Direktlänk till inlägg 28 maj 2015
Ingredienser:
1 st vitkål
salt
svartpeppar
matolja
Pasta:
3 dl vetemjöl
1 msk olja
1 ägg + 1 äggula
1 msk vatten
1 tsk salt
Gör så här:
Riv vitkålen.
Lägg den rivna kålen i en bunke och salta vart efter du fyller på med riven kål.
Smaka på kålen.
Den ska vara lite för salt för att det ska vara gott.
Saltet ska dra ur vatten ur kålen.
Låt stå i minst 12 timmar.
Pressa ur så mycket vattnet som det går ur vitkålen.
Använd potatispress och mycket muskler.
Om man är en lycklig ägare av en råsaftcentrifug så antar jag att det är ett bra hjälpmedel.
Använd en stor kastrull eller gryta för att tillaga kålen i.
Täck botten av grytan med olja.
Tillsätt kålen och värm upp under upprörning.
Om kålen fastnar så har du för lite olja.
Sänk sedan värmen till det lägsta som går.
Lägg på ett lock och sen ska det stå tills kålen är klar.
Det tar åtminstonne 1,5 timme.
Du kan inte överge kålen helt för då bränner den.
Du måste dit och röra lite då och då.
Kålen ska inte bli brun.
För att göra pasta bör man ha en pastamaskin.
Det är väldigt jobbigt annars men det går.
Arbeta samman mjöl, olja, ägg, salt och vatten.
Slå in degen i en fuktig handduk och förvara svalt 1-2 timmar.
Om du har en pastamaskin så kör du små bitar i taget genom "lasagneplatteläget".
Börja med det största avståndet.
Kör igenom degen och minska avståndet mellan valsarna.
Om du inte har en pastamaskin så är det kavel och muskler som gäller.
Läge 5 ger en bra tjocklek på plattorna.
Du kanske blir tvungen att arbeta in mer mjöl i degen.
Vänd då bara degbiten i mjöl och kör en mjöldrypande degklump i pastamaskinen.
När plattorna är klara så skär du dem i små rutor, ca (1,5 - 2) x (1,5 - 2) cm.
Tips!
Den late, eller möjligtvis smarte, köper färska lasagneplattor och skär dem i lagom storlekar.
Koka pastan.
Den ska koka max 1 minut.
Rör om så att det inte klibbar ihop.
Häll av pastan.
Kolla att kålen är klar.
Den ska vara mjuk.
Tillsätt den avrunna pastan.
Smaka av med salt och ganska mycket svartpeppar.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|