Direktlänk till inlägg 20 augusti 2016

Rostbiff från örtagården med vitlökskryddad potatissufflé & mango- & avokadosalsa

Av Maria - 20 augusti 2016 08:45




Antal: 6-8 portioner

Ugn: 125 grader, ca 1,5 timme + 225 graderm ca 20 minuter


Ingredienser:

1½ kg rostbiff, innanlår eller bog

Salt

Svartpeppar från kvarnen


Örtlag:

1 liter vatten

½ dl salt

1 gul lök, skalad och skuren i klyftor

2 vitlöksklyftor, skalade och hackade

½ msk krossad svartpeppar

1 bunt färska grovhackade örtkryddor t.ex basilika, timjan eller ½ dl torkade örtkryddor

1 knippe grovhackad persilja


Potatissufflé:

1 kg potatis, mjölig sort, skalad

1 msk smör

3 dl mjölk, kokt

1-2 vitlöksklyftor, pressade

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

3 ägg

1 dl riven ost


Mango- & avokadosalsa:

2 mango, skalade, urkärnade och grovhackade

2 avokados, skalade, urkärnade och grovhackade

1 röd paprika, urkärnad och tärnad

1 liten grön pepparfrukt, urkärnad och finhackad

½ dl hackad timjan

½ dl apelsinjuice

½ dl limejuice (ca 2 limefrukter)

Salt

Svartpappar från kvarnen


Gör så här:

Sätt ugnen på 125 grader.

Lägg köttet i en ugnssäker form.

Stick in en termometer i köttet.

Salta och peppra.

Stek köttet i nedre delen av ugnen tills termometern visar 65 grader (eller 60 grader om rotspiffen ska vara tydligt röd).

Det tar ca 1,5 timme men beror på köttets form.

En långsmal köttbit blir fortare färdig än en knubbig.


Örtlagen:

Gör örtlagen samtidigt som rostbiffen sätts in i ugnen så att lagen hinner kallna.

Koka upp vattnet och lägg i lök och örter.

 

Köttet:

Lägg den färdigstekta rostbiffen i en stor skål och häll över den kalla örtlagen.

Rostbiffen behöver ligga i lagen 4-5 timmar men inte längre.

Svep in den i folie och lägg i kylskåp.

Skiva upp den i tunna skivor strax före servering och dekorera med färska örtkryddor.


Potatissufflé:

Sätt ugnen på 225 grader.

Koka potatisen och mosa den.

Blanda moset med smör, vitlök, mjölk och äggulor till ett mos som är lite lösare i konsistensen än vanligt potatismos.

Salta och krydda.

Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda det försiktigt med moset som sedan läggs i en smord ugnssäker form.

Strö över osten och grädda sufflén mitt i ugnen ca 20 minuter.


Mango- & avokadosalsa:

Blanda samman alla ingredienserna utom avokado till salsa.

Lägg avokado i botten på serveringsskålen och häll över salsan.

Avokadon täcks av limejuice och mörknar inte.

Rör om allt strax före servering.




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Söndag 19 maj 05:00

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 2 förp Kycklingspett, tex Ingefära & chili (à 480 g)1 gurka1 röd chilifrukt, utan kärnor1 kruka färsk koriander, spara lite till servering4 msk japansk soja1 tsk färsk ingefära, riven2 msk risvinäger2 tsk sesa...

Av Maria - Lördag 18 maj 17:15

Ingredienser: 4 dl majonnäs1 msk ketchup1 msk chilisåscitron, litesalt  vitpeppar0,5 msk cognac (eller madeira)   Gör så här: Blanda majonäs med tomatketchup eller chilisås.Smaka av med citron, salt, vitpeppar och eventuellt lite konjak ell...

Av Maria - Fredag 17 maj 16:30

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 500 g lövbiff1 msk japansk soja1 msk torr sherry (eller torrt vitt vin)1,5-2 dl majsstärkelse3 dl neutral matolja, till fritering 2 krukor thaibasilika2-4 röda chilifrukter, i tunna skivor1 röd paprika, tunt s...

Av Maria - Fredag 17 maj 10:30

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 schalottenlök1 klyfta vitlök2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)1 dl torrt vitt vin5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong)  50 g Västerbottensost200 g sv...

Av Maria - Torsdag 16 maj 15:45

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap  2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad   Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Augusti 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards