Alla inlägg under september 2020
Ingredienser:
En stor näve färsk basilika
½ dl olivolja
1 dl riven parmesanost
1 dl pinjefrön
Salt
Peppar
Gör så här:
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.
Mixa pinjenötterna, basilikan, parmesanosten och olivoljan.
Tillsätt ett nyp vardera av salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600-800 g torskfilé
3 dl vitt vin eller fiskbuljong
2 citroner
200 g rucolablad
Ljummen spenatsallad:
500 g färsk spenat
2 dl grovhackade pekannötter
4 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 dl hackade torkade aprikoser
Salt
Malen vitpeppar
Saften av en halv citron
Till servering:
75 g riven eller hyvlad parmesanost
Dra några varv med svartpepparkvarnen
Gör så här:
Ansa och skölj rucolabladen och lägg dem på ett serveringsfat.
Riv parmesanosten och pressa ut saften ur citronen i en skål.
Använder du djupfryst fisk ska den tinas till hälften.
Skär den i skivor.
Koka sedan upp vinet eller buljongen, lägg i fisken och sjud på svag värme tills fisken är genomkokt.
Ta upp fisken med en hålslev och lägg den på rucolabladen.
Häll på citronsaften och strö över parmesanost.
Avsluta med att mala över rikligt med svartpeppar.
Servera med ljummen spenatsallad.
Ljummen spenatsallad:
Spenatsalladen gör du under tiden.
Börja med att ansa spenaten och skära bort grova bladnerver.
Hacka de torkade aprikoserna.
Skala och skiva vitlöken tunt.
Hacka pekannötterna.
Fräs vitlöken i smöret. Tillsätt nötterna och rosta dem några minuter.
Lägg i aprikoserna och spenaten och sautera hastigt.
Krydda med salt och peppar och pressa över citronsaft.
Ingredienser:
5 kg äpplen
4 dl strösocker, cirka 1dl per halvliter färsk juice
4 krm askorbinsyra, 1-2krm/halvliter färsk juice
5 st kanelstänger
4 krm natriumbensoat, 1krm/halvliter färdig, sötad saft
Gör så här:
Tvätta och dela äpplen i bitar som går ner i mararröret på råsaftcentrifugen.
Blanda 1krm askorbinsyra i lite vatten, knappt en halv deciliter bara så de askorbinsyran har något att lösa upp sig i, och häll ner i kannan som samlar upp den färska juicen, så minskar risken att äppeljuicen blir brun.
Kör äpplen genom råsaftcentrifugen tills kannan är full.
Häll över saften i ett litermått, skölj uppsamlingskannan och preparera den med ny askorbinsyra enligt punkt 1.
Upprepa tills alla äpplen är slut.
Mät upp äppeljuicen och höll över i en tjockbottnad kastrull tillsammans med kanelstängerna.
Tillsätt sockret lite i taget medan du värmer upp juicen till minst 70-75°C.
Smaka av så du får den sötma du vill ha, är dina äpplen väldigt söta kan du nog ta mindre socker medan syrligare äpplen kan behöva lite mer socker för att bli saft.
När saften blivit varm nog kan du dra av den från värmen och röra ut natriumbensoatet i saften.
Låt stå och svalna i kastrullen under lock tillsammans med kanelstängerna så de hinner utveckla lite smak, en timma minst.
När du är nöjd, vissa vill ha mer kanelsmak och får låta stängerna dra längre i saften, häller du upp saften i väl rengjorda flaskor.
Serveras väl kyld och lite utspädd eftersom det blir väldigt koncentrerat.
Späda tex saften med minst 1 del saft och 1 del vatten eller 1 del äppelsaft och 2 delar vatten.
Mängd: ca 1 dl
Ingredienser:
3 dl cashewnötter
1 tsk havssalt
Gör så här:
Häll ner nötter och salt i en matberedare och kör på hög hastighet i 20-30 minuter tills nötterna blivit helt släta.
Pausa emellanåt och passa på att skrapa ner innehållet från blandarskålens sidor.
Häll upp i en ren burk med tättslutande lock och förvara i kylskåp.
Smöret håller i ca 3 veckor.
Cashewsmör är gott i salladsdressing, som smörgåspålägg och till bakning.
Cashewsnöten har en naturlig sötma och krämighet vilket gör den användbar i nötkrämer.
Ingredienser:
1 kg plommon
1 kg äpplen
3 dl vatten
2 kanelstänger
2 kvistar timjan
1 kg syltsocker
Gör så här:
Skålla, skala och kärna ur plommonen.
Skär dem i bitar.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena.
Lägg plommon, äpplen, vatten, kanelstänger och timjan i en gryta och sjud under lock i 5-10 minuter.
Tillsätt syltsockret och koka i ytterligare 2 minuter.
Ta grytan från värmen och skumma noga.
Häll upp marmeladen i varma, väl rengjorda burkar.
Förslut burkarna väl.
Förvara svalt.
Plommonen kan bytas ut mot blåbär eller björnbär om man vill.
Ingredienser:
1½ dl japansk soja
1½ dl honung
1 tsk kalvfond
1 dl vatten
1 msk riven färsk ingefära
1 finhackad spansk chilipeppar
1 riven vitlöksklyfta
1 msk sesamolja
1 msk maizena
Gör så här:
Blanda allt utom majsstärkelsen i en kastrull.
Koka upp och red av med maizena utrört i lite vatten och sjud 2 minuter under omrörning.
Låt svalna.
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter + ca 20 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
100 g smör
3,5 dl vetemjöl
3 msk vatten
1 tsk salt
Pajfyllning:
500 g nötfärs
1 förp taco kryddmix
1 limefrukt, skal och saft
1 chilifrukt
1 kruka färsk koriander
1 gul lök
1 kvisttomat
4 dl crème fraîche
150 g lagrad ost, riven
Gör så här:
Börja med pajdegen, blanda alla ingredienser till degen i bakmaskin eller för hand.
När du fått ihop en fin deg kan den pressas ut i en pajform eller springform.
Pressa ut den ordentligt och se till att den kommer upp högt på kanterna.
Om ni vill kan degen förgräddas, 225 grader i ca 10 minuter eller tills skalet fått färg.
Börja med fyllningen, stek färsen i en stekpanna med olja.
Tillsätt sedan tacokryddan tillsammans med lite vatten enligt instruktionerna på tacokryddan.
Hacka chilin till mindre bitar och tillsätt till tacofärsen.
Fortsätt med skal och saft från en limefrukt.
Avsluta med en kruka hackad koriander.
Slå upp fyllningen i pajskalet.
Skiva sedan den gula löken och tomaten i skivor.
Bred sedan ut som ett lager ovanpå fyllningen.
Fortsätt med ett lager crème fraîche och sist ett lager med riven ost.
Grädda pajen på 225 grader i ca 20 minuter.
Om pajen får färg för snabbt, lägg på lite ugnsfolie på toppen så den inte bränner.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Grytan:
2 kycklingar (helst ekologiska)
1½ tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk smör
1 dl koncentrerad apelsinjuice
3 dl vispgrädde
2 dl lantbuljong
1 msk riven ingefära
1 finhackad vitlöksklyfta
Vegonudlar:
½ pkt fullkornsnudlar eller sobanudlar (nudlar gjorda på bovete, finns att köpa i hälsokostbutiker)
2 morötter
1 liten rättika
1 pkt sockerärtor
1 pkt minimajs
1 msk rapsolja
2 msk riven ingefära
2 finhackade vitlöksklyftor
Salt
Peppar
2 msk rostade sesamfrön
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C.
Grytan:
Stycka varje kyckling i ca 10 bitar.
Salta, peppra och bryn kycklingbitarna i smör.
Lägg efterhand över dem i en stor ugnssäker form.
Fräs ur stekpannan med juicen, tillsätt grädde, buljong, ingefära och vitlök.
Koka upp såsen och häll den över kycklingen.
Sätt in formen mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills kycklingen är klar.
Gör under tiden vegonudlarna.
Vegonudlar:
Koka nudlarna enligt anvisningen på paketet.
Skala morötter och rättika och "svarva" till långa spagettitrådar med hjälp av en grönsakssvarv eller en potatisskalare.
Strimla sockerärtor och minimajs på längden.
Hetta upp en stekpanna med olja och fräs ingefära, vitlök samt grönsakerna tillsammans med nudlarna.
Strö på salt, peppar och sesamfrön.
Servera grytan med vegonudlarna.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|