Alla inlägg under februari 2023
Ingredienser:
25 g margarin
6 dl mjölk
150 g glutenfri mix (eller gärna 100 g grov mix och 50 g fin mix)
3 ägg
1 msk vaniljsocker (eller så mycket man nu vill ha)
Gör så här:
Vispa ägg och hälften av mjölken.
Smält smöret och häll ner i smeten.
Tillsätt vaniljsockret och mjölmixen.
Vispa så smeten bli slät.
Tillsätt resten av mjölken och vispa.
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
Jäsning: ca 60 minuter + ca 40 minuter
Ingredienser:
15 g jäst
3 dl ljummen mjölk
1 msk fänkålsfrö
1 tsk salt
7.5 dl vetemjöl special
1 dl polenta
Gör så här:
Värm mjölken till 37 grader och stöt fänkålsfröna i en mortel.
Lös upp jästen i den varma mjölken och tillsätt fänkålsfrö.
Tillsätt salt, vetemjöl och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs den i bunken under bakduk till dubbel storlek, cirka 60 minuter.
Kavla ut degen till en platta (cirka 1 ½ cm tjock).
Stansa ut rundlar med hjälp av ett glas.
Spraya varje bit med vatten (ur en sprayflaska) på bägge sidor och doppa båda sidor i polenta.
Placera dem på en plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i cirka 40 minuter.
Värm en torr stekpanna och stek bröden på medelvärme i cirka 5 minuter på vardera sida tills de är gyllene.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
175 g rättika
2 msk japansk soja
1/2 förp färsk gräslök (à 20 g)
4 port laxfilé
4 port ris eller annat gryn
1/2 msk olja
salt
peppar
Gör så här:
Tina laxen.
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Skala och skär rättikan i små tärningar och blanda med sojan.
Hacka gräslöken och blanda med rättikan.
Stek laxen i oljan i en stekpanna ca 2 minuter på varje sida eller tills innertemperaturen på laxen är 54°C, krydda med salt och peppar.
Servera laxen med ris och rättika.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 lök
2 potatisar
250 g broccoli
12 dl grönsaksbuljong (vatten och grönsaksfond eller tärning)
salt och peppar
2 dl matlagningsgrädde
Gör så här:
Skala och skiva lök och potatis. Skär hela broccolin i bitar.
Koka upp buljongen och lägg i lök, potatis och broccoli.
Koka upp och låt det koka i ca 10 minuter.
Mixa soppan med en stavmixer eller i en matberedare.
Häll tillbaks i kastrullen, tillsätt matlagningsgrädde, koka upp och smaksätt med salt och peppar.
Servera soppan med bröd och kräftstjärtar.
Jäsning: ca 30 minuter
Ugn: 200 grader, ca 330 minuter
Ingedienser:
Ugn: 200 grader, ca 10 minuter + ca 20 minuter
Ingredienser:
Ugn: 225 grade, ca 20 minuter
Ingredienser:
4 äpplen
2 tsk kanel
2 msk socker
2 dl havregryn (ren havre om du vill ha helt glutenfritt)
1 dl mjöl (eller 60 g glutenfri mix)
1 msk socker
100 g smör
Gör så här:
Skala, kärna ur och skiva äpplena.
Lägg dem i en ugnsfast form.
Strö över socker och kanel.
Blanda havregryn, mjöl och socker i en bunke och häll över äppelskivorna.
Hyvla smör med en osthyvel till tunna skivor, som täcker mjölblandningen.
Grädda i cirka 20 minuter i 225 °C tills det har blivit fin färg och en knäckig yta på pajen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 |
|||
13 | 14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
|||
20 | 21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 | 28 |
||||||||
|