Alla inlägg under september 2016
Måndag:
Helstekt falukorv, favoritpastan och vitkålssallad. Skär korven nästan rakt igenom på längden. Bred skåran med senap och lägg ett lager Bostongurka blandad med finhackad äpple.
Fruktkompott.
Tisdag:
Spenatsoppa på både lättstuvad och hel spenat, ägghalvor.
Semlor.
Onsdag:
Bruna bönor med fläsk, strimlad vitkål.
Färsk frukt.
Torsdag:
Fiskbullar och fint skivad purjolök i en sås av buljong och lätt crème fraiche, smaksatt med senap och dill.
Fredag:
Chili con carne, bröd och sallad.
Apelsinsallad med grovkrossade nötter.
Lördag:
Ugnsstekta kycklinghalvor, rotfruktsgratäng.
Brulépudding, halvfabrikat.
Söndag:
Varmrökt fjordlax, stuvad potatis och ugnsbakade rot- & grönsaker.
Ananasskivor, avrunna, konserverade under ett toscatäcke, glass/grädde
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
2 ägg
½ tsk salt
900 g fast potatis
2 msk smör eller margarin
250 g broccoli
ca 330 g skivat rimmat bogfläsk
1 tsk smör eller margarin
Till servering:
Lingonsylt
Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader och sätt in en plåt.
Vispa mjölet med hälfen av mjölken till en slät smet.
Vispa ner resten av mjölken, äggen och saltet.
Skala och riv potatisen grovt.
Vänd ner den i smeten.
Hetta upp matfettet i stekpannan och klicka ner smeten och stek raggmunkarna i omgångar.
Håll dem varma på plåten i ugnen.
Dela broccolin i buketter.
Skala och skiva stammen.
Lägg det i kokande saltat vatten och koka ca 4 minuter.
Häll av vattnet och låt broccolin rinna av.
Stek fläsket i matfettet i en stekpanna ca 2 minuter på varje sida.
Servera fläsket med raggmunkar, broccoli och lingonsylt.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
½ aubergine
1 tsk salt
1 msk olivolja
1 förpackning pizzadeg (gärna med surdeg)
½ sats silverlöksspread
12 körsbärstomater, delade
125 g mozzarella
Färsk basilika
Gör så här:
Värm pizzastenen enligt anvisningen på förpackningen.
Skär auberginen i 1 cm skivor oah lägg på en skärbräda.
Strö över salt och låt stå ca 10 minuter.
Grilla skivorna tills de är mjuka.
Lägg på ett fat och ringla över olivolja.
Dela degen i 2 bitar och kavla eller dra ut degen så tunt det går till runda bottnar.
Lägg på plåt med mjölat bakplåtspapper.
Täck bottnarna med lökspread och lägg aubergineskivor och tomat.
Bryt mozzarellaostarna i små bitar och lägg på pizzorna.
Tippa över pizzorna från plåten till den heta pizzastenen på grillen och grädda under lock tills osten smält och kanterna är gyllene, ca 10 minuter.
Toppa med basilikablad.
Antal: ca 1,2 liter
Ingredienser:
1 kg rensade och sköljda bär eller frukt (tinade om de varit frysta)
900 g (1 liter) syltsocker emd pektin
Gör så här:
Skär större frukter i bitar.
Blanda bären eller frukten med sockret i en kastrull.
Koka sakta upp under omrörning så att bären eller frukten släpper sin vätska.
Koka sedan sakta ytterligare ca 5 minuter.
Skumma under tiden.
(koka ca 5 minuter längre om frukten är fast.)
Häll upp den varma sylten i varma, väl rengjorda glasburkar.
Förslut dem direkt.
Förvaras svalt.
Öppnad burk förvaras i kylen.
Antal: 4 portioner
Ugn: 150 grader, 5-10 minuter
Ingredienser:
4 portioner ris eller annat gryn
Cornfritters:
1 förpackning majskorn (á 150 g)
ca 500 g blandfärs
1 ägg
½ tsk salt
1 krm peppar
1 msk paprikapulver
Panering:
2 ägg
1½ dl ströbröd
1 msk olja
Salsa:
2 avokado
1 förpackning chunky salsa (á 300 g)
1 huvudsallad
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Koka riset, läs på förpackningen hur man gör.
Cornfritters:
Häll majsen i en sil och låt den rinna av en stund.
Blanda färsen med ägg, salt, peppar. paprikapulver och majs.
Forma med rena och fuktiga händer till 8 biffar.
Panering:
Knäck äggen i en djup tallrik och vispa försiktigt sönder dem med en gaffel.
Häll ströbrödet i en annan tallrik.
Vänd biffarna först i ägg och sedan i ströbröd.
Stek biffarna på båda sidorna i olja i en stekpanna tills de får fin färg.
Lägg dem i en ugnssäker form.
Sätt in mitt i ugnen ca 5-10 minuter.
Salsa:
Dela avokadon och ta ur kärnan.
Gröp ur avokadon med en matsked och tärna köttet och blanda med salsan.
Skär salladen i bitar eller plocka bara loss bladen.
Servera cornfritters med ris, avokadosalsa och sallad.
Tips:
Smaksätt gärna färsen med sambal oelek eller tacokrydda.
Servera gärna lite gräddfil som tillbehör också.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 150-175 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
200 g margarin eller smör
2 dl socker
4 ägg
200 g korinter
200 g russin
2 tsk kanel
Rivet skal av 1 citron
5 rivna bittermandlar
4 dl (240 g) vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl konjak
Gör så här:
Rör matfettet och sockret poröst.
Sätt till ett ägg i taget och rör en stund mellan varje ägg.
Skölj russinen och korinterna i hett vatten, torka och blanda dem med litet mjöl.
Tillsätt frukten, kanelen, mandeln, citronskalet samt mjölet och bakpulvret.
Blanda till sist i konjaken.
Häll smeten i smord och beströdd form, ca 2 liter.
Grädda kakan i 150-175 graders ugnsvärme ca 1 timme.
Kakan bör ej skäras förrän efter 4-5 dagar.
Håller sig fin och god minst en månad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||||
|