Alla inlägg under mars 2018
Ingredienser:
800 g plommon, valfri sort
400 g Syltsocker
2 kanelstänger
Smaksättning:
2-3 msk mörk rom
Gör så här:
Skålla, skala och kärna ur plommonen.
Blanda plommon, syltsocker och kanelstänger i en kastrull och koka under omrörning i 3-4 minuter.
Ta ut kanelstängerna och skumma noga.
Mixa marmeladen snabbt, låt lite bitar vara kvar.
Tillsätt rom efter eget tycke och koka ytterligare 2 minuter.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara svalt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg kokt potatis, gärna från gårdagen
3 dl grekisk yoghurt
2 klyftor vitlök
8 salladslökar
400 g skogschampinjoner
150 g fetaost
1 tsk chiliflakes
olivolja
salt
peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på högsta värmen med grillfunktion.
Skala och skär potatis i grova bitar.
Lägg i en form och blanda med salt och olivolja.
Rosta i ugnen tills gyllene, ca 10-25 minuter beroende på ugn.
Skala och riv vitlöken fint direkt ner i en skål och blanda med yoghurten.
Smaka av med salt och ställ åt sidan.
Skär det vita och ljusgröna på salladslöken i 1-2 cm stora bitar.
Strimla den gröna delen fint och lägg åt sidan till garnering.
Bryt svampen i bitar.
Stek svampen i olivolja i en stekpanna tills den fått lite färg.
Tillsätt salladslök och stek 2 minuter till, smaka av med salt.
Fördela yoghurt i botten på djupa tallrikar.
Toppa med potatis, svamp och fetaost bruten i bitar.
Droppa på lite extra olivolja och strö över chiliflakes samt det gröna på salladslöken!
Tips!
Variera gärna grönsaker och ost, byt t ex svamp mot auberigne och fetaost mot en hårdost som parmesan.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2-4 port Frebaco Kvarn Svenskt Havreris (beroende på hur matig du vill att salladen ska vara)
250 g grönkål
0,5 dl olivolja
1 citron (alt. 1 apelsin)
salt
svartpeppar
2 dl valnötter
3 msk flytande honung
1 granatäpple
300 g fetaost
ev crema di balsamico
Gör så här:
Koka havreriset enligt instruktionerna på förpackningen.
Skölj i kallt vatten så att riset snabbt blir svalt.
Riv grönkålen i mindre bitar.
Lägg i en bunke tillsammans med olivolja och saften från 1 citron eller 1 apelsin, salt och svartpeppar. Krama runt kålen ordentligt i bunken så att den blir mjuk.
Detta är ett mycket viktigt steg för att salladen ska bli god och saftig!
Stek valnötterna i en torr panna tills det doftar gott.
Ringla över honung och stek på medelvärme tills vätskan kokat bort och nötterna är klibbiga.
Salta och låt nötterna torka något i pannan.
Kärna ur granatäpplet.
Varva citrusmarinerad grönkål med honungsrostade valnötter, smulad fetaost och granatäpplekärnor. Toppa med salt, peppar, lite olivolja och ev. crema di balsamico.
Antal: 20-24 stycken
Jäsning: minst 6 timmar men helst över natten + 1 timme
Ugn: 200 grader, caa 10-12 minuter
Ingredienser:
Deg:
1,5 tsk torrjäst
1,5 dl strösocker
150 g normalsaltat smör, kallt
5 dl mjölk
0,5 tsk malen kardemumma
2 tsk vaniljsocker
15-16 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g normalsaltat smör, vid rumstemperatur
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4 msk vetemjöl
2 msk malen kanel
Topping:
1,5 dl strösocker
1 dl vatten
pärlsocker, att strö över
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till degen i en stor bunke, spara 6-7 dl vetemjöl.
Blanda till en lös deg.
Tillsätt resterande 6-7 dl vetemjöl och blanda väl.
Degen ska vara mjuk men inte torr.
Olja in en större bunke och lägg i degen.
Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar.
Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme.
Fodra två ugnsplåtar med bakplåtspapper.
Ställ åt sidan.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, ca 0,5 cm tjockt.
Blanda alla ingredienser till fyllningen och bred över degplattan.
Gör ett treslag och kavla plattan jämnt.
Skär i tunna degremsor med hjälp av en pizzaskärare.
Forma bullarna till snurror eller nystan.
Använd ev en remsa till så du får höjd på bullarna.
Lägg på plåt med lite mellanrum.
Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 1 timme.
Grädda i mitten av ugnen ca 10–12 minuter tills bullarna har fått en fin ljusbrun yta.
Under tiden koka upp strösocker och vatten till sockerlag.
Blandningen ska ha en klibbig, honungsliknande konsistens.
Pensla bullarna med sockerlag direkt från ugnen och strö över pärlsocker.
Låt svalna på galler under en kökshandduk.
Ugn: 175 grader, ca 25 minuter
Ingredienser:
150 g smör eller margarin
2 ägg
3 dl Rörsocker Strö
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk Vaniljsocker
3 msk kakao
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 °C.
Smöra och bröa en form med löstagbar kant, cirka 25 cm i diameter.
Smält matfettet.
Vispa ägg och rörsocker pösigt.
Blanda vetemjöl, vaniljsocker och kakao.
Sikta ner i smeten.
Tillsätt matfettet.
Häll upp i formen.
Grädda din kladdkaka mitt i ugnen i cirka 25 minuter.
Servera din kladdkaka med lite vispad grädde eller creme fraiche samt frukt eller bär.
Ingredienser:
2 mogna avocado
4-5 dl crème fraiche (fet)
½ lime
1 stor vitlöksklyfta (eller 2 små)
salt
Gör så här:
Mosa avokadon med en gaffel, blanda i crème fraichen.
Pressa i vitlök och saften från en halv lime.
Smaka av med salt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 morötter
1 potatis (stor)
1 gul lök
2 klyftor vitlök
3 cm färsk ingefära
1 röd chilifrukt
2 msk smör
2 msk rapsolja
1 msk torkad timjan
2 dl röda linser
vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl vispgrädde
2 tsk malen gurkmeja
1 citron, saften
salt
svartpeppar
Gör så här:
Skala och skär morötter, potatis, och lök i större bitar.
Finhacka vitlök, ingefära och chili.
Fräs lök och vitlök i smör och olja i en kastrull på låg värme så att de blir mjuka men utan att ta färg.
Häll i resterande grönsaker, timjan och linser. Fräs i ytterligare fem minuter.
Häll på vatten så att allting precis täcks och lägg ner buljongtärningar.
Koka till potatisen och moroten är mjuka.
Mixa soppan slät med en stavmixer.
Tillsätt grädde och gurkmeja samt pressad citron.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Ingredienser:
6 dl vatten
1 kg lingon
6 dl Rörsocker
Gör så här:
Koka upp vattnet och tillsätt lingonen.
Lägg på lock och låt koka cirka 10 minuter.
Mosa lingonen mot kastrullens kanter.
Sila av och mät upp saften i kastrullen igen.
Tillsätt socker.
Låt koka några minuter tills sockret smält.
Dra kastrullen åt sidan och skumma väl.
För klar saft, använd en silduk och låt saften rinna av.
Häll upp på rengjord, varm flaska, tillslut väl.
Förvaras i kylskåpet.
Hållbarhet cirka 1-2 veckor.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|