Direktlänk till inlägg 20 augusti 2016
Antal: 6-8 portioner
Ugn: 125 grader, ca 1,5 timme + 225 graderm ca 20 minuter
Ingredienser:
1½ kg rostbiff, innanlår eller bog
Salt
Svartpeppar från kvarnen
Örtlag:
1 liter vatten
½ dl salt
1 gul lök, skalad och skuren i klyftor
2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
½ msk krossad svartpeppar
1 bunt färska grovhackade örtkryddor t.ex basilika, timjan eller ½ dl torkade örtkryddor
1 knippe grovhackad persilja
Potatissufflé:
1 kg potatis, mjölig sort, skalad
1 msk smör
3 dl mjölk, kokt
1-2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
3 ägg
1 dl riven ost
Mango- & avokadosalsa:
2 mango, skalade, urkärnade och grovhackade
2 avokados, skalade, urkärnade och grovhackade
1 röd paprika, urkärnad och tärnad
1 liten grön pepparfrukt, urkärnad och finhackad
½ dl hackad timjan
½ dl apelsinjuice
½ dl limejuice (ca 2 limefrukter)
Salt
Svartpappar från kvarnen
Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader.
Lägg köttet i en ugnssäker form.
Stick in en termometer i köttet.
Salta och peppra.
Stek köttet i nedre delen av ugnen tills termometern visar 65 grader (eller 60 grader om rotspiffen ska vara tydligt röd).
Det tar ca 1,5 timme men beror på köttets form.
En långsmal köttbit blir fortare färdig än en knubbig.
Örtlagen:
Gör örtlagen samtidigt som rostbiffen sätts in i ugnen så att lagen hinner kallna.
Koka upp vattnet och lägg i lök och örter.
Köttet:
Lägg den färdigstekta rostbiffen i en stor skål och häll över den kalla örtlagen.
Rostbiffen behöver ligga i lagen 4-5 timmar men inte längre.
Svep in den i folie och lägg i kylskåp.
Skiva upp den i tunna skivor strax före servering och dekorera med färska örtkryddor.
Potatissufflé:
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka potatisen och mosa den.
Blanda moset med smör, vitlök, mjölk och äggulor till ett mos som är lite lösare i konsistensen än vanligt potatismos.
Salta och krydda.
Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda det försiktigt med moset som sedan läggs i en smord ugnssäker form.
Strö över osten och grädda sufflén mitt i ugnen ca 20 minuter.
Mango- & avokadosalsa:
Blanda samman alla ingredienserna utom avokado till salsa.
Lägg avokado i botten på serveringsskålen och häll över salsan.
Avokadon täcks av limejuice och mörknar inte.
Rör om allt strax före servering.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 2 förp Kycklingspett, tex Ingefära & chili (à 480 g)1 gurka1 röd chilifrukt, utan kärnor1 kruka färsk koriander, spara lite till servering4 msk japansk soja1 tsk färsk ingefära, riven2 msk risvinäger2 tsk sesa...
Ingredienser: 4 dl majonnäs1 msk ketchup1 msk chilisåscitron, litesalt vitpeppar0,5 msk cognac (eller madeira) Gör så här: Blanda majonäs med tomatketchup eller chilisås.Smaka av med citron, salt, vitpeppar och eventuellt lite konjak ell...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g lövbiff1 msk japansk soja1 msk torr sherry (eller torrt vitt vin)1,5-2 dl majsstärkelse3 dl neutral matolja, till fritering 2 krukor thaibasilika2-4 röda chilifrukter, i tunna skivor1 röd paprika, tunt s...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 schalottenlök1 klyfta vitlök2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)1 dl torrt vitt vin5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong) 50 g Västerbottensost200 g sv...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap 2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|