Alla inlägg under mars 2014
Mängd: 2 dl
Ingredienser:
1/8 vattenmelon, ca 150 g
2½ dl (125 g) hallon
Isbitar
Gör så här:
Pressa vattenmelon och hallon och servera juicen med isbitar.
Du kan också köra ingredienserna i en mixer tillsammans med is.
Garnera gärna med några myntablad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g nötkött, typ grytbitar
1 gul lök
2 morötter
2 msk smör
Salt
Peppar
2 msk vetemjöl
2 msk tomatpuré
1 msk curry
4 dl köttbuljong
Tillbehör:
Papaya i klyftor och/eller ananas i ringar
2 msk kokos
Gör så här:
Skär köttet i kuber och löken i klyftor.
Skala morötterna.
Stek köttet och krydda med lite salt och peppar.
Lägg över köttet i gryta.
Tillsätt mjöl, tomatpuré och curry.
Rör om, häll över buljong och lägg i den klyftade löken och de hela morötterna.
Låt puttra en dryg timme.
Ta upp morötter och skär dem i bitar.
Ät grytan med ris, papaya och/eller ananas, strö eventuellt över lite kokos.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g laxfilé
2 ägg
2 msk sweet chilisås
4 dl cornflakes
Gör så här:
Dela laxen i 16 bitar.
Vispa upp äggen och blanda med sweet chilisås.
Krossa cornflakesen lätt och lägg på ett fat.
Vänd laxbitarna först i äggblandningen och sedan i cornflakes.
Stek nuggets i smör och olivolja i ca 3-4 minuter på varje sida.
Ingredienser:
3 liter svarta vinbärsblad
1 citron
2 påsar citronsyra, 60 g
1½ liter kokande vatten
2 kg socker, 2.4 liter
½ tsk natriumbensoat
Gör så här:
Skölj bladen och varva dem med citron, citronsyra och socker i en kruka.
Slå över vattnet, rör om tills sockret löst sig.
Täck väl och ställ krukan svalt 4-5 dygn.
Rör om då och då under tiden.
Sila av saften, rör i bensoatet utrört i lite saft och slå upp i rena, bensoatsköljda flaskor.
Tillslut och föravara svalt.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
4 kycklingklubbor
2 dl matlagningsyoghurt
1 påse dippkrydda
Salt
Peppar
Grönsallad:
1 röd paprika
1 morot
½ gurka
2 salladslökar
2 tomater
4 rädisor
10 svarta oliver
Dressing:
2 msk pressad citronsaft
½ dl olja
½ dl hackade örter, t.ex basilika, persilja
1 vitlöksklyfta
Salt
Peppar
Gör så här:
Blanda samman yoghurten med dippkryddan.
Lägg kycklingklubborna i en form.
Bred yoghurten över dem.
Marinera kycklingklubborna ca 4-5 timmar i kylen.
Salta och peppra.
Ställ formen mitt i ugnen och stek kycklingen ca 30 minuter eller tills kycklingen är genomstekt.
Gör under tiden salladen, kärna ur paprikan och skala moroten.
Skär alla grönsakerna i mycket små bitar.
Blanda samman dem i en skål.
Rör samman pressad citronsaft, olivolja, pressad vitlök, finhackade örter, salt och peppar.
Ringla det över grönsakerna och rör försiktigt om.
Bjud klubborna tillsammans med salladen.
Ingredienser:
1 kg häggbär, 2 liter
5 dl vatten
500-600 g socker, 6-7 dl/liter avrunnen saft
Gör så här:
Bären skall vara precis mogna och frostbitna, annars kan saften bli besk.
Repa och rensa bären, skölj och krossa dem så gott det går med t.ex mortelstöt, lägg massan i en rymlig bunke.
Koka upp vattnet och häll det hett över bären.
Täck bunken och ställ kallt över natten.
Sila ifrån saften, koka upp och häll den het över bären.
Upprepa 3 gånger med 1 dygns mellanrum.
Sila saften genom en silduk urvriden i hett vatten, mät upp saften och koka upp.
Rör ner sockret och koka upp igen.
Skumma och slå upp i varma väl rengjorda flaskor.
Korka igen.
Mängd: 2 dl
Ingredienser:
½ citron
1 dl sojamjölk
1½ dl (50 g) malen mandel
100 g konserverad litchi (vikt utan spad)
Isbit
Gör så här:
Pressa citronen och häll saften i en mixer tillsammans med de övriga ingredienserna och en isbit.
Mixa till en frisk smoothie och garnera gärna med citronskal.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg räkor som skalas
1 stor finhackad gul lök
1 msk smör
1-2 tsk curry
1 tsk paprikapulver
1 stor strimlad purjolök
200-300 g skivade champinjoner
4 strimlade blekselleristjälkar
1 röd strimlad paprika
2-3 msk vetemjöl
2 dl fiskbuljong (tärning)
3 dl vispgrädde
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk pressad citron
Hackad dill
Gör så här:
Fräs löken mjuk i smör utan att den tar färg, strö på curry och paprikapulver.
Lägg i purjolök, svamp och blekselleri, fräs några minuter.
Tillsätt paprikan.
Strö över mjöl och rör om, späd med buljong och grädde.
Sjud i några minuter och smaksätt med citron och vitlök.
Blanda till sist ner räkor och dill och låt allt bli genomvarmt utan att koka.
Bjud bröd och kokt ris till.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|