Alla inlägg under juni 2013
Ingredienser:
1-2 msk sriracha
2 msk BBQ-sås
1 msk olja
1 msk honung
1 vitlöksklyfta, finchackad
Gör så här:
Rör ihop alla ingredienserna.
Förvara i en burk i kylen.
Ta fram glazen ett par timmar innan den ska användas, om du har sparat den.
God glaze som passar fint till kyckling.
Srirachasåsen ger den extra hetta.
Tips!
Var alltid uppmärksam när du använder grillolja efter som den kan fatta eld om den droppar ned i glöden.
Antal: 2 glas
Ingredienser:
4 dl mandelmjölk (eller 3 msk mandelsmör + 3½ dl vatten)
2 bananer
4-5 dadlar, urkärnade
2 msk kakao
2 tsk linfröolja (kan utelsutas)
1 tsk vaniljextrakt
Sötningsmedel efter smak
1-2 dl is (eventuellt)
Krossade mandlar till garnering
Gör så här:
Mixa alla ingredienser förutom is till en slät smoothie.
Mixa isen för en frostig smoothie.
Servera i fina glas och strö mandelkross över.
Tips!
Osötad mandelmjölk går bra att köpa färdig i butik men kan också göras själv genom att mixa mandlar eller mandelsmör med vatten.
Mandel:
Själva mandeln växer som ett frö inuti stenfruktens kärna.
Mandel innehåller 20% protein, massor av fibrer och är speciellt rik på E-vitamin, järn, zink, kalcium, magnesium, kalium och fosfor, vilket gör den perfekt i smoothies efter ett hårt pass på gymmet.
Antal: 4 portioner
Igredienser:
100 g röda vinbär
100 g hallon
1 dl multigelésocker
4 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
15-16 hallon till garnering
Gör så här:
Värm vinbär och hallon i kastrull.
Rör ihop.
Fördela i fyra skålar eller glas.
Blanda socker, grädde och vaniljsocker i en kastrull.
Låt koka upp och koka 30-45 sekunder, rör om.
Häll över bärsåsen i skålarna eller glasen.
Låt svalna.
Garnera med hallon.
Tips!
Röda vinbär väger upp det söta i pannacottan och ger dig dessutom en rejäl dos C-vitamin.
Pannacotta utan gleatin med syrliga bär är en dessert som passar de flesta.
Tillaga med den grädde du föredrar, det fungerar utmärkt även med havre- eller sojagrädde.
Glutenfri, rik på antioxidanter, vitamin B12 och kalcium.
Kakan är toppig:
Värmen har varit för stark.
Ytan har stelnat för snabbt och smeten har tryckt på underifrån.
Kakan sitter fast i formen:
Kyl med en våt handduk eller liknade på formens undersida.
Efter några minuter brukar kakan lossna.
Upprepa i annat fall avkylningen.
Smeten pöser över:
I en för liten form pöser smeten över kanten och kakan blir torr.
Kakan blir för platt:
Formen är för stor.
Tumregeln är att fylla formen till två tredjedelar med smet, då är formen lagom stor.
Saftigare kaka:
Om mjuka kakor får kallna under formen blir de saftiga.
Fuktigheten stannar då kvar i kakan.
Låt kakan vila:
Stjälp inte upp kakan för tidigt.
Låt den vara kvar i formen en liten stund.
Stjälp upp på bakgaller.
Låt sedan stå några minuter så att ytan hinner torka till.
Täck därefter med en bakduk eller med formen.
Smörj formen ordentligt:
Smörj kakformen väl i ett jämntjockt lager.
Rumstempererat matfett är bättre än smält som ger ett för tunt skikt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
800 g färskpotatis eller små potatisar
1 spetskål
1 msk olivolja
1 tsk flinsalt
1 citron, delad
4 rödingfiléer med skinn
1 tsk salt
1 msk olivolja
Pepparrots- & dillsås:
3 dl gräddfil
2 msk finhackad dill
ca 1 msk finriven färsk pepparrot
Salt
Gör så här:
Koka potatisen i saltat vatten.
Blanda gräddfil med dill och pepparrot, smaka av med salt.
Skär kålen i klyftor genom roten.
Grilla kålen varsamt tills den är lite mjuk med fin färg.
Ta av kålen från grillen, pensla med olja och salta.
Grilla citronen på snittsidan till fin färg.
Salta fisken och pensla skinnsidan med olja.
Grilla med skinnsidan nedåt 5-7 minuter under lock.
Låt fisken ligga still på gallret under hela grilltiden.
Servera rödingen med nykokt färskpotatis, grillad spetskål, pepparrots- & dillsås och grillad citron.
Tips:
Dra isär bladen lite innan du grillar, ju mer luft mellan bladen desto snabbare klar på grillen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ dl ättiksprit (12 %) (12%)
2 dl socker
1 tunt skivad vitlöksklyfta
1½ dl vatten
½ tsk malen koriander
420 g skivad sköljd färdig inläggningssill (i burk)
1 skivad röd chili med kärnor
½ dl tunt skivad färsk ingefära
1 skivat citrongräs
Gör så här:
Koka upp ättiksprit, socker, vitlöksskivor och vatten.
Tillsätt koriandern och låt svalna i kylskåp.
Varva sill, chili, ingefära och citrongräs i en burk och slå på den kalla lagen.
Låt dra i kylskåp 1–2 dagar innan servering.
Håller cirka en vecka i kylskåp.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
3 gelatinblad
1 ask 5-minuters sill (420 g)
2½ dl mellangrädde
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
3 msk senap
½ dl hackad dill
1 dl hackad gräslök
3 dl gräddfil
Garnering:
8 rädisor
Gör så här:
Lägg gelatinet i kallt vatten ca 5 minuter.
Låt sillen rinna av och grovhacka den.
Koka upp grädden i en kastrull.
Ta den från värmen.
Lyft upp gelatinet och rör ner det i grädden så att det smälter.
Låg det svalna och rör ner sill, salt, peppar, senap, dill, gräslök och sist gräddfil.
Häll smeten i 8 små skålar eller vida glas, á 1 dl.
Låt dem stelna i kylen till nästa dag.
Lägg en rädisa i varje pannacotta och servera ur formarna.
Antal: 1 glas
Ingredienser:
2 cl explorer jordgubb lime
1 jordgubbe
12 cl kylt, lätt mousserande rosévin, t.ex Mateus
Gör så här:
Häll spriten i vackert glas.
Lägg i en jordgubbe och fyll på med rosévin.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
|