Alla inlägg under februari 2015
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Ca 1 kg nötsvan
1½ liter vatten
2 tsk örtsalt
1 gul lök i klyftor
4 vitpepparkorn
4 kryddpepparkorn
1 lagerblad
3 msk tomatpuré
2 gula lökar
2 morötter
1 palsternacka
1 bit, ca 50 g, rotselleri
3 msk hackad persilja
Gör så här:
Skölj och putsa nötsvansen och skär den i bitar rakt genom lederna.
Lägg köttet i en kastrull, slå på vatten, salta och koka upp.
Skumma väl, lägg i lök, pepparkorn, lagerblad och tomatpuré och sjud köttet på svag värme 2½ timme.
Ansa rotsakerna, skär löken i tunna klyftor och resten i bitar.
Ta upp köttet, sila buljongen och koka rotsakerna mjuka i den, 10-15 minuter.
Skär loss köttet från benen, lägg det i soppan, strö över persiljan och servera.
Brunalgen kelp heter kombu på japanska och är rik på mineraler och vitaminer.
Används mycket i det asiatiska köket för att få fram umamismaken i maten.
Ett perfekt veganskt alternativ när man vill ha en naturlig fisksmak på maten.
Väldigt gott att ha i buljonger.
1
Kycklingfilé med ugnsrostade grönsaker & zucchinitsatsiki med mozzarella
2
Laxfilé med rostad blomkål med spiskummin & hollandaisesås
3
Köttfärsbiff/köttbullar med vitkålsmos med örter & morotssallad med apelsindressing
4
Överbliven gryta med mozzarellafyllda tomater & broccoli med citrondressing
5
Kallskuret t.ex skinka med gratinerad zucchini & rödbetsröra
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 portionsbitar lax
1 msk smör eller margarin
Citron- och blomkålstabbouleh:
4 port bulgur
200 g blomkålsbuketter
1 gurka
1 msk olivolja
1 citron
Salt
Peppar
Dillyoghurt:
2 msk hackad dill
2 dl matyoghurt
Salt
Peppar
Gör så här:
Måndag:
Risotto med kycklingrester:
Fräs hackad lök och paprika, blanda i kycklingköttet, fint skuret, och riset.
Hetta upp och servera.
Tisdag:
Extra gott av fläskkorv, kokt potatis, mjukfräst lök:
Pressa ut innehållet i en rå fläskkorv.
Bryn margarin i en stekpanna, klicka ner färsen, platta ut till biffar och stek på bägge sidor.
Onsdag:
Ungersk potatisgryta, bröd, ost
Torsdag:
Halstrad råbiff med tillbehör, brytbröd
Fredag:
Kokt strömming med musslor och dill, knäckebröd, råkost
Lördag:
Kokt pepparrotskött, kokt potatis, morötter och purjolök
Choklad- & vaniljglass
Söndag:
Februarimeny:
Måndag:
Lever Anglaise, skysås, kokt potatis, gröna bönor.
Fruktsallad.
Tisdag:
Lättstekt falukorv, stuvade grönsaker, kokt potatis.
Blåbärskräm med mjölk.
Onsdag:
Potatisgratäng, rökt sik eller böckling, blandad sallad.
Äppelkaka med vaniljvisp.
Torsdag:
Potatissoppa med räkor.
Ostkaka med varm sylt.
Fredag:
Kokt torsk med äggsås, kokt potatis, broccoli.
Vaniljglass med chokladsås:
Koka ihop 1 dl strösocker, 1 dl kakao, 1 dl vatten några minuter.
Smaka av med 1 msk vanillinsocker.
Lördag:
Lunch:
Kalvsylta, rödbetor och kokt potatis.
Middag:
Fylld lövbiff med variation, råstekt potatis, stekta tomatskivor.
Majs chokladpudding, vispad grädde och rån.
Söndag:
Lunch:
Inlagd sill, kokt potatis, ägghalvor.
Middag:
Stekt kyckling med gräddsås, potatispuffar, inlagd gurka och gelé.
Mandelmusslor med vispgrädde och sylt.
Måndag:
Stekt lever (Lever Anglaise), kokt potatis, gröna bönor.
Fruktsallad.
Tisdag:
Lättstekt falukorv, stuvade grönsaker, kokt potatis.
Blåbärskräm med mjölk.
Onsdag:
Potatisgratäng, rökt sik eller böckling, blandad sallad.
Äppelkaka med vaniljvisp.
Torsdag:
Ostkaka med varm sylt.
Fredag:
Kokt torsk med äggsås, kokt potatis, broccoli.
Vaniljglass med chokladsås:
Koka ihop 1 dl strösocker, 1 dl kakao, 1 dl vatten några minuter.
Smaka av med 1 msk vanillinsocker.
Lördag:
Lunch:
Kalvsylta, rödbetor och kokt potatis.
Middag:
Fylld lövbiff, råstekt potatis, stekta tomatskivor.
Majs chokladpudding, vispad grädde och rån.
Söndag:
Lunch:
Inlagd sill, kokt potatis, ägghalvor.
Middag:
Stekt kyckling med gräddsås, potatispuffar, inlagd gurka och gele.
Mandelmusslor med vispgrädde.
Måndag:
Oststuvad blomkål, skinka (rest) och stekt potatis:
Koka 1-2 fina blomkålshuvuden nätt och jämnt mjuka i rikligt med lättsaltat vatten.
Laga en vit sås på kålspad och gräddmjölk och smaksätt med riven ost, riven muskot och par msk majonnäs.
Lägg upp blomkålen i karott och häll såsen över.
Klicka på litet ketchup, strö över hackad persilja och servera tex till bräckt eller grillad korv med god senap och skalpotatis.
Apelsiner.
Tisdag:
Fisksoppa (av påsfabrikat).
Semlor med mjölk eller kaffe.
Onsdag:
Korv med tomatbönor:
Vita bönor i tomatsås är en god och billig konserv, som passar särskilt bra till falukorv och fläsk.
Koka eller stek korven och värm bönorna.
Krydda något mer, om det behövs.
Stekta tomatskivor är gott till och kokt potatis för dem som så önskar.
Äppelkompott.
Torsdag:
Spaghettigryta:
Beräkna för 4 personer, 4 hg färsk eller rimmat fläsk, 1 purjolök, 1 medelstor morot, 1/4 sellerirot och ca 1/4 kg spaghetti och en halv burk konserverade tomater.
Strimla och fräs fläsket i litet matfett i en kastrull och lägg i strimlade grönsaker.
Passera burktomaterna direkt ner i grytan, så slipper ni få med kärnorna.
Häll på ca ½ liter vatten, lägg i 1 msk koncentrerad tomatpuré, 1 lagerblad, 1 vitlöksklyfta, litet salt och vitpeppar och låt koka upp.
Bryt sönder spaghettin och lägg i den att mjukna 15 minuter.
Rör då och då med en gaffel så att spaghettin inte klibbar samman.
Smaka av och servera direkt ur grytan eller ur karott, gärna med riven ost til.
Lingon och flingor med mjölk eller fil.
Fredag:
Curryfisk med dill- & ägghack, kokt potatis:
Filéer av torsk, färska eller djupfrysta (som får tina först).
Salta och peppra filéerna och lägg dem i smord gryta eller form.
Pressa ordentligt med citron över fisken.
Smält så ca 50 g smör eller margarin, tillsätt ½ tsk curry, 1-2 hårdkokta, grovt hackade ägg och hackad färsk eller djupfryst dill - eller ta den pulvriserade, som finns på kryddglas - och häll smöret fräsande hett över fisken.
Täck med lock eller folie och låt fisken sjuda ca 15 minuter ovanpå spisen eller ca 20 minuter i 225 graders varm ugn.
Kokt ris och ärter till.
Nyponsoppa.
Lördag:
Köttfärs, stekt i ugn, kokt potatis, helstekt smålökar och sallad.
Nougatglass.
Söndag:
Lunch:
Kallskuren köttfärs (rest) med stekt potatis och stuvad spenat.
Middag:
Kokt höna med god sås.
Persikor med vispgrädde.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | ||||
|