Alla inlägg under mars 2018
Antal: 25 stycken
Jäsning: 2 - 3 timmar
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
Kanelfyllning:
150 g smör, rumsvarmt
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
5 tsk malen kanel
2 tsk majsstärkelse
1 msk vatten
Vetedeg:
50 g jäst, rumstempererad
500 g mjölk, rumstempererad [5 dl]
1 msk malen kanel
250 g smör
200 g strösocker [2 dl]
1 kg vetemjöl [16,5 dl]
1 tsk salt
Pensling:
1 ägg
ca 1 krm salt
vatten
pärlsocker (till garnering)
Sockerlag:
2 dl vatten
1 dl strösocker
Gör så här:
Kanelfyllning:
Blanda ihop alla ingredienser till kanelfyllningen till en jämn och bredbar smet.
Vetedeg:
Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken.
Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
Ha sedan i kanel, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet.
Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin på låg hastighet och lite längre om du kör för hand.
Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×40 cm.
Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik de sedan på mitten längs med långsidan.
Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln.
Ta en remsa och vira runt fingrarna.
Avsluta med att vika in kanten av remsan under bullen.
Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök.
Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
Pensling:
Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar.
Garnera med pärlsocker.
Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
Sockerlag:
Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker.
Blanda tills sockret lösts upp i vattnet.
Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
Antal: 1 person
Ingredienser:
2 dl kokta små linser (så klart kan man ta vilka linser man vill)
1/2 rödlök
1 salladslök
1 liten paprika
lite kalvfond och vatten
salt
nymalen peppar
1 laxfilé
Gör så här:
Ta bort det gröna från salladslöken.
Spara det för att strimla som topping när maten serveras.
Strimla det vita på salladslöken och hacka rödlöken.
Man kan, så klart, ha andra sorters lök som purjo men det här gillar jag.
Fräs löken i lite matfett så den mjuknar.
Hacka halva paprikan och låt gå med en stund.
Tillsätt linserna och kalvfond + en skvätt vatten och låt allt puttra lite.
Strimla laxfilén, salt och peppra och bryn den sedan någon minut så den får lite färg och blir vackert mörkrosa inuti.
Lägg upp linsblandningen på en tallrik och fördela laxbitarna.
Strö över paprikastrimlor av paprikahalvan som är kvar och ringar av det gröna från salladslöken över anrättning.
Smaksättning kan man ha:
T.ex Teriyakisås eller knaperstekt bacon funkar bra.
Man kan så klart slänga i någon mer grönsak om man vill.
Man gör det så enkelt eller avancerat man själv vill.
Ingredienser:
100 g smör
1 1/4 dl Rörsocker Fairtrade
1 1/2 msk kakao
3 dl havregryn
2-3 msk starkt, kallt kaffe
Garnering:
Kokos, Pärlsocker eller färgat pärlsocker
Färgat pärlsocker:
3 dl Pärlsocker
1 msk vatten
Fruktfärg
Gör så här:
Rör smör och rörsocker poröst.
Tillsätt kakao, havregryn och kaffet.
Forma till runda bollar som rullas i pärlsocker eller kokos.
Förvara chokladbollarna i kylskåp.
Färgat pärlsocker:
Häll vattnet i en skål och tillsätt färgen.
Blanda i pärlsocker.
Häll upp sockret på en plåt och bred ut det i ett tunt lager.
Låt torka.
Dela eventuella klumpar med en gaffel.
Förvara torrt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
8-10 champinjoner
Salt
Svartpeppar, nymalen
1 röd paprika
1 gul paprika
Smör (att steka i)
600-700 g kycklingfilé (eller kycklinginnerfiléer)
5 dl vispgrädde
2½ dl sweet chilisås
Tillbehör:
Färsk timjan
Basmatiris (4 portioner)
Sallad (salladsmix, cocktailtomater, gurka, avokado)
Dressing (1 msk olivolja, 1⁄2 msk mango- vinäger, salt och lite nymalen svartpeppar)
Sambal oelek
Gör så här:
Ansa och skiva champinjonerna tunt och stek dem i en torr panna tills vattnet dunstat helt.
Salta och peppra lite.
Lägg på ett fat.
Kärna ur och skär paprikorna i tunna strimlor.
Hetta upp en stekpanna med en klick smör och fräs paprika strimlorna tills de mjuknat.
Vänd i champinjonerna.
Smaka av med eventuellt mer salt och svartpeppar.
Salta och peppra kycklingfiléerna eller skär lite tjockare strimlor av filéer.
Bryn dem i en stekpanna hastigt med smör tills de fått färg runt om.
Lägg över kycklingen i en gryta.
Lägg champinjon och paprika blandningen ovanpå.
Vispa grädden lite för hand med handvisp – inte så länge, någon minut bara så den blir lite fluffig.
Tillsätt sweet chilisåsen och använd fortfarande handvispen.
När grädden känns halvtjock, alltså något trögflytande, är den bra (fortfarande inte vispad eller fast i konsistensen).
Häll grädden över kycklingen så att den täcks.
Låt puttra under lock i 10–15 min.
Servering:
Servera kycklinggrytan till nykokt ris och sallad med härlig dressing.
Ställ gärna en burk med sambal oelek på bordet för den som vill ha mer hetta på tallriken.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
250 g (½ l) valfria bär eller frukt
4 dl vatten
1½ - 2 dl Strösocker eller Rörsocker
3 msk potatismjöl
Till servering:
mjölk eller grädde
Gör så här:
Skölj och ansa bären.
Koka upp vatten och socker.
Lägg i bären koka försiktigt i 2-5 minuter beroende på bärens konsistens, krusbär och körsbär behöver längre koktid än vad hallon och jordgubbar behöver.
Rör ut potatismjölet i 1 dl vatten innan det rörs ner i bären.
Ta kastrullen från plattan.
Låt krämen svalna under lock.
Servera krämen ljummen eller kall med mjölk eller grädde.
Mandelbiskvier eller smulade skorpor i krämen gör den mer matig.
Bären kan ersättas med plommon, päron, rabarber eller äpple i bitar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Havrerisotto:
2 schalottenlökar
1 klyfta vitlök
neutral olja, till stekning
4 dl Frebaco Kvarn Svenskt Havreris
2 dl vitt vin (torrt)
1,5 msk koncentrerad grönsaksfond
5 dl vatten
3 dl parmesanost, finriven
salt
peppar
Citronstekt lax:
4 laxfiléer
2 msk smör
2 citroner
Servering:
rucolasallad
färsk dill
parmesanost
Gör så här:
Havrerisotto:
Koka havreriset i vatten 4 minuter kortare än anvisningen på förpackningen.
Skölj det sedan direkt i kallt vatten.
Skala och hacka schalottenlök och vitlök.
Svetta i en stor kastrull eller gryta tillsammans med lite olja.
Tillsätt vin och havreris.
Låt vätskan koka bort.
Koka upp vatten och grönsaksfond i en separat kastrull.
Tillsätt lite i taget i havreriset under omrörning tills du fått önskad konsistens på havrerisotton.
Riv parmesanosten fint och rör ner i den varma risotton.
Smaka av med salt och peppar.
Citronstekt lax:
Dela citronerna på hälften och lägg i en het panna tills de börjar få färg.
Klicka i smöret och stek laxfiléerna på hög värme.
Ös laxen med smöret tills den är lagom stekt, det tar ca 3 minuter.
Servera laxen på en bädd av havrerisotton.
Pressa över stekt citron och toppa ruccola, dill och finriven parmesan.
Antal: ca 35 stycken
Ugn: 250 grader, 10 minuter
Ingredienser:
5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
250 gr margarin/smör, som du smälter
3 dl socker
4 ägg
8 tsk kakao
235 gr hackade aprikoser
200 gr hackad vit choklad
Gör så här:
Vispa ägg o socker poröst,, alltså luftigt o så att det blir nästan vitt.
Sikta ner mjölet o bakpulvret.
Sikta ner kakaon och glöm inte att smula sönder klumparna som blir kvar.
Vispa ihop allt till en smet.
Häll i de hackade aprikoserna och den hackade vita chokladen.
Klicka sedan ut smeten i muffinsformar till ca 1/3.
Antal: 1 glas
Ingredienser:
4 cl irländsk whisky
2 dl hett kaffe
2 msk Rörsocker Strö
vispad grädde
Gör så här:
Lägg socker i en kopp.
Häll på kaffet och rör tills sockret löst sig.
Häll i whiskyn.
Toppa med en klick grädde. Servera.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|