Direktlänk till inlägg 9 april 2013
Antal: 12 frallor
Jäsning: ca 40 minuter + ca 8 timmar i kyl
Ugn: 250 grader + 225 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl kallt vatten
250 g keso
½ dl linfrön
½ dl solrosfrön
1 msk honung
1 tsk salt
3 dl dinkelflingor
ca 10 dl vetemjöl (600 g)
Pensling:
Vatten
Garnering:
Blandade frön, tex sesamfrön och linfrön
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av det kalla vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, keso, linfrön, solrosfrön, honung och salt.
Rör ner dinkelflingor och mjöl, spara lite till utbakningen, och arbeta degen kraftigt ca 5 minuter maskin eller 10 minuter för hand.
Låt den lösa degen jäsa under bakduk ca 40 minuter.
Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk.
Vik ihop den 2-3 gånger men knåda inte.
Dela degen i 12 jämnstora bitar.
Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper.
Täck med bakduk och ställ plåten i kylen över natten, ca 8 timmar.
Sätt ugnen på 250 grader.
Ta plåten ur kylen och låt den stå i rumstemperatur tills ugnen är varm.
Pensla frallorna med vatten och strö över fröna.
Ställ plåten mitt i ugnen och sänk temperaturen till 225 grader.
Grädda i ca 15 minuter, tills frallorna låter ihåliga när du knackar på dem på undersidan.
Låt svalna på galler före servering.
Saftigt, nybakat bröd till frukosten är riktig lyx.
Frallorna förbereds kvällen före och får kalljäsa över natten.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|