Alla inlägg under mars 2025

Av Maria - Måndag 10 mars 12:00

Måndag:

Lägg nykokta glasnudlar i en het panna med olja, vänd ner babyspenat, skalade räkor, jordnötter och sesamolja.


Vaniljyoghurt och skivad banan.


Tisdag:

Skär ett snitt i kycklingfiléer och fyll med finfördelad feta och hackade soltorkade tomater.

Quinoa till med grovhackade oliver och färsk basilika.


Färsk frukt i säsong.


Onsdag:

Indisk linsgryta med kokos och salta mandlar.


Grapefrukt ringlad med honung.


Torsdag:

Lantpaté, cumberlandssås, syltlök, cornichons, rostad lök och gott bröd.


Smörstekt tärnat vitt bröd med socker och kanel.

Ät med friskt äppelmos och mjölk.


Fredag:

Dillfylld strömmingsflundra med skirat smör, potatispuré och rårörda lingon.


Mascarpone rörd med passionsfrukt och mörk chokladhack i små koppar.


Lördag:

Tomatsoppa med färskostklick och parmesanflarn:

Riv parmesanen grovt och lägg ut i små högar på bakplåtspapper.

Gratinera ca 7 minuter i 225 grader.


Smulpaj med vinteräpplen, björnbär och kardemumma.

Vaniljsås.


Söndag:

Asiatisk biffwok med ingefära, nudlar eller ris till.


Krokantparfait.

Av Maria - Måndag 10 mars 11:00

Måndag:

Kokt torsk med ägg- och persiljesås, pressad potatis och bladspenat.


Fruktspett: 

Trä bitar av ananas, banan, jordgubbar mm på träspett, varva med marshmallows.


Tisdag:

Ramslökssoppa, grovt fullkornsbröd, smör och ost.


Klassisk semla eller hetvägg.


Onsdag:

Smaksätt vit grundsås med örter och rikligt med riven parmesan.

Bryn skivor av fläskfilé och låt dem puttra i såsen.

Quinoa och ugnsrostade rotsaker till.


Sagosoppa tex vit- eller röd sagosoppa.


Torsdag:
Bryn hastigt kokt gnocchi i smör i panna.

Vänd ihop med smulad ädelost, knaperstekt bacon, frästa champinjoner och rucola.


Färsk frukt i säsong.


Fredag:

Smörstek pankopanerad sejfilé och rulla in i naanbröd med sallad, pressad lime, tärnad gurka och gräddfil med pressad vitlök.


Cashewbollar: 

Mixa 3 dl cashewnötter och 3 msk honung slätt.

Tillsätt ev lite vatten.

Forma bollar och rulla i sesamfrö.

Förvara i kyl.


Lördag:

Spelt-otto med bacon, svamp och tomater.


Macarons (franska mandelmaränger).


Söndag:
Helstekt lammfilé: 

Bryn i panna runt om, salta, peppra och efterstek i ugn till 70 graders innertemperatur.

Bulgursallad med fint strimlad paprika, ägghalvor och oliver samt sky till.


Polkagrisglass med varm kolasås.

Av Maria - Måndag 10 mars 05:45

Måndag:
Korvgryta med kummin, potatismos och surkål.


Färsk frukt i säsong.


Tisdag:
Rispytt med krämig rundkornigt ris, tärnad rökt skinka och grön paprika, majs, ärter och persilja.


Nyponsoppa och mandelbiskvier.


Onsdag:

Minestronesoppa och lantbröd med vitlöksfärskost.


Havregrynsgröt med morotsjuice, havtorn och syltade valnötter.


Torsdag:
Lägg laxfilé i en liten ugnsform och skiva fänkål tunt över.

Smaksätt grädde med fransk senap, dragon, vitlök, salt och peppar och häll över laxen.

Ca 20 minuter i 200 grader.

Pressad potatis och sallad.


Stekta äpplen fyllda med kanel, mandelmassa och nötter. Vaniljsås.


Fredag:

Bönbiffar:

Mixa 4 dl kokta vita bönor med 1 kokt potatis, 1 ägg, salt och peppar och örtkryddor.

Forma och stek biffar och servera med bulgur blandad med rucola, kapris och tomat samt pepparrotskräm.


Chokladpudding med vispad grädde.


Lördag:

Dumplings med olika fyllningar med sötsur sås.


Varva halvtinade, lättsockrade hallon med vaniljkesella och krossade mandelskorpor.


Söndag:

Nordafrikanska lammlägg:

Bryn läggen och lägg över i en gryta med hackad lök och vitlök, 1 bruk hela tomater, 1 kanelstång, morötter i bitar och ½ liter köttbuljong.

Låt koka 1-2 timmar och servera med couscous, jordnötter, skivad banan och sallad.


Zabaglione och fruktsallad.

Av Maria - Måndag 3 mars 15:00

Måndag:

Risotto på kycklingrester, maj- och paprikablandning.


Blåbärssoppa med glassklick.


Tisdag:

Räkris, bröd och strimlad salladskål:

Koka råris enligt anvisningen på förpackningen.

Låt 1-2 förpackningar av räkor/kräftstjärtar i lag rinna av, lägg i djup skål.

Dofta curry över, blanda med rikligt med dill och lägg på en smörklick.

Häll på det heta riset, låt stå någon minut.


Semlor och mjölk.


Onsdag:

Isterband, inlagda rödbetor och gurka.


Färsk frukt.


Torsdag:

Pastasnäckor med kokt broccoli, riven ost.


Glasspinne.


Fredag:

Biff stroganoff på kalkonkött, ris och sallad.


Äppelmoskaka:

Varva äppelmos, stötta stekta skorpsmulor smaksatta med vaniljsocker och kanel i form med löstagbar kant, tryck till, låt stelna och servera med gräddklick.


Lördag:
Tomatsallad, stekt röding, pressad potatis och spenat.


Snabba desserten:

Bottna ett fat med 8-9 avrunna ananasskivor, toppa med lika många avrunna persikohalvor och strö grovhackad choklad över.

En gräddklick kan vara gott till.


Söndag:

Paprikahalvor fyllda med svamp och renskav, råris till och en klick matlagningsyoghurt smaksatt med senap och kryddgrönt.


Citroncheesecake

Av Maria - Måndag 3 mars 14:15

Måndag:

Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.


Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.


Tisdag:

Vegetariska vårrullar. Servera med hoi sin-sås, jasminris och wokgrönsaker.


Keso med gula russin och rostade nötter och frön.


Onsdag:

Snabbpizza på runda tortillabröd, bre på tomatsås, strö över valfri topping och riven ost. Gratinera 10 minuter i 225 grader.


Färsk frukt i säsong.


Torsdag:

Parisare: Blanda till en biff á la Lindström-färs och forma biffar.

Lägg dem på varsin skiva formbröd.

Stek först färssidan och sedan brödsidan i smör.

Toppa med stekt ägg.


Varm choklad med vispgrädde och marshmallows.


Fredag:

Kyckling med mango chutney, matvete och sallad.


Päppelkaka:

Klyfta 6 äpplen i en smord ugnsform.

Hyvla över smör så att det täcker.

Häll på 1 paket mjuk pepparkaks-mix.

Grädda 30 minuter i 200 grader.

Vaniljsås.


Lördag:

Baguetteöverbakad fiskpaj, krispig grönsallad med dressing till.


Vit chokladmousse:

Smält 100 g vit choklad, rör ner 2 äggulor, 2 hårdvispade vitor och 2½ dl vispad grädde.

Servera i glas.


Söndag:

Enkel kasslergratäng:

Lägg skivad kassler och skivad tomat omlott i en ugnsform.

Salta och peppra.

Bre på smaksatt crème fraiche och riven ost och gratinera ca 20 minuter i 200 grader.

Fullkornsris och brysselkål till.


Banan- & kiwiglass:

Mixa 3 bananer med 2 msk citronsaft och 2½ dl florsocker.

Finhacka 2 kiwi och blanda med bananen.

Vänd frukten med 6 dl vispas grädde.

Frys minst 3 timmar, rör om då och då.

Av Maria - Måndag 3 mars 12:00

Måndag:

Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp.

Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd.


Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker.


Tisdag:

Köttbullar, stuvade makaroner, ketchup och gurka.


Färsk frukt i säsong.


Onsdag:

Makrillgratäng:

Smörj en ugnsform, lägg i tinad, urkramad bladspenat i botten, rökta makrillfiléer och riven mozzarella.

Slå på grädde, gratinera ca 20 minuter i 225 grader.

Pressad potatis och sallad till.


Chokladdoppade ananasringar och en klick vaniljkesella.


Torsdag:

Ärter med fläsk.


Smoothie på banan och yoghurt, smaka av med kardemumma och brun farin.


Fredag:

Kyckling-allt-i-ett:

Lägg otinade kycklingvingar på en stor oljad plåt med småpotatisar, rödlök, paprika och morot i bitar samt hela vitlöksklyftor.

Ha på olja, lite vitt vin, salt, peppar och timjan.

Låt steka i ugnen 50 minuter i 200 grader.


Chokladbiskvier.


Lördag:
Tomat- och sardellfisk:

Lägg tinade sejfiléer i en smord ugnsform och fördela tunt skivad purjolök, några hackade sardeller och tomatsås med örter över fisken.

20 minuter i 225 grader.

Ris och gröna ärter.


Citruskaka.


Söndag:

Örtmarinerad fläskfilé och vitlöksdoftande potatisgratäng.


Rågbrödsgröt med bär och grädde.

Av Maria - Måndag 3 mars 11:15

Måndag:

Rotfruktsgratäng: 

Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex morot, potatis, rotselleri och palsternacka.

Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form.

Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna.

Blanda 2 msk ströbröd med 3 msk riven ost, fördela över gratängen.

Grädda i 225 grader ca 50 minuter.


Tisdag:

Fisksoppa med grönsaker: 

Skölj och strimla 1 liten purjolök och fräs den i 1 msk smör i en kastrull.

Späd med 5 dl vatten och smula i 2 fiskbuljongtärningar.

Låt det koka upp.

Skär 400 g torskfilé i bitar och lägg dem och 1 paket sommargrönsaker, ca 250 g, i kastrullen.

Häll i 1 burk krossade tomater och låt soppan koka på svag värme tills fiskköttet är vitt och fast, ca 5 minuter.

Servera med sprödvarmt bröd.


Onsdag:

Pastapytt: 

Koka pastan och tina ca 2 dl gröna ärter.

Skär 1 gul lök, 2 morötter, 1 paprika och ca 200 g kassler i små tärningar.

Börja med att fräsa lök och morötter i 2 msk smör i en panna, tillsätt paprika och kassler.

Låt allt steka några minuter.

Blanda ner 2 msk chilisås i pastan.

Krydda med salt och 1 tsk paprikapulver.


Torsdag:
Korv och vitkål i buljong: 

Koka 8 dl finstrimlad vitkål i 3 dl buljong i 8-10 minuter.

Lägg ner en burk osötade ananasringar och 400 g falukorv i bitar.

Sjud några minuter.

Strö över persilja.


Fredag:

Värmande gryta.


Lördag:

Kycklingklubbor med sallad.


Söndag:

Oxfärsbiffar special: 

Blanda ca 500 g nötfärs med 1 ägg, 1 msk potatismjöl, 1 dl vatten, salt och peppar.

Forma färsen till 4 stora biffar och stek dem i smör på medelstark värme.

När de fått fin färg på undersidan vänd dem och lägg på tomatskivor och 1 hyvlad ostskiva på varje biff.

Lägg lock på stekpannan och stek biffarna färdiga.

Servera med kokt potatis.

Av Maria - Måndag 3 mars 06:00

Måndag:

Färgglad gryta med vitlöksyoghurt:

Strimla ½ purjolök och 1 röd paprika. Skär 1 squash, 2 selleristjälkar, 200 g sockerärter och 1 paket djupfryst minimajs i bitar.

Bryn alltsammans hastigt i 2 msk olja.

Rör i grytan så grönsakerna inte bränner vid.

Riv lite färsk ingefära över, salta och peppra.

Späd med ca 2 dl grönsaksjuice.

Servera med 2 dl matlagningsyoghurt smaksatt med 1 pressad vitlöksklyfta.

Servera med kokt ris.


Tisdag:

Ostgratinerad kotlett:

Stek 4 kotletter jämnt bruna i lite smör.

Salta och peppra.

Lägg över i en form, häll 1 dl grönsaksbuljong blandad med 2 msk tomatpuré runtom.

Blanda 2 dl riven ost med 2 msk finhackade soltorkade tomater i olja, 1 finhackad vitlöksklyfta och ½ tsk smulad torkad salvia.

Fördela blandningen på kotletterna.

Gratinera ca 10 minuter i 225 graders varm ugn.

Servera med kokt ris.


Onsdag:
Rimmad torskfilé med äpple och pesto:

Dela 600 g djupfryst torskfilé i portionsbitar.

Gör en lag av 1 liter vatten, ½ msk salt, ½ msk socker och saften av ½ citron.

Lägg fisken att dra i lagen ca ½ timme.

Tag upp och låt fiskbitarna rinna av.

Stek fisken i 1 msk smör ca 5 minuter.

Salta och peppra. Tärna 1 äpple.

Lägg upp fiskbitarna på fat, fördela de tärnade äpplena och 3 msk pesto på fiskbitarna.

Servera med pressad potatis.


Torsdag:

Rödbetssoppa:

Strimla och fräs 500 g rödbetor, 1 morot, 200 g vitkål och 2 gula lökar i lite smör.

Tillsätt 1 liter buljong, 1 lagerblad, salt och peppar.

Sjud ca 15 minuter. Smaka av med 1½ msk vinäger och servera med strimlad kassler och 1 klick crème fraiche.


Fredag:

Hemgjorda hamburgare:

Blanda 700 g nötfärs med 2 äggulor, 2 tsk salt och ½ tsk svartpeppar.

Forma till biffar och stek dem i lite smör 2-3 minuter på varje sida.

Servera med sallad, hamburgerbröd, skivade tomater, finstrimlad rödlök och lite tomatketchup.


Lördag:

Laxpaj.


Söndag:

Skinkkalops.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2025 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards