Direktlänk till inlägg 26 juni 2016
Antal: 4 stycken
Jäsning: 40-60 minuter + 20-30 minuter
Ugn: 200-225 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
100 g färsk jäst eller motsvarande mängd torrjäst
50 g margarin eller smör
6 dl mjölk
½ dl sirap
2-3 msk salt
1-2 msk finstött anis, fänkål, kummin eller torkade pomeransskal
16-18 dl rågsikt
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Används torrjäst så följ anvisningarna på förpackningen.
Smält fettet, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Häll vätskan över jästen och rör om.
Tillsätt sirap, salt och kryddor och 16 dl mjöl på en gång.
Mät mjölet genom att hälla det i ett litermått.
Arbeta degen kraftigt.
Tillsätt ev. mer mjöl.
Låt degen vila i 10 minuter eller jäsa till dubbel storlek 40-60 minuter.
Arbeta sedan degen smidig på bakbord och dela i fyra delar.
Forma varje del till en slät bulle.
Klappa ut bullarna med mjölad hand direkt på en smord plåt.
Tag ut ett hål i mitten av varje kaka.
Nagga kakorna med gaffel och låt jäsa 20-30 minuter.
Grädda i 200-225 grader omkring 15 minuter.
Pensla med varmt vatten efter gräddningen.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|