Alla inlägg under september 2020

Av Maria - 19 september 2020 17:30

Ingredienser:

En stor näve färsk basilika

½ dl olivolja

1 dl riven parmesanost

1 dl pinjefrön

Salt

Peppar


Gör så här:

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.
Mixa pinjenötterna, basilikan, parmesanosten och olivoljan.
Tillsätt ett nyp vardera av salt och peppar.

Av Maria - 19 september 2020 16:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600-800 g torskfilé

3 dl vitt vin eller fiskbuljong

2 citroner

200 g rucolablad


Ljummen spenatsallad:

500 g färsk spenat

2 dl grovhackade pekannötter

4 vitlöksklyftor

1 msk smör

1 dl hackade torkade aprikoser

Salt

Malen vitpeppar

Saften av en halv citron


Till servering:

75 g riven eller hyvlad parmesanost

Dra några varv med svartpepparkvarnen


Gör så här:

Ansa och skölj rucolabladen och lägg dem på ett serveringsfat.
Riv parmesanosten och pressa ut saften ur citronen i en skål.
Använder du djupfryst fisk ska den tinas till hälften.

Skär den i skivor.
Koka sedan upp vinet eller buljongen, lägg i fisken och sjud på svag värme tills fisken är genomkokt.
Ta upp fisken med en hålslev och lägg den på rucolabladen.
Häll på citronsaften och strö över parmesanost.
Avsluta med att mala över rikligt med svartpeppar.
Servera med ljummen spenatsallad.


Ljummen spenatsallad: 

Spenatsalladen gör du under tiden.

Börja med att ansa spenaten och skära bort grova bladnerver.

Hacka de torkade aprikoserna.

Skala och skiva vitlöken tunt.

Hacka pekannötterna.

Fräs vitlöken i smöret. Tillsätt nötterna och rosta dem några minuter.

Lägg i aprikoserna och spenaten och sautera hastigt.

Krydda med salt och peppar och pressa över citronsaft.

Av Maria - 19 september 2020 15:51

Ingredienser:

5 kg äpplen
4 dl strösocker, cirka 1dl per halvliter färsk juice
4 krm askorbinsyra, 1-2krm/halvliter färsk juice
5 st kanelstänger
4 krm natriumbensoat, 1krm/halvliter färdig, sötad saft

 

Gör så här:

Tvätta och dela äpplen i bitar som går ner i mararröret på råsaftcentrifugen.
Blanda 1krm askorbinsyra i lite vatten, knappt en halv deciliter bara så de askorbinsyran har något att lösa upp sig i, och häll ner i kannan som samlar upp den färska juicen, så minskar risken att äppeljuicen blir brun.
Kör äpplen genom råsaftcentrifugen tills kannan är full.

Häll över saften i ett litermått, skölj uppsamlingskannan och preparera den med ny askorbinsyra enligt punkt 1.
Upprepa tills alla äpplen är slut.
Mät upp äppeljuicen och höll över i en tjockbottnad kastrull tillsammans med kanelstängerna.

Tillsätt sockret lite i taget medan du värmer upp juicen till minst 70-75°C.

Smaka av så du får den sötma du vill ha, är dina äpplen väldigt söta kan du nog ta mindre socker medan syrligare äpplen kan behöva lite mer socker för att bli saft.
När saften blivit varm nog kan du dra av den från värmen och röra ut natriumbensoatet i saften.

Låt stå och svalna i kastrullen under lock tillsammans med kanelstängerna så de hinner utveckla lite smak, en timma minst.
När du är nöjd, vissa vill ha mer kanelsmak och får låta stängerna dra längre i saften, häller du upp saften i väl rengjorda flaskor.
Serveras väl kyld och lite utspädd eftersom det blir väldigt koncentrerat.

Späda tex saften med minst 1 del saft och 1 del vatten eller 1 del äppelsaft och 2 delar vatten.

Av Maria - 19 september 2020 10:54

Mängd: ca 1 dl


Ingredienser:

3 dl cashewnötter

1 tsk havssalt


Gör så här:

Häll ner nötter och salt i en matberedare och kör på hög hastighet i 20-30 minuter tills nötterna blivit helt släta.

Pausa emellanåt och passa på att skrapa ner innehållet från blandarskålens sidor.

Häll upp i en ren burk med tättslutande lock och förvara i kylskåp.

Smöret håller i ca 3 veckor.


Cashewsmör är gott i salladsdressing, som smörgåspålägg och till bakning.

Cashewsnöten har en naturlig sötma och krämighet vilket gör den användbar i nötkrämer.

Av Maria - 18 september 2020 17:15

Ingredienser:

1 kg plommon

1 kg äpplen

3 dl vatten

2 kanelstänger

2 kvistar timjan

1 kg syltsocker


Gör så här:

Skålla, skala och kärna ur plommonen.
Skär dem i bitar.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena.
Lägg plommon, äpplen, vatten, kanelstänger och timjan i en gryta och sjud under lock i 5-10 minuter.
Tillsätt syltsockret och koka i ytterligare 2 minuter.
Ta grytan från värmen och skumma noga.
Häll upp marmeladen i varma, väl rengjorda burkar.
Förslut burkarna väl.
Förvara svalt.
Plommonen kan bytas ut mot blåbär eller björnbär om man vill.

Av Maria - 18 september 2020 17:00

Ingredienser:

1½ dl japansk soja

1½ dl honung

1 tsk kalvfond

1 dl vatten

1 msk riven färsk ingefära

1 finhackad spansk chilipeppar

1 riven vitlöksklyfta

1 msk sesamolja

1 msk maizena


Gör så här:

Blanda allt utom majsstärkelsen i en kastrull.
Koka upp och red av med maizena utrört i lite vatten och sjud 2 minuter under omrörning.
Låt svalna.

Av Maria - 18 september 2020 15:00

Ugn: 225 grader, ca 10 minuter + ca 20 minuter


Ingredienser:
Pajdeg:

100 g smör
3,5 dl vetemjöl
3 msk vatten
1 tsk salt


Pajfyllning:

500 g nötfärs
1 förp taco kryddmix
1 limefrukt, skal och saft
1 chilifrukt
1 kruka färsk koriander
1 gul lök
1 kvisttomat
4 dl crème fraîche
150 g lagrad ost, riven


Gör så här:

Börja med pajdegen, blanda alla ingredienser till degen i bakmaskin eller för hand.

När du fått ihop en fin deg kan den pressas ut i en pajform eller springform.
Pressa ut den ordentligt och se till att den kommer upp högt på kanterna.

Om ni vill kan degen förgräddas, 225 grader i ca 10 minuter eller tills skalet fått färg.


Börja med fyllningen, stek färsen i en stekpanna med olja.

Tillsätt sedan tacokryddan tillsammans med lite vatten enligt instruktionerna på tacokryddan. 

Hacka chilin till mindre bitar och tillsätt till tacofärsen.

Fortsätt med skal och saft från en limefrukt.

Avsluta med en kruka hackad koriander.
Slå upp fyllningen i pajskalet.
Skiva sedan den gula löken och tomaten i skivor.

Bred sedan ut som ett lager ovanpå fyllningen.
Fortsätt med ett lager crème fraîche och sist ett lager med riven ost.
Grädda pajen på 225 grader i ca 20 minuter.


Om pajen får färg för snabbt, lägg på lite ugnsfolie på toppen så den inte bränner.

Av Maria - 18 september 2020 08:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Grytan:

2 kycklingar (helst ekologiska)

1½ tsk salt

2 krm vitpeppar

2 msk smör

1 dl koncentrerad apelsinjuice

3 dl vispgrädde

2 dl lantbuljong

1 msk riven ingefära

1 finhackad vitlöksklyfta


Vegonudlar:

½ pkt fullkornsnudlar eller sobanudlar (nudlar gjorda på bovete, finns att köpa i hälsokostbutiker)

2 morötter

1 liten rättika

1 pkt sockerärtor

1 pkt minimajs

1 msk rapsolja

2 msk riven ingefära

2 finhackade vitlöksklyftor

Salt

Peppar

2 msk rostade sesamfrön


Gör så här:

Sätt ugnen på 225°C.


Grytan: 

Stycka varje kyckling i ca 10 bitar.

Salta, peppra och bryn kycklingbitarna i smör.

Lägg efterhand över dem i en stor ugnssäker form.
Fräs ur stekpannan med juicen, tillsätt grädde, buljong, ingefära och vitlök.

Koka upp såsen och häll den över kycklingen.

Sätt in formen mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills kycklingen är klar.

Gör under tiden vegonudlarna.


Vegonudlar: 

Koka nudlarna enligt anvisningen på paketet.

Skala morötter och rättika och "svarva" till långa spagettitrådar med hjälp av en grönsakssvarv eller en potatisskalare.

Strimla sockerärtor och minimajs på längden.

Hetta upp en stekpanna med olja och fräs ingefära, vitlök samt grönsakerna tillsammans med nudlarna.

Strö på salt, peppar och sesamfrön.


Servera grytan med vegonudlarna.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< September 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards