Alla inlägg under februari 2023

Av Maria - 2 februari 2023 17:15

Ingredienser:

200 g mörk choklad (vit- eller ljus choklad fungerar också)
1 1/4 dl grädde
1½ msk honung
25 g osaltat smör

Till servering:
Varm mjölk
 
Gör så här:
Hacka chokladen, koka upp grädden med honung och slå den över chokladen i en bunke.
Mixa till en slät massa och rör ner smöret till en jämn smet.
Fördela smeten i iskubsformar och låt chokladen stelna lite innan du sätter i tex glasspinnar, låt chokladen stelna över natten
När suget sätter in värmer du en härligt varm kopp mjölk, rör ut chokladen och njuter!

Tips: 
Man kan mycket väl smaksätta chokladen med tex kanel, likör, chili, kardemumma, apelsin, whisky, stjärnanis eller vad man nu skulle vilja ha i- testa dig fram!
Av Maria - 2 februari 2023 16:00

Antal: 12 stycken

Ugn: ca 15 minuter


Ingredienser:
3 ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
skal och saft av 1 citron
3 dl färska (eller frysta) hallon

 

Raspberry frosting:
3 dl florsocker
150 g philadelphiaost
1½ dl färska (eller frysta) hallon
Hallon till garnering

 

Gör så här:
ätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker riktigt vitt och pösigt.
Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Blanda i rivet skal och saften av en citron.
Placera pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med muffinssmet.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Låt svalna.

 

Raspberry frosting:

Rör florsocker och philadelphiaost krämigt.
Vänd försiktigt ner hallonen och bred frostingen på cupcaksen.
Garnera med hallon.

Av Maria - 2 februari 2023 15:15

Antal: 24 stycken

Ugn: 200 grader, 20 minuter


Ingredienser:

8 dl vetemjöl
2 dl socker
4 tsk bakpulver
2 ägg
4 dl mjölk
12 msk olja
½ tsk salt
 
Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt olja och mjölk.
Tillsätt mjöl, blandat med bakpulver och salt.
Rör sedan för hand ner 6-8 dl färska bär alt. sylt.
Fyll 2/3 av formarna med smet.
Grädda i 200°C, 20 min. i mitten av ugnen.
Av Maria - 2 februari 2023 14:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 175 grader, ca 15-20 minuter


Ingredienser:

4 port lax (à 125 g)
250 g sojabönor
65 g babyspenat
180 g groddar
300 ml teriyakisås
2 msk sesamfrön (gärna svarta och vita)
1 lime
koriander
4 port ris eller nudlar


Gör så här:

Tina laxen (om fryst används).
Sätt ugnen på 175°C.
Lägg sojabönor, spenat och groddar i botten av en ugnsfast form.

Lägg på laxen och häll på teriyakisåsen.
Sätt formen mitt i ugnen ca 15-20 minuter eller tills laxens innertemperatur är 54°C.
Rosta sesamfrön i torr, het stekpanna.

Skär limen i klyftor.
Toppa laxen med sesamfrön och ev. koriander.


Till servering:

Servera lax och grönsaker med limeklyftor, ris eller nudlar.

Av Maria - 1 februari 2023 19:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
1 ägg
1 krm salt
1½ dl mjölk
1 tsk socker
½ dl mjöl (30 g glutenfri mjölmix)

Bröd (glutenfritt eller vanligt)

 

Gör så här:
Blanda ihop smeten och doppa brödet i den.
Stek riddarna i smör i varm stekpanna tills de är gyllenbruna.

Lägg upp dem på fat och strö över socker och kanel.
Servera med vispad grädde eller keso och lite frukt.

Av Maria - 1 februari 2023 17:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 röd lök
1 morot
1 selleristjälk
8 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 lagerblad
4 gula paprikor
4 potatisar (ca 350 g)
4 dl mjölk (3%)
1 citron
8 skivor pancetta eller bacon
olivolja till stekning
salt och peppar
 
Gör så här:
Skala och finhacka lök, morot och selleri.
Fräs upp hacket i en tjockbottnad kastrull med olivolja på medelvärme tills det är mjukt och har fått lite färg.
Häll i vatten och buljongtärningar och låt koka upp.
Lägg i lagerblad.
Dela, kärna ur och skär paprikorna i grova bitar.
Lägg dem i kastrullen tillsammans med potatisen, skalad och skuren i bitar.
Låt koka i 20–25 minuter.
Ta bort lagerbladen.
Kör alltsammans i mixer (eller använd stavmixer direkt i kastrullen).
Vispa upp den mixade soppan med mjölken på svag värme.
Soppan får inte koka!
Smaka av med lite citronjuice.
Lägg pancettaskivor eller bacon mellan dubbelt ofärgat hushållspapper.
Kör i mikron på full effekt i 2 minuter, låt svalna.
Smaka av.
Häll upp soppan i små skålar eller djupa tallrikar.
Smula eller hacka det knapriga fläsket och strö över.
Ringla över lite god olivolja.
Av Maria - 1 februari 2023 16:00

Jäsning: ca 30 minuter

Ugn: 225 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:
1 ½ pkt jäst
1 L Vatten
150 g margarin el 1 ½ dl majsolja
1 dl ljus el mörk sirap
1 dl pofiber
1 kg glutenfritt mjöl
500g glutenfritt mjöl med fibrer
1 ägg
1 burk kesella
lite salt , socker +ev brödkryddor

 

Gör så här:

Använd helst assistent el elvisp.
Smält margarinet och blanda med vattnet till fingervarmt 37 grader.
Smula sönder jästen.
Häll i marg/olja , vattnet, sirap, kryddor.
Blanda.
Häll sedan ner ägg, kesella, pofiber och rör om.
Blanda ner mjölet.
Det är bra om degen är så lös som möjligt.
Låt maskinen arbeta ca 5 min.
OBS!!! Degen ska INTE jäsas nu!!!
Klicka ut på plåtar med bakplåtspapper.
Platta ut dem något.
Jäs dem ca 30 min under bakdukar.

Grädda ca 10 min i 225 grader.
Av Maria - 1 februari 2023 15:15

Antal: 15-18 stycken

Jäsning: ca 40 minuter

Ugn: 275 grader, ca 4 minuter


Ingredienser:
5 dl mjölk
½ dl flytande margarin el olja
¼ pkt jäst
½ dl fibrex
1 msk fiberhusk
2 tsk mald brödkrydda
½ tsk salt
1 msk ljus sirap
10 dl glutenfri mjölmix
½ tsk hjorthornssalt
3 dl glutenfri mjölmix

 

Gör så här:
Värm mjölk och margarin till 37 grader.

Smula ner jästen i bunken och rör ut den med degspadet.

Tillsätt fibrex och fiberhusk och låt svälla 10 min.

Tillsätt brödkrydda, salt, sirap och mjöl blandat med hjorthornssalt.

Låt jäsa i bunken under duk ca 40 min.

 

Arbeta ihop degen efter jäsningen och tillsätt ytterligare 3 dl mjölmix.

Skrapa ner degen på bordet.

Dela degen i två delar och rulla ut till längder.

Varje längd ska delas i nio delar.

Rulla varje bit till en bulle och kavla ut till en kaka med kruskavel till ca 18 cm.

Flytta över på plåt täckt med bakplåtspapper, nagga med gaffel och grädda på andra falsen ovanifrån i 275 grader ca 4 min.
Lägg en fuktig duk under handduken som det gräddade brödet läggs på.

Täck med bakduk och låt svalna.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards