Alla inlägg under september 2020

Av Maria - 24 september 2020 08:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4-6 korvar med hög kötthalt

Olja till stekning

2 paprikor

1 zucchini

10 champinjoner

1 tsk hel kummin

1 burk färdig tomatsås, ca 500 g, gärna med lök och örter

2 dl crème fraiche

Salt

Peppar


Gör så här:

Skär korven i skivor och bryn i olja i en stekpanna.

Skär grönsakerna i mindre bitar och stek dem mjuka i olja tillsammans med kumminfröna.

Blanda korv och grönsaker i pannan.

Häll på tomatsås och crème fraiche, blanda och låt allt bli varmt.

Smaka av med salt och peppar och ev. mer örtkryddor.

Av Maria - 24 september 2020 07:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Chimichurri:

2 vitlöksklyftor

1 dl färsk oregano

1 dl färsk persilja

½ röd chili

1 dl olivolja

2 msk rödvinsvinäger

Salt

Peppar


Kycklingen:

4 kycklingfiléer

Smör eller kokosfett att steka i

Salt

Peppar


Tillbehör:

Salladsblad


Gör så här:

Chimichurri: 

Hacka vitlök, oregano och persilja fint.

Kärna ur chilin och finhacka den.

Blanda i en skål och häll över olja och vinäger, salta och peppra.


Salta och peppra kycklingen och stek i smör eller kokosfett.

Stek först på lite högre värme så att kycklingen får färg, stek sedan klart på lägre värme.


Servera med chimichurri och sallad.

Av Maria - 24 september 2020 07:30

Ingredienser:
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
2 skivor kokt skinka, tärnade
4 koppar (450 g) kokt ris
4 msk frysta ärtor, kokta
1 msk sojasås
peppar
1 ägg, uppvispat

 

Garnering:

1 gurka, skivad
6 knipplökar

 

Gör så här:

Bryn vitlöken i oljan.

Tillsätt skinkan och sautera i några minuter.

Öka värmen.

Tillsätt riset och fortsätt sautera.

Rör ned ärtorna, sojan och peppar.

Tag ur hälften av innehållet ur pannan.

Häll ägget i den resterande blandningen och blanda väl.

Lägg sedan tillbaka halva blandningen i pannan och rör ihop.
Servera på en stor tallrik, garnerat med gurkskivor och knipplök.

Av Maria - 23 september 2020 17:00

Ingredienser:

1 kg kräftskal
gul lök
morot
liten purjolök
1 msk tomatpuré
1½ tsk paprikapulver
1 liter fiskfond eller kycklingfond
1 liter vatten
1½ dl neutral olja

 

Gör så här:

Skala och grovhacka löken.

Skölj och skär moroten i bitar.

Skölj purjolöken och dela den i 4-5 bitar.

Ansa skalen.

Klipp av det översta på huvudet så att magsäcken försvinner.

Får den vara kvar blir fonden besk.

Krossa skalen i mortel eller liknande.

Värm upp oljan och fräs skalen ihop med grönsakerna.

Tillsätt tomatpurén och paprikapulvret och slå därefter i buljongen och vattnet.

Låt koka upp och sjuda i ca 30 minuter.

Sila spadet och reducera det tills ca 1/4 återstår.

Av Maria - 23 september 2020 12:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

200 g färska spenatblad

1 vitlöksklyfta, finhackad

1 msk sesamolja

2 msk japansk soja

2 tsk sesamfrön, rostade

1 krm grovmald svartpeppar


Gör så här:

Skölj spenatbladen väl och lägg dem i en stor kastrull med kokande vatten.

Ta kastrullen från värmen och låt stå i 2 minuter under lock.

Häll av vattnet, spola spenaten under kallt vatten, låt den rinna av.

Lägg upp spenaten i en skål, tillsätt övriga ingredienser och rör om.


Servera salladen ljummen eller kall.


Bonniers kokbok, 2002

Av Maria - 23 september 2020 09:45

Ingredienser:
1 gul lök
1 purjolök
2 grönsaksbuljongtärningar
1 squash
1 förpackning krossade tomater
250 g fryst spenat
500 g keso
2 förpackningar färska lasagneplattor


Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Hacka lök och purjolök fint.

Stek mjuka i en stekpanna.

Skala squashen och skär i tärningar.

Lägg ned i stekpannan och stek tillsammans med buljongtärningarna och löken i ca 12-15 minuter på medelvärme.

Blanda i krossade tomater och spenat när det är ca 5 minuter kvar.
Lägg ett tunt lager med keso i botten av en ugnsfast form.

Lägg på fyra lasagneplattor och därefter löken och squashen.

Upprepa tills ingredienserna är slut, avsluta med löken, squashen och spenaten högst upp.

Ställ in i ugnen i 20 minuter 200 grader.

Av Maria - 23 september 2020 08:15

Ingredienser:

1 kg björnbär
1/2 kg Syltsocker
1 msk vatten


Smaksättning:
1 dl Mörkt Muscovadorörsocker


Gör så här:

Rensa och skölj bären.

Lägg bär, syltsocker och vatten i en kastrull.

Tillsätt mörkt muscovadorörsocker efter eget tycke.

Låt koka i 5-7 minuter.

Skumma. 


Häll upp sylten på varma och väl rengjorda burkar.

Förslut.

Förvara svalt.

Av Maria - 23 september 2020 07:30

Ingredienser:
1 stjälk citrongräs
4 koppar (1 liter) vatten
10 bitar galanga
4 msk citronjuice
5 bergamottblad
3 tsk salt
200 g fiskfilé, fint skivad
200 g räkor, skalade
12 ostron
125 g bläckfisk, tunt skivad
1 fiskhuvud (frivilligt)

 

Gör så här:

Skär citrongräset i bitar om 2½ cm.

Koka upp vattnet och tillsätt galanga, citrongräs, citronjuice, bergamott och salt.

Låt koka upp och lägg i fiskhuvudet och skaldjuren.

Låt koka i några minuter, tag av från plattan och servera.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< September 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards