Alla inlägg under februari 2015
Måndag
Frukost: Frukostplättar med mandel
Lunch: Zucchinipasta med lammfärssås
Middag: Kyckling i olivolja och balsamvinäger
Tisdag
Frukost: Frukostplättar med mandel
Lunch: Omelettrulle med lax och spenat
Middag: Stekta lammkotletter med vitlökssmör
Onsdag
Frukost: Gammaldags långfil med frön och färska bär
Lunch: Kräftsoppa
Middag: Lax med mandeltäcke
Torsdag
Frukost: Gammaldags långil med frön och färska bär
Lunch: Bayersk korv med rosa coleslaw
Middag: Västerbottenpaj
Fredag
Frukost: Gammaldags långfil med frön och färska bär
Lunch: Gul paprikasoppa med parmarullar
Middag: Kycklingfilé, rättikakaka och paprikasås
Lördag
Frukost: Nötbrödsrutor
Lunch: Makrillsallad med pepparrotskräm
Middag: Kalkon stroganoff
Söndag
Frukost: Nötbrödsrutor
Lunch: Fisk- och spenatgratäng
Middag: Grillad entrecôte med valnötssmör
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
1 bit gurka, ca 15 cm
1 liten morot
3 röda chili, t.ex thaichili
1 1/4 dl strösocker
1/4 dl vatten
4 msk vitvinsvinäger
4 tsk fisksås
1 msk finhackade salta jordnötter
Gör så här:
Skala och kärna ur gurkan.
Skär den i små tärningar.
Skala och skär moroten i små tärningar.
Kärna ur och finhacka chilin.
Blanda socker, vatten, vinäger, fisksås och chili i en kastrull och låt koka 5 minuter utan lock.
Rör ner gurka, morot och jordnötter och låt kallna.
Kokbanan kallas också för matbanan och är släkt med vanlig banan, men har en helt annan smak och konsistens.
Används flitigt i bland annat Afrika, Karibien, Sydamerika, Indien och andra delar av övriga Asien.
Kan tillagas på många olika sätt.
Jag älskar att servera friterade skivor som tillbehör.
Ett perfekt vegetariskt alternativ när man vill ha någon matigt, se till exempel jollof rice.
Antal: 4 portioner
Ugn: 250 grader, 10 minuter
Ingredienser:
1 paket broccoli
2 dl vatten
½ tärning grönsaksbuljong
2 dl crème fraiche
2 dl lagrad riven ost
Gör så här:
Koka broccolin 5 minuter i vatten och buljongtärning.
Låt broccolin rinna av och lägg i smord, ugnssäker form, men spara buljongen.
Rör ut crème fraiche i grönsaksbuljongen, sjud 5 minuter.
Rör ner 1½ dl av osten och slå såsen över resten av osten och gratinera 10 minuter i 250 grader.
Pröva också fänkålshalvor, jordärtskockor, palsternackor och morötter i grova tärningar, blomkålsbuketter, efter detta recept.
En god sås kan göra underverk för matlådan:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
350 g blomkål
4 port ris
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 röda paprikor
2 pkt stora kokta vita bönor (à ca 400 g)
1 msk smör eller margarin
2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl matyoghurt (10%)
2 msk torr tandoorikrydda
1 tsk maizena majsstärkelse
Gör så här:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
200 g rice flakes eller risnudlar
100 g haricots verts
200 g morning glory, färsk spenat eller bok choi
2 schalottenlökar
4 vitlöksklyftor
2 röda chili, t.ex spansk peppar
3 msk rapsolja
½ dl finhackad koriander
2-3 msk röd currypasta
1 lime, rivet skal
200 g böngroddar
2 msk thailändsk soja
1 msk fisksås
Gör så här:
Koka rice flakes/risnudlar i vatten ca 3 minuter.
Låt dem rinna av och lägg dem i kallt vatten.
Koka bönorna i lättsaltat vatten ca 3 minuter.
Spola dem i kallt vatten och låt rinna av.
Skölj och skär morning glory i ca 3 cm långa bitar.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Kärna ur och finhacka chilin.
Hetta upp olja i en wok.
Lägg i lök, vitlök, chili, koriander, currypasta och limeskal, fräs ca 2 minuter.
Lägg i rice flakes, bönor, morning glory och böngroddar och blanda om.
Stek ca 1 minut.
Blanda ner soja och fisksås och låt puttra ca 1 minut.
Servera gärna med extra soja.
Morning glory är vattenspenat med mild fin smak.
Får du inte tag på den går det lika bra med färsk spenat, mangold eller bok choi.
Kryddblad som används mycket i det thailändska köket.
Bladen har en frisk syrlighet och ger en fantastisk smak.
Jag ser till att alltid ha dessa användbara blad i frysen.
Man hittar dem främst i livsmedelsbutiker som säljer produkter från Thailand.
Finns som färska, torkade eller frysta.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | ||||
|