Alla inlägg under mars 2018
Antal: 4 personer
Ingredienser:
4 kokta rödbetor
Salt
Peppar
½ dl rostade hasselnötter
2 dl blandade färska örter t.ex dill, basilika och körvel
1 dl hyvlad lagrad ost
2 msk vit balsamicovinäger
2 msk olivolja
Gör så här:
Skiva rödbetorna tunt på mandolin eller med en kniv.
Lägg dem på ett fat.
Krydda med salt och peppar.
Grovhacka hasselnötterna.
Garnera rödbetorna med örterna.
Strö över hasselnötterna och osten.
Ringla över balsamico och olivolja.
Antal: 8-10 laggar
Ingredienser:
100 g smör
4 dl vetemjöl eller siktat dinkelmjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
5 dl mjölk
2 ägg
Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna.
Blanda mjöl, salt, bakpulver och mjölk till en jämn smet.
Rör ner äggen och smöret.
Hetta upp våffeljärnet.
Pensla laggen väl med smör till första omgången, sedan behöver den knappt smörjas.
Häll på ungefär 1 dl smet och grädda våfflorna gyllenbruna.
Lägg våfflorna var och en för sig på ett galler.
Servera dem så nygräddade som möjligt.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175-200 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
150 g margarin eller smör
2 dl socker
2 ägg
½ rivet citronskal
2 dl sultanrussin (120 g)
50 g syltade apelsinskal
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ dl gräddmjölk eller gräddfil
Gör så här:
Matfettet röres med sockret vitt och poröst.
Äggen tillsätts ett i sänder och därpå det rivna citronskalet.
Russinen och de i tärningar skurna apelsinskalen blandas med mjölet och bakpulvret och iröres växelvis med gräddmjölken.
Massan hälls i smord, bröad hålform och gräddas i 175-200 grader omkring 45 minuter.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, 8-10 minuter + 200 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
½ rulle smördeg (á 250 g)
Mandelkräm:
50 g rumstempererat smör
½ dl mandelmjöl
2 msk florsocker
1 äggula
Äpplen:
1 msk smör
2 äpplen (gärna Ingrid Marie)
1 msk strösocker
½ msk krossade kardemummakärnor
Till servering:
Glass, vaniljsås eller smaksätt kvarg
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Mandelkräm:
Rör ihop smör, mandelmjöl, florsocker och äggula till en jämn kräm.
Rulla ut hela degen och dela den i två delar (endast en halva används för 4 portioner).
Lägg ena deghalvan på en plåt med bakplåtspapper och bred på krämen.
Dela degen i 4 bitar (för 4 portioner).
Grädda degen gyllenbrun mitt i ugnen 8-10 minuter.
Lägg ett smör- eller bakplåtspapper på den gräddade degen, och lägg på en plåt och tryck ut luften så plattorna blir platta.
Höj ugnstemperaturen till 200 grader.
Äpplen:
Smält smöret.
Skiva äpplena riktigt tunt, gärna med mandolin och täck smördegsplattorna med äppelskivorna.
Pensla smöret över äpplena.
Blanda socker och kardemumma och strö över.
Grädda ytterligare 10-15 minuter till en gyllenbrun färg.
Till servering:
Servera glass, vaniljsås eller kvarg.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
2 portioner ris
2 portioner pulled chicken taco
1 burk (150 g) majskorn
½ rödlök
1 avokado
1 lime
Salt
Peppar
1 romansallad
1 dl chunky salsa
Gör så här:
Koka riset och värm kycklingen enligt anvisningen på förpackningen.
Låt majsen rinna av.
Skala och hacka löken.
Dela och kärna ur avokadon och gröp ur avokadoköttet.
Tärna den och blanda med majs och lök.
Smaka av med limesaft, salt och peppar.
Riv salladen i bitar.
Ta ut kycklingen och riv sönder köttet med en gaffel och blanda med den medföljande såsen.
Servera kyckklingen med salsa, sallad, majssallad och ris.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
200 g laxfilé
200 g kallrökt lax
1 rödlök
10 cornichons
1 kruka gräslök
2 msk kapris
1 msk dijonsenap
Salt
Svartpeppar
1 citron
Till servering:
Knäcke- eller tunnbröd
Gör så här:
Skär rå- och rökt lax i mycket små bitar.
Skala rödlöken, finhacka den och cornichonerna.
Skär gräslöken fint.
Blanda laxen med lök, cornichoner, gräslök, kapris och senap.
Smaksätt med salt, peppar och några droppar citronsaft.
Till servering:
Servera laxtartaren på knäcke- eller tunnbröd.
Antal: 2 stycken
Ugn: 200 grader, 30-35 minuter
Jäsning: ca 40 minuter + jäsa upp
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten eller mjölk
50 g smör eller margarin
3 msk sirap
½ msk salt
½ msk anis
3 svällda och finhackade pomeransskal
5 dl rågflingor
4 dl (240 g) rågsikt
6-7 dl (360-420 g) vetmjöl
Gör så här:
Smält matfettet, häll i vätskan och värm till 37 grader.
Slå över jästen och rör om, tillsätt sirap, salt, anis och det hackade pomeransskalet.
Det vita på skalen skäres bort efter det skalen förvällts och sedan hackas de fint.
Arbeta in rågflingor och mjöl tills degen är blank och smidig.
Låt jäsa ca 40 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den, dela i två delar, forma till runda bullar och lägg på smorda plåtar att jäsa upp.
Pensla före gräddningen med ljummet vatten och strö med fågflingor.
Grädda i 200 grader, 30-35 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 lök
1 vitlöksklyfta
2 bakpotatisar
½ blomkålshuvud
1 msk curry
1 msk mald koriander
1/4 tsk mald chili
2 msk olja till stekning
2½ dl grönsaksbuljong
1 burk kokosmjölk, ca 400 g
250 g gröna ärtor, frysta
½ tsk strösocker
Saft från ½ citron
Salt
Nymald peppar
Nöttopping:
4 salladslökar
2 äpplen
50 g rostade cashewnötter
Tillbehör:
4 dl basmatiris
Gör så här:
Koka riset enligt anvisningar på paketet.
Skala och hacka lök och vitlök.
Skala och tärna potatisen.
Ansa blomkålen och skär den små buketter.
Stek lök, vitlök, curry, koriander och chili i en gryta 2 minuter.
Tillsätt potatisen och stek 2-3 minuter.
Tillsätt blomkålen och stek ytterligare 1 minut, smaka av med salt och peppar.
Häll på buljong och kokosmjölk och låt småkoka på låg värme ca 10 minuter, rör om då och då.
Tillsätt ärter och låt dem bli varma, ca 5 minuter.
Smaka av med socker, citronsaft, salt och peppar.
Nöttoppning:
Ansa salladslöken och strimla den fint.
Hacka cashewnötterna grovt.
Skölj äpplena noga och tärna dem.
Strössla nöttoppingen och rätten och servera med det kokta basmatiriset.
Tips:
Rätten kan frysas in och värmas en annan dag.
Frys då in den utan topping.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|