Alla inlägg under februari 2023

Av Maria - 4 februari 2023 15:30

Antal: ca 20 stycken

Jäsning: 5 minuter

Ugn: 250 grader, 8-10 minuter


Ingredienser:

100 g smör eller margarin
3 dl mjölk
25 g jäst
1 msk Fiberhusk
1 dl socker
1 krm salt
300 g fin glutenfri mix
 
Fyllning:
50 g smör eller margarin
½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
 
Pensling:
1 ägg
Pärlsocker
 
Gör så här:
Smält smör, tillsätt mjölk och värm till 37°.
Smula jästen, häll över degspadet.
Blanda i Fiberhusk och låt svälla 10 minuter.
 
 
Tillsätt övriga ingredienser, kör med elvispens degkrokar till en slät deg/smet.
Klicka ut i folieformar.
Gör ett hål i varje bulle och klicka i lite fyllning.
Låt jäsa 5 minuter.
 
Pensla m ägg, strö över pärlsocker och grädda i 250° i 8-10 min
Av Maria - 4 februari 2023 14:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 25 minuter


Ingredienser:

2 bakpotatisar (à ca 300 g)
500 g morötter (gärna små)
1 msk olja
salt
svartpeppar
2 förp laxburgare (à 220 g)
250 g pak choi
1 förp salsasås (gärna med mango, papaya & ananas, à 220 g)


Gör så här:

Sätt ugnen på 225°C och sätt in en plåt.
Skär potatisen i klyftor.

Skölj, ansa och dela morötterna på längden.
Blanda potatis, morötter och olja i en bunke och krydda med salt och peppar.
Häll ut på den varma plåten och rosta i ugnen tills potatisen är mjuk, ca 25 minuter.


Tillaga burgarna enligt anvisningen på förpackningen.


Strimla pak choien.


Servera burgarna med rostad potatis och morot, pak choi och salsa.

Av Maria - 3 februari 2023 20:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 250 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

500g Fläskfilé
Salt Peppar
Paprikapulver
2 Bananer
2 dl Grädde
1 Röd paprika; liten
2 tsk Curry
1 dl Ost, riven

 

Gör så här:
Sätt ugnen på 250°.

Putsa filén fri från hinnor om det behövs.

Dela den i 3-4 cm långa bitar.
Ställ dem med snittytan uppåt och klappa ut till platta biffar.

Krydda köttet med salt, peppar och paprikapulver.

Bryn köttet i matfett i en panna tills det fått fin färg på båda sidor.

Lägg över det på ett ugnssäkert fat.

Skala och skiva bananerna och kärna ur och strimla paprikan.
Lägg detta bland köttet på fatet.

Vispa grädden, men inte för hårt.

Vänd ner curryn.

Slå grädden över köttet och strö över osten.

Gratinera hastigt i ugnen ca 10 minuter eller tills ytan har fin färg.

Sallad och kokt ris passar bra till.

Av Maria - 3 februari 2023 17:15

Antal: 2 stycken

Jäsning: 1 timme + 1½-2 timmar

Ugn: 220 grade, 30-5 minuter


Ingredienser:

Fördeg:
1 1/2 dl vatten
100 g grovt grahamsmjöl
10 g jäst

Huvuddeg:
750 g vetemjöl special ellerManitoba Cream (12–13 dl)
25 g (2 msk) honung
100 g mörkt muscovadosocker (cirka 1 1/4 dl)
20 g jäst
4 dl kallt vatten
20 g salt (cirka 1 msk)
 
Gör så här:
Dag 1:
Lös upp jästen i vattnet och rör i grahamsmjölet.
Plasta bunken och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2:
Kör fördegen samt alla andra ingredienser utom saltet, i en degblandare i cirka 10–15 minuter.
Tillsätt saltet och kör degen ytterligare 5 minuter.
Degen skall vara ganska ”vek” och lite glansig på ytan.
Låt degen vila i bunken i cirka 1 timme.

Stjälp upp degen i en lätt oljad form cirka 20 x 25 cm.
Tryck till degen och vänd den i formen och tryck till igen.
Plasta formen och ställ för kalljäsning i kylskåp över natten, alternativt låt degen jäsa ytterligare 1, 5–2 timmar i rumstemperatur.

När det är dags för utbakning efter jäsning (i kyl eller rumstemperatur), sätt ugnen på cirka 220 grader.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord.
Skär degen i två lika delar.
Lyft försiktigt degbitarna och vänd upp dem med mjöliga sidan uppåt på oljad bakplåt.
Baka av i nedre delen av ugnen cirka 30–35 minuter eller tills innertemperaturen är cirka 98 grader (använd gärna matlagningstermometer).
Sänk temperaturen i ugnen till 180 grader om bröden får mycket färg.
Förvara i kökshandduk i rumstemperatur.
Går utmärkt att frysa.
Av Maria - 3 februari 2023 16:15

Antal: 12 stycken

Ugn: 175 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

3 ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao av bra kvalitet
1 nypa salt
100 g mörk kvalitetschoklad 70%
 
Chocolate frosting:
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl kakao av god kvalitet
100 g philadelphiaost
1 msk varmt kaffe
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Låt svalna.
 
Chocolate frosting:
Rör smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och philadelphiaost krämigt.
Rör sist ner kaffet.
Bred frostingen på cupcakesen och garnera med strössel eller blommor.
Av Maria - 3 februari 2023 15:30

Antal: ca 35 stycken

Ugn: 175 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

50g margarin
2 medelstora ägg
1dl socker
200g (ca5-6dl) kokosflingor
 
Gör så här:
Sätt på ugnen.
Smält fettet.
Blanda ägg och socker.
OBS! Vispa inte.
Tillsätt kokosen och fettet, låt smeten stå 10 minuter så att flingorna sväller.
Klicka med två teskedar ut massan på smord plåt eller bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter i 175°.
Av Maria - 3 februari 2023 14:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 mango
2 avokado
1/2 rödlök
1/2 gurka
1 lime
salt och peppar
1 msk olivolja
4 port ris eller annat gryn
1/2 isbergssallad
ca 600 g laxfilé
1 msk riven färsk ingefära
1 msk honung
1 msk soja
1 msk vatten

1 tsk olja


Gör så här:

Salsa:

Skala mangon och skär den i tärningar.

Dela och kärna ur avokadorna, gröp ur avokadoköttet och tärna det.
Skala och skär rödlöken i tunna klyftor.

Skala och tärna gurkan. Skölj limen, riv skalet och pressa ur saften.
Blanda alla ingredienser till salsan.

Smaka av med limeskal och -saft, salt och peppar.


Ris och sallad:

Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Skär salladen i strimlor.


Lax:

Skär bort skinnet på laxen och skär den i stora tärningar.

Skala och riv ingefäran.
Blanda ingefära, honung, soja och vatten.

Stek laxtärningarna i oljan i en stekpanna några minuter runt om.

Häll över sojablandningen och koka upp.

Krydda med salt och peppar.


Servera laxen med salsa, sallad och ris.

Av Maria - 2 februari 2023 20:00

Antal: 2 portioner

Ugn: 225 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

200 g blomkål
200 g kassler
½ gul lök eller en bit purjolök
2 dl vispgrädde
riven ost (70 g 28%-ig hade jag)
salt, peppar
 
Gör så här:
Skär blomkålen i skivor.
Strimla eller skiva kasslern, och tunnskiva löken.
Lägg hälften av blomkålen i botten av en ugnsfast form.
Salta och peppra.
Lägg kasslern på blomkålen och resten av blomkålen över kasslern.
Salta och peppra igen (tänk på att inte salta för mycket då kasslern i sig har en sälta i sig).
Häll över grädden och strö över osten.
Gratinera i 225 grader i ca 20 minuter.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards