Direktlänk till inlägg 27 maj 2015
Ingredienser:
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
2-3 kalla kokta potatisar
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
olja till fritering
4-8 st pressade vitlöksklyftor
1 dl solrosolja eller annan neutral olja
Tillbehör som du kan byta ut lite hur du vill:
3-6 dl gräddfil
1-2 st rödlök
100 g stenbitsrom eller löjrom
200 g riven ost
100 g skalade räkor
Gör så här:
Rör ut jästen i vattnet.
Riv potatisen fint.
Blanda mjöl och salt med potatisrivet.
Vänd ner potatisdegen i vattnet och blanda till en jämn smet.
Tänk på det som vilken vetemjölsdeg som helst.
Skillnaden är i första hand att vi tillsätter kokt potatis.
Låt degen jäsa i 40 minuter.
Tag upp degen på mjölat bakbord.
Dela degen i 10-15 delar beroende på hur stora langosar du vill ha.
Forma till små, platta bröd.
Tänk på små rågkakor ungefär.
Jäs i ytterligare ca 10 minuter.
Hetta upp oljan.
Testa oljan med en bit lite torrt vitt bröd.
Oljan har en lagom temperatur om det bubblar kring brödbiten när du slänger i den i oljan.
Blir brödet bränt på en gång så är det för hett.
Om det inte bubblar och brödbiten inte rör sig, ja då är det för kallt.
Använd t ex en stekpanna med höga kanter.
Ha i tillräckligt mycket olja för att degbitarna inte slår i botten.
Ha ALLTID ett LOCK till hands när du friterar så att du kan kväva eventuell brand.
Fritera bröden 2 x 2 minuter på var sida.
Låt svalna lite på galler eller på hushållspapper.
Om bullarna inte hinner bli klara på den tiden så är nog olja lite för kall.
Det är ingen katastrof.
Du kan ha i dem lite längre utan att det gör så mycket.
Om bullarna hinner bli svarta så sänk genast värmen.
Vi vill ju inte att det börjar brinna.
Bullarna ska hinna få en gyllenbrun färg och degen ska vara klar i mitten
Om langosaran blir höga bullar så har de jäst lite mycket.
Det kan hända att det blir så då ju de sista bitarna får stå och vänta lite längre.
Platta då bara till dem.
Om de är för höga så kan du ju inte lägga på några tillbehör.
Om du vill att ni ska orka äta fler än två var, så se till att bullarna inte är för tjocka och inte heller för stora.
Ja ja, det lär ni märka.
Pressa ner vitlöken i solrosolja.
Servera med vitlöksolja.
Den som vill ha vitlöksstarkt fiskar upp mycket vitlök och lägger på langosen.
Den som vill ha mesigt penslar bara på av oljan.
Lägg på ost, rom och lök.
Toppa med gräddfil.
Du kan istället ha på rom, räkor och lök.
Ja, egentligen kan du ha på vad som helst som du tycker är gott.
Jag har sett langos serverat med jordgubbssylt och vispgrädde.
Det är mest fantasin, smak och gammal vana som styr hur man vill ha det.
Ungefär som med pannkakor.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|