Alla inlägg under april 2015
Ingredienser:
1 kg höns, kyckling eller kalvkött (gärna med ben)
1½-2 liter vatten
1-3 morötter
1 palsternacka
1 bit purjolök (ca 10 cm)
1 gul lök
1-2 kvistar persilja
5 vitpepparkorn
1 lagerblad
Gör så här:
Lägg köttet i en gryta och häll på vatten.
Koka upp och skumma om det behövs.
Lägg i ansade och mindre bitar skurna rotsaker, lök, persilja och kryddor.
Sjud köttet under lock tills det är genomkokt och mört.
Ta upp köttet och sila buljongen.
Häll tillbaka buljongen i rengjord gryta och reducera buljongen (koka ihop) tills den fått en kraftig smak och önskad mängd.
Kyl snabbt om buljongen inte ska användas genast.
På kyld buljong går fettet lätt ta bort.
Förvara i kylskåp eller frys.
Under medeltiden började man odla hallon i Sverige.
Då flyttande man vilda plantor till mer avgränsade och specifika områden.
Vilda hallon - de som plockas i skogen, är mindre än de trädgårdsodlade men har en kraftigare smak.
Oavsett om man äter vilda och odlade ger de vackra röda bären med sin karaktäristiskt sötsyrliga smak och fläkt av sol och sommarlov.
Tänk bara på ett glas hemkokt hallonsaft eller nygjord sylt till plättarna.
Hallon kan ätas precis som de är till dessert, med bara lite gräddmjölk och strösocker.
Självklart kan de också frysas in.
Styckfrys dem gärna på en bricka innan de läggs i påsar, så är de enkla att ta fram för att till exempel användas som garnering på en tårta.
Vill man prova något utöver det vanliga kan man göra smör eller vinäger.
Det ger smörgåsen eller salladen en oväntad och god smak.
Skördetid:
September - oktober
Svensk i butik:
Oktober - mars
Smakar:
Balanserat av sötma och syra, med inslag av frisk fuktighet.
Använd till:
Fylld kyckling med rosmarin, must och mos, eller gör en god äppelvinäger.
Från Spanien.
Odlas i växthus.
Skördas i Europa året om.
Smakar piggt och friskt med en pepprig ton.
Används framför allt i grytor, grekisk sallad och som ugnsbakad, gärna med fyllning.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
225 g blomkål, fryst
500 g potatis
2 msk vetemjöl
3 dl havredryck
1 st citron
Salt
Svartpeppar
4 dl gula ärtor, kokta
1 dl ost, riven
200 g haricots verts, frysta
1 st vitlöksklyfta
Olja att steka i
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Börja med skala potatisen, skär i stora bitar och koka i rejält med saltat vattens tills de är mjuka.
Tina blomkålen och lägg fram haricots verts.
Värm upp en kastrull med olja, havredryck och vetemjöl under omrörning.
Riv i skalet av citronen och pressa i saften.
Tillsätt salt och peppar efter smak och låt småputtra ett par minuter så att vätskan tjocknar något.
När potatisen kokat klart, mosa den och tillsätt citronsåsen, vispa till ett fluffigt mos.
Blanda ner blomkålen i moset.
Smörj en ugnsfast form med smör eller olja.
Häll i de kokta gula ärtorna och bred över potatismoset.
Toppa eventuellt med en näve ost.
Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
Under tiden, skala och finhacka vitlök.
Hetta upp en stekpanna med lite olja och ha i vitlök och haricots verts.
Stek i ett par minuter.
Servera gratängen med haricots verts och lite flingsalt över.
Tips!
En cheap variant på fiskgratäng där fisken är utbytt mot gula ärtor.
Perfekt att göra lite extra av och frysa in!
Receptet kan varieras efter säsong och vad du har hemma, de gula ärtorna kan exempelvis ersättas med kokta vita bönor eller kikärtor och den frysta blomkålen kan ersättas med färsk när det är säsong för det.
1 dl torkad böna eller ärta motsvarar ca 2.5 dl blötlagd och kokt.
Antal: 8 portioner
Ugn: 200 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
12 medelstora potatisar (ca 1 kg)
4 palsternackor (ca 500 g)
1 bit rotselleri (ca 100 g)
200 g skivad ost
4 dl vispgrädde + mjölk
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk riven pepparrot
2 msk ströbröd
Gör så här:
Skala rotfrukterna.
Skär dem i tunna, jämnstora skivor.
Ställ skivorna på högkant i en smord ugnssäker form.
Varva med ostskivor.
Blanda grädde och mjölk med salt, peppar och riven pepparrot.
Häll alltsammans i formen.
Strö över ströbröd.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader, ca 45 minuter eller tills rotfrukterna känns mjuka.
Täck ev över med aluminiumfolie mot slutet så den inte bränns.
Antal: 6-8 portioner
Ugn: 175 grader, ca 1 1/4-1½ timme
Ingredienser:
1-1½ kg kotlettrad i bit
3/4 tsk salt
1 krm svartpeppar
400 g blandad färsk eller konserverad frukt, tex äpplen, persikor, ananas, plommon
1 dl buljong
Gör så här:
Lägg köttet i en ugnssäker form.
Ruta svålen med en vass kniv.
Stick in en köttermometer från kortsidan så att hela röret kommer in i köttet.
Strö över salt och peppar.
Stek i 175 graders ugnsvärme i nedre delen av ugnen tills termometern visar 75 grader, 1 1/4-1½ timme.
Kärna under tiden ur frukten och skär den i bitar eller klyftor.
Lägg frukten runt köttet när det återstår ca 15 minuter av stektiden.
Häll över buljongen.
Lossa köttet från benet och skär det i skivor.
Passar bra till fläskkött och räcker till minst 400 g fläskkött.
Ingredienser:
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 dl risvinäger
2 msk vatten
1 dl olivolja
1 msk fransk senap
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 finhackad lök
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och marinera köttet kallt över natten.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|