Alla inlägg under april 2015

Av Maria - 10 april 2015 07:45

Från Spanien.


Odlas på friland.


Skördas i Europa året om.


Smakar gott och milt av kål.


Används riven som blomkålsris eller ugnsbaka den med smör och kryddor.


Också god att råhyvla.

Av Maria - 9 april 2015 18:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1½ l kirskål, färsk (eller ca 250 g fryst spenat, för 4 port)
2 st stora bitar paprika, inlagd/grillad
2 tsk spiskummin
2 tsk kardemumma
½ tsk sambal oelek
2½ dl valfri grädde tex. havregrädde
6 dl kikärtor, kokta
Soja, gärna japansk
4 port valfritt tillbehör tex. ris/matvete/potatis


Gör så här:

Koka upp tillbehör, tex. ris/matvete/potatis.

Skala lök och vitlök.

Skär löken i tunna strimlor och finhacka vitlöken.

Stek på medelvärme i lite olja i en panna tills de mjuknar.

Tillsätt sköljd och hackad kirskål, strimlad paprika, spiskummin, kardemumma och sambal oelek.

Låt steka tills kålen mjuknat. Rör i grädden.

Tillsätt kikärtorna och låt dem bli varma.

Smaka av med soja och ev. mer sambal oelek.

Servera tillsammans med ditt tillbehör.

Av Maria - 9 april 2015 10:15

Antal: ca 5 portioner


Ingredienser:

1 kg färsk benfri skinka

Salt

Peppar

3 dl äppeljuice

8 kryddnejlikor

1 msk soja

1 bit ingefära


Sås:
2½ msk vetemjöl

1 dl grädde


Äppelwok:

3 äpplen

1-2 vitlöksklyftor

2 msk farinsocker

1 msk färsk hackad rosmarin


Gör så här:

Bryn skinkan i lite matfett gyllene runtom i en stekgryta.

Krydda den med salt och peppar.

Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet.

Tillsätt äpplejuice, kryddnejlikor, soja och ingefära.

Låt steken sjuda på svag värme under lock tills dess termometern visar 80-82 grader, ca 1 timme.

Tag upp köttet och lägg det i folie ca 10 minuter.

Sila skyn och mät upp den.

Häll skyn i en kastrull.

Vispa ut mjölet med grädden och vispa ner det i skyn.

Låt såsen koka under omrörning till en klimpfri sås.

Smaka av.


Äppelwok:

Skala och skär löken i tunna klyftor.

Skala vitlöksklyftorna och skiva dem tunt.

Kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor.

Hetta upp lite matolja i en wok eller stekpanna.

Lägg i löksorterna och låt dem fräsa mjuka och glansiga under omrörning några minuter.

Tillsätt äpplen, farinsocker och rosmarin.

Låt allt fräsa så att äpplena får lite färg.


Skär skinkan i skivor och bjud nykokt potatis, sås och äppelwok till.

Av Maria - 9 april 2015 09:15

Antal: ca 8 portioner

Ugn: 175 grader, ca 1½-1 3/4 timme


Ingredienser:

Ca 1½ kg lammkött med ben, tex lårstek

2 msk fransk senap, tex dijon

2 pressade vitlöksklyftor

2 tsk smulad rosmarin

1½ tsk salt

1 krm svartpeppar

4 msk olja


Sås:

3 msk vetemjöl

½ dl vatten

5 dl buljong (tärning)

½-1 dl grädde

Salt

Peppar

Äkta soja


Gör så här:
Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i den tjockaste delen av köttet.

Blanda senap med vitlök, rosmarin, salt, peppar och olja.

Pensla köttet runt om med blandningen.

Sätt in köttet i nedre delen av ugnen i 175 grader och stek till önskad innertemperatur.

70 grader - lätt rosa, 75 grader - helt genomstekt.

Stektid 1½-1 3/4 timme.

Tag ur steken.

Täck med aluminiumfolie och låt stå ca 15 minuter innan den skärs upp.


Såsen:

Vispa ut mjölet med lite kallt vatten i en kastrull.

Tillsätt buljongen.

Rör meden det kokar upp och koka 3-4 minuter.

Tillsätt grädde och smaka av med salt, peppar och soja.

Av Maria - 9 april 2015 08:00

Till bland annat fläskkött och räcker till 400 g fläskkött.


Ingredienser:

1 salt

1/2 tsk svartpeppar.

1/2 tsk finstött rosmarin


Gör så här:

Blanda ingredienserna och klappa in det i köttet.

Av Maria - 9 april 2015 07:30

Från Spanien.


Odlas på friland.


Skördas i Europa året om.


Smakar matigt, grönt och milt av kål.


Används gärna i wokrätter, gratänger och soppa.


Stammen äts också!

Av Maria - 8 april 2015 19:30

Ingredienser:

2 msk olivolja

½ tsk citron, pressad saft

1 msk farinsocker

1 msk kinesisk soja

1 tsk sambal oelek


Gör så här:

Blanda alla ingredienser till marinaden.


Passar bra till fisk.

Av Maria - 8 april 2015 18:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 5 minuter + 30-40 minuter


Ingredienser:

Pajdeg:
1½ dl vetemjöl
1½ dl grahamsmjöl
1 nypa salt
½ dl raps- eller olivolja
3 msk mjölkdryck ex. havredryck
 
Fyllning:
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 l nässlor, färska (beräknat på den luftiga volym nyplockade blad ger)
1 l kirskål, färsk (beräknat på den luftiga volym nyplockade blad ger)
100 g champinjoner
10 st soltorkade tomater
½ tsk sambal oelek
75 g fetaost
Olja att steka i
Salt
Svartpeppar
 
Äggstanning:
3 st ägg
3 dl valfri mjölkdryck ex. havredryck
 
Vegansk stanning:
2½ dl valfri växtbaserad mjölkdryck ex. havredryck
4 msk vetemjöl
 
Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.


Gör pajdegen:
Gör pajskalet genom att blanda mjölsorterna och saltet.

Slå på oljan och mjölken och blanda väl, krama ihop med händerna till en liten klump som du sedan trycker ut i en pajform.

Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i ca 5 min.


Gör fyllningen:
Skala och hacka lök och vitlök.

Stek på medelvärme i en stekpanna i lite olja.

Skölj och grovhacka under tiden nässlor, kirskål och champinjoner.

Låt steka med löken och sambal oelek i ca 5 minuter.

Det ska bli mjukt, inte bränt. Smaka av med salt och peppar.

Häll över fyllningen i pajskalet och strö över strimlade soltorkade tomater.

Smula över fetaosten.


Gör äggstanningen:
Vispa ihop ägg och mjölk.

Slå över äggstanningen över fyllningen.

Grädda i ugnen i ca 30-40 minuter (tills äggstanningen stannat)


Vill du göra vegansk äggstanning?

Vispa vetemjöl och havregrädden och använd som stanning, välj en västbaserad fetaost.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards