Alla inlägg under september 2020
Måndag:
Helstekt falukorv, favoritpastan och vitkålssallad:
Skär korven nästan rakt igenom på längden.
Bred skåran med senap och lägg ett lager Bostongurka blandad med finhackad äpple.
Fruktkompott.
Tisdag:
Spenatsoppa på både lättstuvad och hel spenat, ägghalvor.
Semlor.
Onsdag:
Bruna bönor med fläsk, strimlad vitkål.
Färsk frukt.
Torsdag:
Fiskbullar och fint skivad purjolök i en sås av buljong och lätt crème fraiche, smaksatt med senap och dill.
Chokladkräm.
Fredag:
Chili con carne, bröd och sallad.
Apelsinsallad med grovkrossade nötter.
Lördag:
Ugnsstekta kycklinghalvor, rotfruktsgratäng.
Brulépudding, halvfabrikat.
Söndag:
Varmrökt fjordlax, stuvad potatis och ugnsbakade rot- & grönsaker.
Ananasskivor, avrunna, konserverade under ett toscatäcke, glass/grädde
Måndag:
Röd linssoppa:
Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerblad, salt, chilipulver och chilipeppar efter smak.
Låt puttra drygt 10 minuter.
Strö över persilja.
Ät med gott bröd.
Tisdag:
Basilikafärs:
Bryn 400 g nötkött och 1 finhackad lök.
Salta och peppra lätt.
Blanda i 1 tärnad gul paprika, sikta över 1½ msk vetemjöl och rör om.
Späd med 2 dl köttbuljong och 2 dl mjölk, låt puttra ihop ett par minuter.
Smula ner 50 g ädelost och krydda med 1 msk färsk finhackad basilika.
Servera med kokt pasta och skivade tomater med lite olivolja på.
Onsdag:
Frasiga pannkakor med majs:
Blanda 2 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och ½ tsk salt.
Rör i 3 dl mjölk, börja med halva mängden och rör i resten efter hand.
Vispa i 2 stora ägg, 50 g smält smör och 2 dl konserverade majskorn.
Grädda gyllenbruna pannkakor på medelstark värme.
Stekta prinskorvar passar bra till.
Torsdag:
Omelett med tomat:
Skiva 4 kokta kalla potatisar och 1 lök och stek det i lite smör.
Krydda med salt och peppar.
Lägg ner ca 100 g spenatblad och 100 g tärnad skinka i pannan.
Vispa samman 3 ägg och 2 msk mjölk. Häll detta i pannan och låt omeletten stelna.
Skiva 2 tomater och lägg dem ovanpå omeletten.
Smula över 3 msk parmesanost och lite finklippt persilja.
Fredag:
Pasta med het räksås:
Skala 500 g räkor. Fräs 1 tsk curry och 4 msk smör.
Fyll på med 1 burk krossade tomater och sambal efter smak.
Låt puttra några minuter.
Lägg i räkorna men låt inte rätten koka.
Ät med pasta och hyvlad färsk parmesanost.
Lördag:
Söndag:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 nävar aramealger
2 avokado
1 rödlök
2 dl tärnad mango
Saften från 1 lime
1-2 vitlöksklyftor
2 msk finriven ingefära
500 g babyspenat och machésallad
2 msk kokos
En halv färsk chili
Lime och olivdressing:
2 vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära
2 limefrukter
3 msk olivolja
En nypa salt
Gör så här:
Lime och olivdressing:
Pressa vitlöksklyftorna i en skål. Blanda riven ingefära och saften från två limefrukter och olivoljan.
Salta försiktigt.
Lägg aramelalgerna i blöt i rumstemperat vatten i 5-10 minuter.
Gröp ur avokadon och skär den i tärningar.
Skala och skiva löken.
Skölj och ta bort kärnorna ur chilin, skär den i små bitar.
Blanda räkor, mango, avokado, lök, chili med spenat och machésallad.
Ta hälften av dressingen och blanda med de avrunna aramelalgerna.
Ringla resten av dressingen över salladen och blanda i algerna.
Strö över kokos.
Ingredienser:
2 msk chilipulver
2 msk chiliflakes
2 msk lökpulver
2 msk senapspulver
2 msk spiskummin
2 msk paprikapulver
2 msk persilja
2 msk curry
2 msk salt
Gör så här:
Blanda alla ingredienser.
Antal: 20 stycken
Jäsning: ca 30 minuter + 30 minuter
Ugn: 225 grader, 10 minuter
Ingredienser:
2 st morötter
50 g smält smör
5 dl morotsjuice
50 g jäst
1,5 tsk salt
2 msk strösocker
13-14 dl vetemjöl (780-840 g)
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret och häll i morotsjuicen, låt vätskan bli 37 grader.
Häll smör- och morotsjuiceblandningen över jästen.
Blanda i övriga ingredienser.
Kör i maskin 8-10 minuter (eller knåda för hand gärna dubbla tiden).
Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Knåda degen och dela i 20 delar.
Gör till runda frallor.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 10 minuter i 225 grader.
Låt svalna på galler under bakduk.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600g fläskfilé
1 krm svartpeppar
3 vitlöksklyftor, finhackade
3 dl vispgrädde
2 msk köttfond (kalv)
1 tsk soya
1 tsk torkad timjan
1 burk kronärtskockshjärtan
hackad persilja
Gör så här:
Putsa filé och skär köttet i 2-3 cm tjocka skivor.
Bryn köttet i lite smör och krydda med svartpeppar.
Inget salt!
Tillsätt vitlöken och låt steka med någon minut.
Vispa ihop grädden med fond, soya och timjan.
Slå runt köttet och låt allt koka i 5 minuter.
Dela de avrunna kronärtskockshjärtanen i halvor och tillsätt.
Strö över hackad persilja.
Servera med ris och grönsaker.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 pkt fryst bladspenat, ca 250 g
500 g räkor med skal
2 dl vitt vin
2 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
300 g laxfilé
3 schalottenlökar
2 purjolökar
1 msk olivolja
Salt
Vitpeppar
2 dl vispgrädde
½ dl hackad färsk dill
2 squash
1 dl riven ost
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C.
Tina spenaten.
Skala räkorna.
Koka räkskalen i vin, vatten och buljong i ca 15 minuter.
Sila bort skalen.
Förbered de övriga ingredienserna till lasagnen medan räkskalen kokar.
Skär laxen i bitar.
Skala och finhacka löken och strimla purjolöken.
Fräs lök, purjolök och spenat i lite olivolja.
Smaka av med salt och peppar.
Koka upp grädde i en kastrull och tillsätt spadet från räkkoket.
Låt såsen koka i 10 minuter.
Smaka av med salt, peppar och dill.
Skär squashen i långa tunna skivor.
Varva sås, squashskivor, lax, räkor och spenat-purjoblandningen i en smord ugnssäker form.
Strö över osten.
Gratinera i ugnen ca 30 minuter.
Ugn: 175 grader, 35-40 minuter
Ingredienser:
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100 g mörk choklad 70%
Gör så här:
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker tills det är vitt och fluffigt.
Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd ner i smeten.
Smält chokladen och blanda ner den i smeten.
Fyll en form på 20-22 cm med smet och grädda 35-40 minuter i 175 grader (varmluft) i nedre delen av ugnen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|