Alla inlägg under juli 2018
Antal: 1 bröd
Ugn: 225 grader, 1 timme
Jäsning: ca 2 timmar + 30 minuter
Ingredienser:
600 g kallt vatten
10 g färsk jäst
30 g honung
200 g majsmjöl
100 g rismjöl
80 g sesamfrön
2 tsk salt
40 g fiberhusk
Sesamfrön att strö över brödet
Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom fiberhusk till en jämn smet.
Tillsätt sedan fiberhusk under omrörning så att inga klumpar bildas.
Jäs degen i en bunke övertäckt med plastfolie, ca 2 timmar.
Baka ut degen till en avlång limpa och strö över sesamfrön.
Låt degen jäsa på plåten, 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda brödet, 1 timme.
Låt det svalna nästan helt innan du skär i det.
Väg på våg!
Med en våg blir det exakta mängder av varje ingrediens, precis enligt receptet.
Du säkerställer då att brödet inte bara blir bra ibland (och du inte riktigt vet varför), utan lika bra varje gång!
Måndag:
Pasta á la carbonara:
Fräs 300-400 g klippt bacon/tärnat fläsk och blanda med nykokt favoritpasta.
Servera med äggula i sitt skal, svartpepapr och parmesanost att riva.
Färsk frukt.
Tisdag:
Panerade skivor/bitar av oxbringa, potatis- och rotmos med persilja, smörgåsgurka.
Nykokt ljummen fruktkompott.
Onsdag:
Ugnspannkaka med bacon och äppeltärningar i smeten.
Lingonsylt.
Glass.
Torsdag:
Ugnsstekta strömmingflundror, gröna bönor och potatismos.
Varma päron med en bit smält noblesschoklad, när ugnen ändå är på.
Fredag:
Färsbiffar med hackad rödbeta, ättiktsgurka och kapris i smeten, potatis och rårivna morötter.
Sorbet, frysdisken.
Lördag:
Kroppkakor, skirat smör, lingonsylt.
Fikon med valnötscreme:
Skölj 6-7 färska fikon och skär ett kryss från skaftet neråt men inte ända ner, frukten ska bara öppna sig.
Hacka 100 g valnötter och blanda 50 g med 2 dl lätt creme fraiche, smaka av med vaniljsocker och någon msk punsch.
Fördela i fikonen, strö resten av nötterna över.
Söndag:
Lax- och spenatpaj, blandad sallad.
Stekta äpplen fyllda med nötter, lönnsirap, gammaldags vaniljglass.
Måndag:
Kasslersallad
Tisdag:
Pitabröd med kyckling, grönsaker och sås
Onsdag:
Sötpotatissoppa
Torsdag:
Lasagne
Fredag:
Hemmgjord kebabrulle
Lördag:
Hemmgjord pizza
Söndag:
Pannbiff med mos
Måndag:
Varm rotfruktssallad med spekat kött
Marängsvsiss:
Varva glass, chokladsås, maränger, grädde, ev bär
Tisdag:
Hummerstjärt på rotselleribotten med krämig pastaknyte (snabb alternativ: färdig hummersoppa)
Plommonkaka:
Dela kärna ur plommon och lägg med skalet upp på färdig utrullad smördeg.
Strö över 1 dl florsocker och grädda i 20 minuter i 225 grader.
Créme fraiche med lite vanilj och stött kardemumma till.
Onsdag:
Prinskorv, äggröra och ratatouille med mycket örter.
Färsk frukt
Torsdag:
Kräftbullar:
Slå buljongen från 1 stor burk fiskbullar i en kastrull, koka upp med tomatpuré och dillfrö.
Lägg i fiskbullarna och rikligt med dill.
Servera med potatis, kräftstjälkar och sallad.
Klappkräm:
Vispa ner 1 dl mannagryn i 5 dl kokande vatten, sjud 5 minuter.
Slå i 1½ dl outspädd saft, koka upp.
Häll i gröten i en bunke, vispa den kall och pösig.
Fredag:
Smörfräst renskav, svamp och lök, pressad mandelpotatis.
Salladsskott och lingon.
Rårörda lingon och vaniljglass
Lördag:
Strimla 1 purjolök och bryn med 400 g cornfärs i olivolja.
Rör i 2 dl grovhackade gröna och svarta oliver och 5 tärnade tomater.
Salta, peppra och riv ner 100 g parmesan.
Servera med risoni och sallad.
Grapefrukt marinerad i sockerlag med finhackad, syltad ingefära och hackade hasselnötter.
Söndag:
Österrikisk gulasch och surdegsbröd
Blanda 2 dl créme fraiche, 2 dl matyoghurt, några msk koncentrerad tranbärsdryck och 200 g smält vit choklad.
Fördela i portionsglas och ställ svalt.
Köksalmanack, 2011
Måndag:
Falsk fläskfilé, sås, potatis, gelé och inlagd gurka
Tisdag:
Torsk i ugn med god sås över och potatismos
Onsdag:
Chipsgratäng
Torsdag:
Senapspanerad falukorv med mos
Fredag:
Langos
Lördag:
Kotlettgratäng med hasselbackspotatis
Söndag:
Köttfärssås med spaghetti
Måndag:
Spaghetti med tacokryddad köttfärssås
Tisdag:
Oxrulader med pressad potatis, sås och ättiksgurka
Onsdag:
Hawaiigryta med kokt ris och broccolibuketter
Torsdag:
Ugnsfalu med tomatsalsa, potatismos och grönsaker
Fredag:
Burrito
Lördag:
Ugnstekt kyckingfilé med dragon
Söndag:
Vårrullar med kokt ris och currysås
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 burkar valio eila kvarg lakrits med smak av citron á 200 g
2 msk strösocker
2 dl grädde
Topping:
Lakritssås
Lakritsströssel
Gör så här:
Sätt kvargen i sina förpackningar i god tid före i frysen, minst 4 timmar.
Ta fram förpackningarna ur frysen och värm de oöppnade bägarna ett ögonblick under varmt vatten - så att kvargen lossnar från förpackningen.
Öppna burkarna och stjälp upp kvargen på en skärbräda.
Dela varje kvarg i fyra delar.
Lägg kvarg, socker och grädde i en matberedare eller mixer och mixa ingredienserna tills det har blivit en slät glass.
Lägg upp i valfri skål och ringla över lakritssås och lakritsströssel.
Hallon är också gott att servera till!
Antal: 1 bröd
Ugn: 200 grader, 45 minuter
Jäsning: ca 1 timme + 1 timme
Ingredienser:
25 g färsk jäst
350 g kallt vatten
70 g kikärtsmjöl
150 g rismjöl
150 g potatismjöl
75 g rapsolja
1 tsk vitvinsvinäger
1½ tsk salt
10 g fiberhusk
2 tsk xantangummi
60 g oliver
50 g strimlade soltorkade tomater i olja (avrunna)
125 g mozzarella
1 kruka färsk basilika
Olja att pensla med
Gör så här:
Läs upp jästen i vattnet och blanda i kikärtsmjöl, rismjöl, potatismjöl, rapsolja, vinäger och salt.
Vispa ner fiberhusk och xantangummi under omrörning och blanda väl.
Tillsätt oliver, soltorkade tomater, mozzarella och basilika, blanda in det i degen.
Låt degen jäsa i en bunke täckt med plastfolie, ca 1 timme.
Forma degen till ett avlångt bröd eller till en ring och pensla det med olja.
Låt brödet jäsa på en plåt klädd med bakplåtspapper, 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda brödet, 45 minuter.
Låt brödet svalna innan du skär i det, men ät gärna samma dag.
Väg på våg!
Med en våg blir det exakta mängder av varje ingrediens, precis enligt receptet.
Du säkerställer då att brödet inte bara blir bra ibland (och du inte riktigt vet varför), utan lika bra varje gång!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|