Direktlänk till inlägg 3 februari 2023

Brunkans Långa

Av Maria - 3 februari 2023 17:15

Antal: 2 stycken

Jäsning: 1 timme + 1½-2 timmar

Ugn: 220 grade, 30-5 minuter


Ingredienser:

Fördeg:
1 1/2 dl vatten
100 g grovt grahamsmjöl
10 g jäst

Huvuddeg:
750 g vetemjöl special ellerManitoba Cream (12–13 dl)
25 g (2 msk) honung
100 g mörkt muscovadosocker (cirka 1 1/4 dl)
20 g jäst
4 dl kallt vatten
20 g salt (cirka 1 msk)
 
Gör så här:
Dag 1:
Lös upp jästen i vattnet och rör i grahamsmjölet.
Plasta bunken och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2:
Kör fördegen samt alla andra ingredienser utom saltet, i en degblandare i cirka 10–15 minuter.
Tillsätt saltet och kör degen ytterligare 5 minuter.
Degen skall vara ganska ”vek” och lite glansig på ytan.
Låt degen vila i bunken i cirka 1 timme.

Stjälp upp degen i en lätt oljad form cirka 20 x 25 cm.
Tryck till degen och vänd den i formen och tryck till igen.
Plasta formen och ställ för kalljäsning i kylskåp över natten, alternativt låt degen jäsa ytterligare 1, 5–2 timmar i rumstemperatur.

När det är dags för utbakning efter jäsning (i kyl eller rumstemperatur), sätt ugnen på cirka 220 grader.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord.
Skär degen i två lika delar.
Lyft försiktigt degbitarna och vänd upp dem med mjöliga sidan uppåt på oljad bakplåt.
Baka av i nedre delen av ugnen cirka 30–35 minuter eller tills innertemperaturen är cirka 98 grader (använd gärna matlagningstermometer).
Sänk temperaturen i ugnen till 180 grader om bröden får mycket färg.
Förvara i kökshandduk i rumstemperatur.
Går utmärkt att frysa.
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards