag grytan från värmen och skumma noga.
Blanda i chokladen och konjaken.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar och förslut dem väl, förvara därefter burkarna svalt.
Antal: ca 20 stycken
Ingredienser:
200 g smör
1 dl socker
1 msk vanillinsocker
1 tsk bakpulver
4½ dl vetemjöl
Fyllning:
½ dl hallonsylt
Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser till en deg.
Dela degen i 20 lika stora bitar.
Rulla varje bit till en boll och lägg dem i pappersformar för småkakor.
Gör en fördjupning med tummen i varje boll och lägg i ca ½ tsk hallonsylt.
Grädda hallongrottorna i 175°C i 15 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 dl matlagningsyoghurt
½ citron
½ msk pressad citronsaft
½ msk flytande honung
1 msk färsk skuren timjan
Salt
Peppar
Gör så här:
Rör ihop yoghurt med skal och saft av citron, honung och timjan.
Smaka av med salt och peppar.
Ingredienser:
1 pajskal
1/2 grillad kyckling
1 chorizokorv
1/2 rödlök
6 cocktailtomater
4 soltorkade tomater
basilika
2 dl riven parmesanost
3 ägg
2 dl grädde
salt och svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Tryck ut pajdegen i en pajform.
Skär kyckling och korv i mindre bitar och fördela i pajskalet.
Skala och strimla rödlöken och lägg i formen.
Dela cocktailtomaterna, strimla de soltorkade tomaterna och fördela över pajen.
Toppa med basilika och parmesanost.
Rör ihop ägg, grädde, salt och peppar och häll äggsmeten över pajen.
Grädda pajen i ugnen i 25-30 minuter tills den fått fin färg.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
20 färskpotatisar
2 färska lökar eller rödlökar
2 vitlöksklyftor
1 kruka rosmarin
4 msk olivolja
Flingsalt
Peppar
Ugnsfolie
1 citron
Gör så här:
Koka potatisen.
Skala lök och vitlök, skiva löken och finhacka vitlöken.
Plocka av rosmarinen från kvistarna.
Blanda potatisen med lök, vitlök, rosmarin, olivolja, salt och peppar.
Lägg potatisblandningen på ett dubbelt folieark.
Riv över det yttersta av citronens skal och vik ihop till ett paket.
Lägg paketet på grillen 15-20 minuter.
Servera med grillade kamben eller korvar.
Ingredienser:
8 (snabb)hamburgare
9 hamburgerbröd
1 gul lök
1 burk ananasringar, liten
Bostongurka
Ketchup
Gör så här:
Stek hamburgarna.
Skiva löken och tomaten.
Låt ananasen rinna av och halvera ringarna.
Servera hamburgerbröden med valfri fyllning.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|