Direktlänk till inlägg 9 augusti 2014
Ingredienser:
1 hare vägande oflådd 3-3,5 kg
1,5 hg späck
1 msk salt
0,5 tsk vitpeppar
2-3 msk smör
1/3 liter vatten
omkring 0.5 liter mjölk
Gör så här:
Haren flås, lår och bogar frånskäres.
Den lägges på rygg och slaksidorna avhugges ganska nära kotlettraden.
Haren sköljes och torkas noga och med en vass knivspets borttagas alla hinnor.
På inre sidan av ryggraden och lårbenen knäckas benen lätt.
Rygg, lår och bogar späckas med fina späckstrimlor, rullade i en smula vitpeppar.
Samtliga köttstycken brynes i en kastrull vackert bruna.
Därpå påströs salt och spädes med kokande vatten.
Lock pålägges och köttet få sakta steka 2-2,5 timmar under flitig ösning och behövlig spädning.
Mot slutet spädes med mjölk.
Haren skäres i vackra stycken, såsen avredes som vanligt och spädes ev. med grädde.
Sidan 144 i Husmoderns Köksalmanack 1933
Matförslag till 1 januari
Måndag: Helstekt falukorv, favoritpastan och vitkålssallad. Skär korven nästan rakt igenom på längden. Bred skåran med senap och lägg ett lager Bostongurka blandad med finhackad äpple. Fruktkompott. Tisdag: Spenatsoppa på både lät...
Måndag: Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp. Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd. Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker. Tisdag: Köttbullar,...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Färgglad gryta med vitlöksyoghurt: Strimla ½ purjolök och 1 röd paprika. Skär 1 squash, 2 selleristjälkar, 200 g sockerärter och 1 paket djupfryst minimajs i bitar. Bryn alltsammans hastigt i 2 msk olja. Rör i grytan så grönsakerna in...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|