Direktlänk till inlägg 22 juni 2016
Antal: 6-8 portioner
Ingredineser:
1 kg lax
Fisklag:
1½ l vatten
½ dl vitvinsvinäger
2 msk salt
2 lagerblad
1 klyftad gul lök
10 vitpepparkorn
Dillstjälkar
Mousse:
1½ dl majonnäs
1½ dl hårt vispad grädde
2 dl créme fraiche
6 gelatinblad
2-3 msk tomatpuré
2 dl finhackad dill
½ tsk salt
Citron
Gör så här:
Koka ihop fisklagen i 10 minuter.
Lägg ner laxen och låt sjuda i 20 minuter - den skall ej koka.
Låt fisken kylas i sin lag.
Ta upp fisken, slå bort spadet och rensa sedan laxen får skinn och ben.
Skär fisken i mindre bitar men spara gärna några fina större bitar till garnering.
Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
Smält gelatinbladen i en matsked vatten över svag värme.
Blanda ihop övriga ingredienser till moussen och rör försiktigt ner gelatinet.
Tillsätt fiskbitarna förutom de stora fina bitarna.
Använd en form med plan botten och lägg de större fina fiskbitarna mot den på ett viss sätt som blir vackert när formen sedan vänds ur, uppochner.
Häll över moussen och ställ i kylskåp 3-4 timmar elelr tills nästa dag.
Inför servering doppas formen i hett vatten för att släppa lättare.
Stjälp upp och garnera med citron och kanske lite dill.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|