Alla inlägg under februari 2015

Av Maria - 17 februari 2015 21:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Ca 1 kg nötsvan

1½ liter vatten

2 tsk örtsalt

1 gul lök i klyftor

4 vitpepparkorn

4 kryddpepparkorn

1 lagerblad

3 msk tomatpuré


2 gula lökar

2 morötter

1 palsternacka

1 bit, ca 50 g, rotselleri

3 msk hackad persilja


Gör så här:

Skölj och putsa nötsvansen och skär den i bitar rakt genom lederna.

Lägg köttet i en kastrull, slå på vatten, salta och koka upp.

Skumma väl, lägg i lök, pepparkorn, lagerblad och tomatpuré och sjud köttet på svag värme 2½ timme.

Ansa rotsakerna, skär löken i tunna klyftor och resten i bitar.

Ta upp köttet, sila buljongen och koka rotsakerna mjuka i den, 10-15 minuter.

Skär loss köttet från benen, lägg det i soppan, strö över persiljan och servera.

Av Maria - 17 februari 2015 17:00


Brunalgen kelp heter kombu på japanska och är rik på mineraler och vitaminer.

Används mycket i det asiatiska köket för att få fram umamismaken i maten.

Ett perfekt veganskt alternativ när man vill ha en naturlig fisksmak på maten.

Väldigt gott att ha i buljonger.

Av Maria - 17 februari 2015 08:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 portionsbitar lax
1 msk smör eller margarin


Citron- och blomkålstabbouleh:

4 port bulgur
200 g blomkålsbuketter
1 gurka
1 msk olivolja
1 citron
Salt

Peppar


Dillyoghurt:

2 msk hackad dill
2 dl matyoghurt
Salt

Peppar


Gör så här:

Tabbouleh: 
Koka bulgurn och blomkålen enligt anvisningarna på förpackningarna.
Skala, kärna ur och tärna gurkan.
Tvätta och riv av skalet från citronen och pressa ur juicen. 
Blanda bulgurn med citronskal och olivolja, smaka av med citronjuice, salt och peppar.
Blanda ner blomkålen och gurkan.
 
Stek laxen i matfettet 3-4 minuter på varje sida.
 
Yoghurt: 
Blanda dill och yoghurt, smaksätt med salt och peppar. 
Servera laxen med blomkålstabbouleh och dillyoghurt.
Servera med knäckebröd.
Av Maria - 16 februari 2015 20:00

Måndag:

Risotto med kycklingrester:

Fräs hackad lök och paprika, blanda i kycklingköttet, fint skuret, och riset.

Hetta upp och servera.


Tisdag:

Extra gott av fläskkorv, kokt potatis, mjukfräst lök:

Pressa ut innehållet i en rå fläskkorv.

Bryn margarin i en stekpanna, klicka ner färsen, platta ut till biffar och stek på bägge sidor.


Onsdag:

Ungersk potatisgryta, bröd, ost


Torsdag:

Halstrad råbiff med tillbehör, brytbröd


Fredag:

Kokt strömming med musslor och dill, knäckebröd, råkost


Lördag:

Kokt pepparrotskött, kokt potatis, morötter och purjolök


Choklad- & vaniljglass


Söndag:

Februarimeny:

Jordnötspuffar

Hot chili i pitabröd

Tomatsalsa

Apelsinsallad med honung & rosmarin

Av Maria - 16 februari 2015 15:30

Måndag:

Lever Anglaise, skysås, kokt potatis, gröna bönor.


Fruktsallad.


Tisdag:
Lättstekt falukorv, stuvade grönsaker, kokt potatis.


Blåbärskräm med mjölk.


Onsdag:
Potatisgratäng, rökt sik eller böckling, blandad sallad.


Äppelkaka med vaniljvisp.


Torsdag:
Potatissoppa med räkor.


Ostkaka med varm sylt.


Fredag:

Kokt torsk med äggsås, kokt potatis, broccoli.


Vaniljglass med chokladsås:
Koka ihop 1 dl strösocker, 1 dl kakao, 1 dl vatten några minuter.

Smaka av med 1 msk vanillinsocker.


Lördag:

Lunch:

Kalvsylta, rödbetor och kokt potatis.


Middag:

Fylld lövbiff med variation, råstekt potatis, stekta tomatskivor.


Majs chokladpudding, vispad grädde och rån.


Söndag:

Lunch:

Inlagd sill, kokt potatis, ägghalvor.


Middag:

Stekt kyckling med gräddsås, potatispuffar, inlagd gurka och gelé.


Mandelmusslor med vispgrädde och sylt.

Av Maria - 16 februari 2015 13:45

Måndag:

Stekt lever (Lever Anglaise), kokt potatis, gröna bönor.


Fruktsallad.


Tisdag:

Lättstekt falukorv, stuvade grönsaker, kokt potatis.


Blåbärskräm med mjölk.


Onsdag:

Potatisgratäng, rökt sik eller böckling, blandad sallad.


Äppelkaka med vaniljvisp.


Torsdag:

Potatissoppa med räkor.


Ostkaka med varm sylt.


Fredag:

Kokt torsk med äggsås, kokt potatis, broccoli.


Vaniljglass med chokladsås:

Koka ihop 1 dl strösocker, 1 dl kakao, 1 dl vatten några minuter.

Smaka av med 1 msk vanillinsocker.


Lördag:

Lunch:

Kalvsylta, rödbetor och kokt potatis.


Middag:

Fylld lövbiff, råstekt potatis, stekta tomatskivor.


Majs chokladpudding, vispad grädde och rån.


Söndag:
Lunch:

Inlagd sill, kokt potatis, ägghalvor.


Middag:

Stekt kyckling med gräddsås, potatispuffar, inlagd gurka och gele.


Mandelmusslor med vispgrädde.

Av Maria - 16 februari 2015 12:45

Måndag:

Oststuvad blomkål, skinka (rest) och stekt potatis:

Koka 1-2 fina blomkålshuvuden nätt och jämnt mjuka i rikligt med lättsaltat vatten.

Laga en vit sås på kålspad och gräddmjölk och smaksätt med riven ost, riven muskot och par msk majonnäs.

Lägg upp blomkålen i karott och häll såsen över.

Klicka på litet ketchup, strö över hackad persilja och servera tex till bräckt eller grillad korv med god senap och skalpotatis.


Apelsiner.


Tisdag:

Fisksoppa (av påsfabrikat).

Semlor med mjölk eller kaffe.


Onsdag:

Korv med tomatbönor:

Vita bönor i tomatsås är en god och billig konserv, som passar särskilt bra till falukorv och fläsk.

Koka eller stek korven och värm bönorna.

Krydda något mer, om det behövs.

Stekta tomatskivor är gott till och kokt potatis för dem som så önskar.


Äppelkompott.


Torsdag:

Spaghettigryta:

Beräkna för 4 personer, 4 hg färsk eller rimmat fläsk, 1 purjolök, 1 medelstor morot, 1/4 sellerirot och ca 1/4 kg spaghetti och en halv burk konserverade tomater.

Strimla och fräs fläsket i litet matfett i en kastrull och lägg i strimlade grönsaker.

Passera burktomaterna direkt ner i grytan, så slipper ni få med kärnorna.

Häll på ca ½ liter vatten, lägg i 1 msk koncentrerad tomatpuré, 1 lagerblad, 1 vitlöksklyfta, litet salt och vitpeppar och låt koka upp.

Bryt sönder spaghettin och lägg i den att mjukna 15 minuter.

Rör då och då med en gaffel så att spaghettin inte klibbar samman.

Smaka av och servera direkt ur grytan eller ur karott, gärna med riven ost til.


Lingon och flingor med mjölk eller fil.


Fredag:

Curryfisk med dill- & ägghack, kokt potatis:

Filéer av torsk, färska eller djupfrysta (som får tina först).

Salta och peppra filéerna och lägg dem i smord gryta eller form.

Pressa ordentligt med citron över fisken.

Smält så ca 50 g smör eller margarin, tillsätt ½ tsk curry, 1-2 hårdkokta, grovt hackade ägg och hackad färsk eller djupfryst dill - eller ta den pulvriserade, som finns på kryddglas - och häll smöret fräsande hett över fisken.

Täck med lock eller folie och låt fisken sjuda ca 15 minuter ovanpå spisen eller ca 20 minuter i 225 graders varm ugn.

Kokt ris och ärter till.


Nyponsoppa.


Lördag:

Köttfärs, stekt i ugn, kokt potatis, helstekt smålökar och sallad.


Nougatglass.


Söndag:

Lunch:

Kallskuren köttfärs (rest) med stekt potatis och stuvad spenat.


Middag:

Kokt höna med god sås.


Persikor med vispgrädde.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards