Alla inlägg under april 2015
Måndag:
Rösti, bacon och lingon
Tisdag:
Kyckling, ris och currysås
Onsdag:
Fiskpinnar/nuggets och mos
Torsdag:
Grönsakssoppa med giffel
Fredag:
Lax i ugn, pressad potatis
Lördag:
Fläskfilé och hasselbackspotatis
Söndag:
Pizzakit och pizzasallad
Måndag:
Pasta med köttfärssås
Tisdag:
Köttbullar och makaroner
Onsdag:
Lövbiff, pommes och Bearnaisesås
Torsdag:
Ärtsoppa och pannkakor
Fredag:
Rotfruktsgratäng med kotlett
Lördag:
Tacos
Söndag:
Stekt falukorv med potatismos
Måndag:
Tunnbrödsrulle
Tisdag:
Kyckling, parmesanmos, sås
Onsdag:
Potatis- & purjolökssoppa
Torsdag:
Pasta med baconsås
Fredag:
Taco
Lördag:
Flygande Jacob
Söndag:
Italiensk kycklingpasta
Måndag:
Kokt regnbåge, kokt potatis, bladspenat, grönsallat.
Fruktsallad.
Tisdag:
Jordärtskockssoppa, gratinerad ostsmörgås.
Klappkräm.
Onsdag:
Grönsakscurry (i mikrovågsugn), kokt ris, bröd.
Torsdag:
Köttbullar i tomatsås, kokt pasta, rårivna morötter.
Fredag:
Fisk- & bönsallad, bröd.
Lördag:
Nötköttsrullader, kokt potatis, kokt blomkål, paprikasallad.
Toscapäron.
Söndag:
Nässelsoppa, ostkex.
Skaldjurspaj.
Färsk frukt.
Måndag:
Tisdag:
Stekt torsk med dillsås & broccoloco
Onsdag:
Torsdag:
Speedwaykorv med ljummen potatissallad
Frukost & mellanmålstips!
Havregrynsgröt med blåbärsmjölk (1 portion):
Blanda 1 dl havregryn, 2½ dl vatten, 1 msk linfrö och ½ krm salt i en kastrull (önskas grynigare gröt, rör ner grynen i kokande vatten).
Koka upp och låt småkoka i ca 3 minuter.
Rör om då och då.
Mixa ½ dl blåbär och 2 dl mjölk i en mixer (spara några blåbär till serveringen).
Servera gröten med hemlagad blåbärsmjölk.
Toppa med lite färska blåbär.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg grytbitar av högrev eller märgpipa
2 st gula lökar, grovt skurna
3 st vitlöksklyftor, finhackade
1 st jalapeño, med frön och mellanväggar
Salt
Svartpeppar
4 dl kalvfond (ej koncentrat) eller vatten
jordnöts- eller olivolja
800 g fast potatis, klyftad
2½ dl kokosmjölk
2 tsk Red curry paste
1 st lime, rivet skal och saft av
Till servering:
Torrostade jordnötter
Chutney
6 st limeklyftor
4 st salladslökar, tunt skivade
1 dl strimla grönmynta eller koriander
Gör så här:
Hetta upp en tjockbottnad gryta med olja.
Bryn köttet väl runt om.
Tillsätt lök, vitlök och jalapeño och fortsätt bryna allt i 8-10 minuter.
Krydda med salt och peppar.
Häll i fond och täck med lock.
Sänk värmen och låt det småkoka i ca 1 timme eller tills köttet är mjukt.
Tillsätt sedan potatis, kokosmjölk och curry paste.
Låt det småkoka tills potatisen är mjuk.
Rör med jämna mellanrum så att det inte fastnar.
Avsluta med att röra ner limeskal och saft och smaka av med salt och peppar.
Sort:
Slanggurka
Skördetid:
Året om i växthus.
Svensk i butik:
Hela året.
Smak och använd till:
Gurka är god att lägga in, steka och äta rå i sallader.
Ingefära, mynta, lime, dill och kapris lyfter dess milda smak.
Förvaras inplastad i kylen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 st kycklingfiléer
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
2 msk olja
1 dl krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 paket kokosmjölk
2 msk mango chutney
2 tsk salt
1 krm kardemumma
1 msk piri piri
5 dl hackad ananas
1 dl riven kokos
3 msk ingefära färsk
Gör så här:
Skär kycklingen i strimlor eller bitar.
Skala och hacka löken och vitlöken.
Bryn kyckling och lök i omgångar i oljan i en stekpanna.
Lägg över i en gryta.
Häll över tomater, tomatpuré, kokosmjölk, mango chutney, salt, kardemumma, ingefäran och piri pirin.
Låt grytan sjuda i 15 min under lock.
Skär ananasen i bitar och strö kokosen över grytan med ananas
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|