Alla inlägg under april 2015
Skördetid:
Juli - november
Svensk i butik:
Hela året.
Smak och använd till:
Den söta betan smakar magisk i sällskap av chévre eller fetaost med örter och honung.
Ugnsbaka, koka eller råriv och stek till biffar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kyckling ca 1200 g
Vatten
2 tsk salt/liter vatten
1 lagerblad
1 morot
1 gul lök
Persiljekvistar
10 vitpepparkorn
Citronsås:
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
4 dl buljong från kycklingen
1 tsk rivet citronskal
Pressad citronsaft
Salt
Peppar
1 dl grädde
1 äggula
Gör så här:
Skölj kycklingen och lägg ner den i en gryta.
Mät upp och häll på så mycket vatten att det täcker.
Tillsätt salt.
Låt det koka upp och skumma väl.
Skala moroten och skär den i bitar.
Skala och klyfta löken.
Lägg ner morot, lök, lagerblad, pepparkorn och persiljekvistar i grytan.
Låt allt koka under lock på svag värme ca 40-40 minuter.
Ta upp kycklingen och sila buljongen.
Smält matfettet tills såsen i en kastrull.
Rör ner mjöl och späd med buljongen.
Låt såsen koka 3-5 minuter.
Rör ner rivet citronskal och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Ta kastrullen från värmen.
Rör ut äggulan med grädde och vispa ner det i såsen.
Nu får inte såsen koka mera då kan den skära sig.
Befria kycklingen från skinn och ben.
Skär den i bitar.
Lägg upp kycklingen och häll över såsen.
Strö eventuellt lite rivet citronskal och klipp dill över.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 15-20 minuter + 225-250 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
2 medelstora squash (3/4-1 kg)
2 gula lökar
100 g färska champinjoner
1 msk margarin
4-5 färska tomater eller 1 burk tomater
ev 1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk salt
1-2 krm svartpeppar
1 msk vetemjöl
2 dl riven ost
Gör så här:
Skölj squashen och dela dem på längden, de ska inte skalas.
Gröp ur fruktköttet och hacka det.
Pensla skalhalvorna med lite olja, lägg dem på ett ugnssäkert fat och sätt in dem i 200 grader 15-20 minuter så att de nästan blir mjuka.
Hacka löken och skiva svampen.
Fräs det i lite margarin i en stekpanna och låt den hackade squashen fräsa med en stund.
Tillsätt hackade tomater eller väl avrunna burktomater och kryddor.
Strö över mjölet.
Rör om och låt koka 4-5 minuter.
Smaka av.
Tag ut skalhalvorna från ugnen, fördela fyllningen i dem och strö över osten.
Gratinera i 225-250 grader, mitt i ugnen, ca 15 minuter.
Servera med kokt ris.
Ingredienser:
1 citron, rivet skal och saft
2 msk olja
1 tsk basilika
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till marinaden.
Passar bra till fisk.
Antal: 3 bröd
Jäsning: ca 30 minuter + ca 40 minuter
Ugn: 250 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
50 g Jäst
5 dl Vatten
25 g Smör
1½ tsk Salt
14 dl Vetemjöl
Gör så här:
Smula ned jästen i en degskål.
Tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst sig.
Klicka i fettet och tillsätt salt.
Häll mjölet luftigt direkt ur påsen i ett litermått.
Skaka inte måttet (då packar sig mjölet och du får fel mängd).
Tillsätt mjölet, men spar ca 1 dl till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt i ca 5 minuter med maskin eller runt 10 minuter för hand.
Tills degen känns smidig.
(Tillsätt mer mjöl om det behövs).
Låt degen jäsa under bakduk tills dubbel storlek (ca 30 min).
Arbeta ned degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord/arbetsyta.
Dela degen i tre lika stora delar och rulla dem till längder på drygt 30 cm.
Lägg längderna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
Värm ugnen till 250 grader (Varmluftsugn på ca 225 grader).
Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter till de blir gyllenbruna.
Låt dem svalna på galler.
Skördetid:
Juni - april
Svensk i butik:
Juni - april
Smak och använd till:
Morötter är toppen till så mycket!
Riv ner dem i färsen, gör biffar på dem, ugnsrosta dem med honung och nötter eller knapra dem råa med valfri dip.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
10 blad gelatin
1½ dl vatten
3 msk socker
6½ dl sött lättvin
Bär/frukt:
Ca 2 dl röda eller svarta vinbär
Ca 250 g vindruvor
2 persikor eller 4 halvor från burk
Gör så här:
Lös gelatinet:
Lägg bladen i kallt vatten ca 5 minuter.
Krama sedan ur vattnet.
Hetta upp vatten och socker.
Lös de urkramade bladen i den heta vätskan.
Tillsätt vinet.
Ställ det kallt.
Rensa och repa vinbären.
Dela och kärna ur vindruvorna.
Skär persikorna i bitar.
Lägg bär och frukt i portionsglas.
Häll på geléet.
Låt stå kallt tills det stelnar ca 2 timmar.
Garnera med tex vackra blad.
Servera med flarn.
Antal: 4 stycken
Jäsning: 30-45 minuter
Ugn: 225 grader, 12-15 minuter
Ingredienser:
75 g margarin
2½ dl mjölk
½ paket jäst (25 g)
1 krm salt
½ dl socker
1 ägg
Ca 3/4 liter vetemjöl
Ca 1 liter färska eller frysta blåbär
1 dl socker + 2 msk potatismjöl
Gör så här:
Smält margarinet, ljumma mjölken och det i en bunke.
Rör ut jästen i degspadet.
Tillsätt socker, salt, drygt hälften av ett söndervispat ägg och nästan all mjöl.
Arbeta ihop till en smidig deg.
Täck över och låt jäsa 30-45 minuter till nästan dubbel storlek.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord.
Kavla ut den till 4 runda tunna kakor, lägg dem på två smorda plåtar.
Värm ugnen till 225 grader.
Blanda bär, socker och potatismjöl.
Fördela det på degkakorna, men lämna 3 cm kant runt om och vik upp till dubbel degkant runt bären.
Klipp jämna jack i kanten och pensla den med resten av ägget.
Grädda mitt i ugnen, 12-15 minuter.
Den första plåten kan gräddas direkt, den andra efter 15 minuter jäsning.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|