Alla inlägg under mars 2018

Av Maria - 9 mars 2018 16:33

Antal: 35 stycken

Ugn: 200 grader


Ingredienser:
100 g mandel

1 dl socker

200 g smör

4 dl vetemjöl


Gör så här:
Mandeln skållas och mals.

Alla ingredienser blandas och degen får stå kallt 1-2 timmar.


Små veckade formar kläs med ett tunt lager deg och gräddas i ca 200 graders varm ugn, tills kakorna är guldgula.

ANNONS
Av Maria - 9 mars 2018 16:18




Antal: 4 portioner

Ugn: 175 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:

Ugnsbakade cocktailtomater:
1 förpackning cocktailtomater på kvist

2 msk olivolja

Färska örter, t.ex rosmarin eller salvia


Rostat vitlökssmör:

4 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

100 g smör, mjukt

1 krm salt


Lammkotletter:
8 lammkotletter

2 vitlöksklyftor

4 msk olja

1 msk hackad rosmarin eller salvia

Smör till stekning

Salt

Svartpeppar, malen


Baconstekta haricots verts:

70 g haricots verts

4 skivor bacon

Smör till stekning


Gör så här:
Ugnsbakade coctailtomater:
Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg tomaterna i en ugnsfast form.

Ringla över oljan och strö över färska örter.

Sätt in i ugnen i ca 15-20 minuter, tills tomaterna är mjuka.


Rostat vitlöksmör:

Skala och skiva vitlöken och lägg i en liten kastrull med olivolja, värm tills vitlöksskivorna är gyllenbruna.

Låt svalna och rör ihop med smöret, rör i saltet.


Lammkotletter:

Lägg lammkotletterna i en rom.

Hacka vitlöken och blanda med oljan och örterna.

Häll marinaden över kotletterna och gnid in marinaden i köttet.

Låt ligga i ca 10 minuter.

Stek lammkotletterna i smör och salta och peppra.


Baconstekta haricots verts:
Ansa haricots verts och strimla baconen.

Stek baconen i smör och lägg i haricots verts mot slutet.


Servering:
Lägg upp lammkotletterna på faten tillsammans med cocktailtomaterna och haricots verts.

Toppa kotletterna med vitlökssmöret.




ANNONS
Av Maria - 9 mars 2018 16:06




Antal: 6-8 kakor

Ugn: 300 grader, ca 8 minuter

Jäsning: ordenligt


Ingredienser:

100 g jäst

6 dl vatten

3 msk smör eller margarin

1 tsk salt

½ tsk fänkål

9 dl (450 g) grovt rågmjöl

ca 7 dl (420 g) vetemjöl


Gör så här:
Smula jästen i degbunken.

Smält fettet, slå på vattnet och värm till 37 grader (fingervarmt).

Slå detta över jästen i degbunken och rör om.

Tillsätt salt och fänkål och arbeta in mjölet.

Knåda degen smidig på bakbordet och dela den i 6-8 lika stora bitar.

Kavla ut dem till ganska tunna runda kakor, lägg dem på plåtar, tag ut hål i mitten och pricka dem.

Låt kakorna jäsa upp ordenligt och grädda i 300 graders ugnsvärme i ca 8 minuter.

Pensla de nygräddade kakorna med varmt vatten tillsatt med lite margarin och låt dem kallna.




Av Maria - 4 mars 2018 10:49

Antal: 1 bröd

Ugn: 225 grader, 8-10 minuter + 175-200 grader, ca 1 timme

Jäsning: ca 2 timmar + 45 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

7½ dl vatten

1 msk salt

1,2 kg (ca 2 liter) vetemjöl


Gör så här:

Värm vattnet till 37 grader och häll det över den smulade jästen.

Blanda ner salt och vetemjöl och arbeta degen tills den är smidig och blank.

Låt den jäsa ca 2 timmar.


Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den.

Forma hela degen till en stor bulle och lägg den att jäsa ytterligare 45 minuter på smord plåt.


Skär några snitt i degbullen.


Grädda så här:

225 grader, 8-10 minuter, sänk värmen till 175-200 grader och låt brödet stå ganska länge i ugnen, bortåt 1 timme.

Sedan drar du ut det på luckan och penslar med vatten, stänger av ugnsvärmen och låter brödet "mogna" i ugnen ca 10 minuter.

Av Maria - 4 mars 2018 09:10

Antal: 80-85 stycken

Ugn: 175 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:

200 g smör eller margarin

1½ dl socker

2 dl siktade skorpsmulor

100 g nötkärnor

1 ägg

1 tsk bakpulver

3 dl vetemjöl


Gör så här:

Mal nötterna och blanda samman alla ingredienserna till en deg.

Dela den i 6 delar och rulla ut varje del till en fingertjock längd.

Lägg på smord plåt och platta till med gaffel så att de räfflas.

Grädda i 175 grader, 15-20 minuter.

Skär i sneda bitar medan de är varma.

Av Maria - 4 mars 2018 08:39




Antal: 6 portioner

Ugn: 225 grader, 20-25 minuter


Ingredienser:
ca 800 g äpplen

1 tsk kanel

2 tsk socker

1 krm flingsalt

Smör till formen


Smul:

125 g kallt smör

2 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1½ dl socker

1½ tsk flingsalt


Till servering:

Vispad grädde

Vaniljsås

Glass


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.


Smul:

Skär smöret i bitar.

Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa.

Blanda i socker och flingsalt.


Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar.

Blanda äpplena med kanel, socker och flingsalt i en smord pajform, ca 28 cm i diametern (för 6 port.).

Fördela smulorna över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen 20-25 minuter, tills den fått fin färg.


Till servering:

Låt svalna något och servera med vispad grädde, vaniljsås eller glass.


Tips:

Hemligheten är rikligt med flingsalt som lyfter fram smakerna lite extra samt ger en pikant, saltig kontrast till sötman.




Av Maria - 4 mars 2018 07:57

Antal: 2 portioner


Ingredienser:

2 portioner ris

300 g stimlad kycklingfilé

1 tsk olja

½ ask (á 150 g) haricots verts

400 ml paneng curry, grytbas

1 ask (20 g) färsk gräslök


Gör så här:

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

Stek kycklingen i oljan i en stekpanna.

Sänk värmen och tillsätt bönorna och grytbasen.

Sjud i ca 4 minuter.

Skär eller klipp gräslöken.

Servera curryn med riset och toppa med gräslök.

Av Maria - 4 mars 2018 07:24

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
40 g frysta räkor med skal eller handskalade stora räkor i lake (30-40 frysta räkor med skal motsvarar 460 g räkor i lake)


Syltad lök:
1 liten silverlök

2 msk strösocker

4 msk ättikssprit (12%)

1 dl vatten

½ kruka mynta


Dressing:
½ röd peppar

2 msk riven färsk ingefära

2 msk majonnäs

1 dl créme fraiche

Salt

Svartpeppar


Räkcocktail:

½ dl cashewnötter

1 mogen mango

1 avocado

1 liten gemsallad


Gör så här:
Tina räkorna om frysta används.


Syltad lök:

Skala och skiva löken tunt.

Blanda socker, ättikssprit och vatten i en kastrull och koka upp.

Lägg i löken och låt det koka upp.

Låt löken svalna i lagen.

Plocka och strimla myntabladen.

Blanda ner myntan i löken precis innan servering.


Dressing:
Kärna ur och strimla chilin.

Skala och riv ingefäran.

Blanda majonnäs, créme fraiche, chili och ingefära.

Smaksätt med salt och nymald peppar.


Räkcocktail:

Hacka nötterna fint och rosta dem i en torr het stek panna.

Skala och skär bort kärnan och skiva mangon tunt.

Dela, kärna och gröp ur avokadon med en sked.

Skär avokadon i skivor.

Strimla salladen fint.

Skala eller låt räkorna rinna av.


Lägg salladen i vida glas.

Lägg på mango, avokado och räkor.

Ringla över dressingen, toppa med syltad lök och cashewnötter.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3 4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se