Alla inlägg under augusti 2012
Ingredienser:
1 liter röda vinbär
1 liter hallon
1 liter klarbär eller körsbär
1 kg syltsocker
Ingredienser:
Ingredienser:
1½ liter hallon
1½ liter röda vinbär
1½ liter klarbär eller körsbär
1 kg syltsocker
Gör så här:
Ingredienser:
1 liter jordgubbar
½ liter hallon
½ liter blåbär
500 g fruktsocker
1-2 msk pektin
Eventuellt 2 krm natriumbensoat
Gör så här:
Ingredienser:
300 g hallon
300 g röda vinbär
300 g persika
2 dl vatten
6 dl syltsocker
Gör så här:
Ingredienser:
5 dl fond:
Skal från ca 1 kilo kräftor
½ fänkål
½ liten rotselleri, ca 150-200 g
1 palsternacka
1 morot
1 gul lök
3-4 lagerblad
10-15 vitpepparkorn
2 msk rapsolja
2 msk tomatpuré
½ dl konjak eller 2 dl torrt vitt vin
ca 2 liter vatten
Gör så här:
Häll upp kräftskalen i ett durkslag och skölj dem hastigt i kallt vatten.
Låt dem rinna av.
Skala och finhacka samtliga grönsaker.
Hetta upp olja i en rymlig kastrull eller gryta.
Fräs skalen på hög värme under omrörning ca 3 min.
Använder du konjak så kan du hälla på den nu, dra kastrullen från värmen och tända på så det börjar brinna, ställ inte kastrullen under fläkten då utan på bord eller köksbänk, när lågorna slår upp får inget ovanför fatta eld.
Jag gjorde min kräftfond på vin istället och då blandade jag ner alla grönsakerna efter att skalen fått fräsa och lät alltsammans fräsa under omrörning ca 3 min.
Tillsätt tomatpuree, lagerblad, peppar och vin och fyll på vatten så det täcker skalen.
Koka upp och låt koka under lock ca 30 min.
Drag av från värmen och låt alltsammans stå ca 30 min.
Sila upp i en ny kastrull.
Eftersom silen måste vara både tät och stor, och det kanske man inte har hemma, så kan jag tipsa om att först ta en finmaskig sil och ställa över kastrullen.
I silen ställer man ett större durkslag och sedan kan du enkelt hälla upp alla ska och låta dem droppa av ordentligt.
Gör inte som en bekant till mig, som raskt satte durkslaget över diskhon och silade bort hela skaldjursfonden som hon så omsorgsfullt kokt.
Där stod hon med ett durkslag fullt med urkokta skal och grönsaker och hörde fonden slurka ner i avloppet.
Varning alltså, sätt silar och durkslag över en stor skål eller kastrull.
Koka upp den silade fonden och låt den koka utan lock (reducera) till ca 5 dl återstår.
Häll upp på burkar med lock om den ska sparas.
Jag sparade hälften i frysen och gjorde supergod fisksoppa/gryta av den andra hälften.
Ingredienser:
1 liter hallon
200-250 g fruktsocker
Gör så här:
Du kan byta ut hallonen mot andra bär.
Ingredienser:
750 g (1½ liter) putsad rabarber i bitar
750 g (1½ liter) rensade jordgubbar i bitar
Saft och rivet skal från 1 citron
1 kg syltsocker
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
Ingredienser:
8 färska eller konserverade aprikoser
2 schalottenlökar
½ dl ljus sirap
½ dl vitvinsvinäger
Salt
Peppar
Gör så här:
Skär aprikoserna i bitar.
Skala och skiva löken.
Blanda aprikos, lök, sirap, vitvinsvinäger, salt och peppar i en kastrull och koka i ca 7 minuter.
Häll över chutneyn i vakra, varma glasburkar och förslut.
Förvara chutneyn kallt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|