Direktlänk till inlägg 28 maj 2015

Kålpasta

Av Maria - 28 maj 2015 12:30

Ingredienser:

1 st vitkål
salt
svartpeppar
matolja

 

Pasta:

3 dl vetemjöl
1 msk olja
1 ägg + 1 äggula
1 msk vatten
1 tsk salt

 

Gör så här:


Riv vitkålen.

Lägg den rivna kålen i en bunke och salta vart efter du fyller på med riven kål.

Smaka på kålen.

Den ska vara lite för salt för att det ska vara gott.

Saltet ska dra ur vatten ur kålen.


Låt stå i minst 12 timmar.

 


Pressa ur så mycket vattnet som det går ur vitkålen.

Använd potatispress och mycket muskler.

Om man är en lycklig ägare av en råsaftcentrifug så antar jag att det är ett bra hjälpmedel.


Använd en stor kastrull eller gryta för att tillaga kålen i.

Täck botten av grytan med olja.

Tillsätt kålen och värm upp under upprörning.

Om kålen fastnar så har du för lite olja.


Sänk sedan värmen till det lägsta som går.

Lägg på ett lock och sen ska det stå tills kålen är klar.

Det tar åtminstonne 1,5 timme.

 


Du kan inte överge kålen helt för då bränner den.

Du måste dit och röra lite då och då.

Kålen ska inte bli brun.

 


För att göra pasta bör man ha en pastamaskin.

Det är väldigt jobbigt annars men det går.


Arbeta samman mjöl, olja, ägg, salt och vatten.


 


Slå in degen i en fuktig handduk och förvara svalt 1-2 timmar.


Om du har en pastamaskin så kör du små bitar i taget genom "lasagneplatteläget".

Börja med det största avståndet.

Kör igenom degen och minska avståndet mellan valsarna.


Om du inte har en pastamaskin så är det kavel och muskler som gäller.


Läge 5 ger en bra tjocklek på plattorna.


Du kanske blir tvungen att arbeta in mer mjöl i degen.

Vänd då bara degbiten i mjöl och kör en mjöldrypande degklump i pastamaskinen.


När plattorna är klara så skär du dem i små rutor, ca (1,5 - 2) x (1,5 - 2) cm.

 


Tips!
Den late, eller möjligtvis smarte, köper färska lasagneplattor och skär dem i lagom  storlekar.


Koka pastan.

Den ska koka max 1 minut.

Rör om så att det inte klibbar ihop.

Häll av pastan.


Kolla att kålen är klar.

Den ska vara mjuk.

Tillsätt den avrunna pastan.

Smaka av med salt och ganska mycket svartpeppar.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards