Alla inlägg under februari 2015
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kyckling, ca 1 kg
Kokning:
Vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 gul lök i klyftor
8 vitpepparkorn
Sås:
2 äggulor
1-2 msk vinäger
2 msk senap
2 dl vispgrädde
Ev. salt
Gör så här:
Lägg kycklingen i en kastrull.
Häll på så mycket vatten att det täcker fågeln.
Tillsätt buljongtärningar, lök och pepparkorn.
Koka under lock på svag värme ca 30 minuter.
Låt kycklingen kallna i spadet.
Sjud äggulor, vinäger och senap under omrörning i en kastrull på svag värme till en tjock kräm.
Låt kallna.
Vispa grädden och rör ner i krämen.
Smaksätt ev. med salt.
Bena ur kycklingen, ta bort skinnet och skär köttet i mindre bitar.
Lägg upp bitarna på ett fat och garnera med sallad, tomatklyftor och sparris.
Strö persilja över.
Servera med sås och kokt potatis.
Socker med en lätt kolaton som används mycket i bland annat det thailändska köket.
Kan ersättas med rörsocker.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g nöt- eller blandfärs
1 gul lök
1 stor klyfta vitlök
1 tomat
Smör eller margarin
1 skiva vitt osötat bröd
1 msk finhackad persilja
2 tsk salt
½ krm kajennpeppar
2 ägg
Till kokning:
Ca 1 liter buljong
Gör så här:
Skala och finhacka lök och vitlök.
Hacka tomaten (skålla och skala den först), fräs lök- och tomathack i lite smör i en kastrull, några minuter.
Smula brödet och blanda det med färsen och lökröran, persilja, salt, kajennpeppar och ägg.
Forma färsen till stora köttbullar.
Låt buljongen koka upp i en vid kastrull.
Lägg försiktigt ner köttbullarna och låt dem sjuda ca 10 minuter.
Jag har bakat macarons och lagt ihop dem två och två med fyllning emellan.
Nu undrar jag om det går bra att frysa in dem?
Svar:
Det går bra att frysa in macarons, även med fyllning i.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 st morötter
5 st apelsiner
2 msk färsk riven ingefära
1 tsk gurkmeja
Gör så här:
Skala morötterna och apelsinerna och kör genom råsaftcentrifug eller i en mixer.
Vispa i ingerfärspaste och gurkmeja.
Kyl och servera kall.
Förutom att apelsiner och morötter är snygga ihop så är de en supergod smakkombination.
Tillsammans med ingefära och gurkmeja blir detta en frisk och härlig juice att njuta av.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
5 ägg
1 dl socker
6 dl grädde
2½ dl rårörd lingonsylt
Gör så här:
Vispa gulorna och socker pösigt, rör ner lingonsylten.
Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner dem.
Vispa grädden och vänd ner den.
Fyll blandningen i portionsformar eller en stor form och frys den 8-10 timmar.
Droppa formarna i hett vatten, stjälp upp dem och garnera med en klick vispad grädde och några lingon.
Torkade limefrukter.
Har en frisk, syrlig smak och används flitigt i de persiska och irakiska köken.
Ugn: 200 grader, 30-40 minuter
Ingredienser:
1 ägg
1 dl socker
2 dl crème fraiche
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 syrliga äpplen
2 tsk saft av citron
2 msk socker
1 tsk malen kanel
Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt crème fraiche och vetemjöl blandat med bakpulver.
Häll smeten i smord och bröad form, gärna med löstagbar botten.
Skala och kärna ur äpplena, skär dem i klyftor och lägg klyftorna i ett mönster i smeten.
Pensla med citronsaft, strö över socker blandat med kanel och grädda i 200 grader 30-40 minuter.
Servera gärna med lättvispat grädde.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | ||||
|