Alla inlägg under april 2015
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
1 kg couscous
1 kg lammkött
½ kg morötter, skär på längden
½ kg majrova, skär på längden
½ kg grön zucchini, skär på längden
½ kg tomater, finhackade
2 st lök, skär på längden
½ kg potatis
1 dl olja
5 msk olivolja
1 tsk mald ingefära
½ tsk svartpeppar
1 tsk saffran
½ knippe koriander, finhackad
½ knippe persilja, finhackad
salt, efter smak
1 liter vatten
1 tsk paprikapulver
4 st vitlöksklyftor, pressade
200 gram haricots verts
½ tsk mald kanel
1 dl kikärter, som legat i blöt över natten
1 dl cashewnötter
Gör så här:
Värm oljan på en stor gryta.
Lägg in hackad lök, vitlök och köttet.
Efter 10 min lägg in hackade tomater, persilja, koriander och kryddorna.
Blanda de och låt de koka i 10 min.
Häll i vatten och låt det koka i ytterligare 40 min.
Häll lite vatten i couscous och fluffa den med händerna.
Efter att köttet har kokat i 40 min tillsätter man morötter och majrova.
Lägg couscousen i en ånggryta och lägg den över köttgrytan.
Täck det och låt de koka i 20 min.
Ta bort couscous och låt den vila.
Häll lite vatten i den och fluffa den.
Tillsätt salt och lite olja och blanda den igen med händerna.
Lägg tillbaka couscous i ånggrytan och lägg den över köttgrytan igen.
Efter 10 min tillsätter man zucchini, potatis och kikärterna.
Täck allt och låt det koka ca 10 min.
Stek cashewnötterna med olja.
Lägg couscousen på ett stort fat.
Lägg över alla grönsaker och häll lite sås över.
Om man vill kan man lägga sås på några skålar.
Lägg över rätten de stekta cashewnötterna.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 makrillfiléer med skinn
Marinad:
1 citron, rivet skal och saft
2 msk olja
1 tsk basilika
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
Gör så här:
Blanda marinaden, pensla fisken och låt den marinera någon timme.
Grilla fisken 3-4 minuter per sida.
Grillade grönsaker i stora bitar smakar bra till.
Pensla grönsakerna med olja och grilla 4-5 minuter per sida.
Servera med lätt creme fraiche blandad med hackad gräslök och röd kaviar.
Matbröd bör gräddas i så hög värme som möjligt för att det ska bli saftigt, men storleken avgör.
Små bröd klarar högre temperaturer än limpor och andra stora bröd som måste hinna bli genomgräddade innan ytan blir bränd.
Om man gräddar ett bröd på för låg värme kan det ta så lång tid att få det genomgräddat att kanterna och ytan på brödet torkar ut.
Antal: 10 portioner
Ingredienser:
4 st gula lökar
50 g smör
2 burk krossade tomater
1.5 st köttbuljongtärningar
4 msk Etiopisk peppar
1 kg blandfärs
Gör så här:
Hacka löken och bryn med smör i tjockbottnad stor järngryta.
Lägg i etiopisk peppar och rör runt så det blandas.
Slå på krossad tomat och lägg i buljongtärningarna.
Låt puttra under lock.
Bryn färsen och lägg över successivt i grytan.
Rör runt och låt koka i 50 minuter.
Rör ibland så det inte fastnar i botten.
Lång kokning gör att alla smakerna blandas och blir till en unik smak!
Grytan som heter "wat" skall egentligen serveras med syrade pannkakor gjorda av teff- mjöl som heter Injera.
Detta är Etiopiens nationalrätt.
Ingredienser:
1 dl flytande honung
2 tsk malen kanel
1 tsk cayennepeppar
2 tsk äppelcidervinäger
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till glazen.
Pensla valfritt kött mot slutet av grillningen.
Ananas
Apelsin
Aprikos
Avokado
Citron
Clementin
Granatäpple
Grapefrukt
Gurka
Jordgubbar
Kiwi
Knipplök
Lime
Mango
Melon
Rabarber
Sparris
Satsumas
Tomat
Äpple
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|