Alla inlägg under januari 2015
Torsdag:
Laxceasar:
Stekt laxfilé på salladsbädd med krutonger, bacon, parmesan och ceasardressing.
Konjaksinlagda körsbär med lättvispad grädde.
Fredag:
Kycklingsoppa med krämig tortellini.
Blåbärssviss med maränger, glass, chokladsås och blåbär.
Lördag:
Rulla in en skiva parmaskinka och en stav lagrad ost i tunna skivor lövbiff. Bryn i smör och slå lite köttbuljong och grädde i pannan. Smaka av med salt, peppar, soja och tomatpuré och låt puttra några minuter. Ris och sallad till.
Äppelhalvor under toscatäcke:
Gratinera ca 10 minuter i 225 grader tills toscan blir knäckig.
Söndag:
Stekta lammkotletter och gräddstuvad brysselkål med vitlök och örter. Strö gremolata (finrivet citronskal, finhackad vitlök och persilja) över det hela.
Torsdag:
Stekta laxskivor med spenatstuvning, kokt potatis, citronklyftor och örtkryddade tomater.
Fredag:
Ostpaj med lök och ansjovis, isbergssallad:
Finfördela 125 g smör eller margarin i 2½ dl vetemjöl. Tillsätt 2½ msk vatten. Arbeta snabbt samman degen. Låt den vila i kyl 15-20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Klä en ugnssäker form, ca 25 cm i diameter, med degen. Kläm fast en folieremsa på insidan av kanten. Nagga. Låt formen stå några minuter. Halvgrädda den mitt i ugnen 10-12 minuter. Skala och skiva 4 gula lökar. Fräs dem mjuka lite fett. Dela 8-10 ansjovisfiléer i bitar. Lägg lök, ansjovis och 2½-3 dl riven ost i pajskalet. Vispa ihop 3 ägg, 3 dl mjölk och 1 kryddmått svartpeppar. Häll smeten i formen. Grädda i ugnen 25-30 minuter.
Färsk frukt eller sorbet.
Lördag:
Rotsaksgryta med rimmat kött, ev rester av julskinkan:
Koka 1 liten kålrot, 400-500 g, i ganska små bitar i 5 dl köttbuljong tillsatt med 5 krydd- och 5 vitpepparkorn samt 1 lagerblad. Lägg i 2 tunnskivade morötter, 6 tjockskivade potatisar, 3/4-1 tsk salt och 3-4 dl strimlad vitkål efter 5 minuter. Tillsätt ev också ca 300 g rimmat grisbog i strimlor. Låt allt koka till rotgrönsakerna är mjuka 12-15 minuter. Används julskinka så tillsätt 200-250 g i strimlor mot slutet.
Bär- eller fruktkräm med mjölk.
Söndag:
Örtkryddad ugnsstekt kyckling med kokt ris eller potatis, majs och tomathalvor.
Ananas, färsk eller konserverad.
Torsdag:
Fisk i panna:
Skär 400 g rödspättafiléer i bitar.
Fräs dessa tillsammans med 2 dl broccolibuketter i 1 msk olja.
Krydda med salt och peppar. Häll över ca 1 dl lätt-créme fraiche och 1 dl fiskbuljong.
Låt allt bli varmt.
Strö över 2 msk hackad gräslök och rör om.
Servera med pressad potatis och citronklyfta.
Fredag:
Vegetarisk lasagne. (se länk)
Lördag:
Hamburgare med fetaostsallad:
Blanda 400 gnötfärs med 1 hackad rödlök, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 tsk oregano, salt och peppar.
Forma till 4 biffar.
Stek eller grilla i ugn.
Skär isbergssallad och gurka i bitar, skiva svarta oliver, tomater och gul lök.
Lägg allt i en skål.
Smula över fetaost och ringla över vinägrettdressing.
Söndag:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|