Alla inlägg under september 2020
Ingredienser:
Ca 200 g torskfilé eller alaska pollock, halvtinad
Ca 200 g lax, halvtinad
2 msk smör
50 g hackad purjolök, 10-20 cm
1 liter vatten
2 fiskbuljongtärningar
600 g tärnad potatis, ca 6 st hela
200 g skivade morötter, ca 3 st hela
400 g hela tomater i burk
2 dl créme fraiche
1-2 tsk hackad dill, ca 3 små kvistar
Salt
Svartpeppar
Tillbehör:
Knäckebröd eller nybakat valfritt bröd
Smör
Ost
Gör så här:
Fräs den hackade purjolöken i lite smör i en stor gryta.
Häll i vattnet, låt koka upp och smula sedan i buljongen.
Hacka burktomaterna.
(Allt i burken, förutom ev. fula bitar, ska användas.)
Lägg potatistärningarna och morotsskivorna i grytan tillsammans med tomathacket och låt allt småkoka en stund.
Rör ner creme fraichen efter ca 15 minuter, när potatisen och morötterna nästan är genommjuka.
Låt småkoka några minuter till.
Vänd ner fisktärningarna och den hackade dillen.
Låt sjuda i några minuter, tills fisken är klar rakt igenom.
Smaka ev. av med salt och peppar.
Servera fisksoppan med ostknäckemackor eller nybakat bröd.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 färska majskolvar
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 röd paprika
3 msk majsolja
1 tsk rårörsocker
2 tsk vinäger
2 tomater
Salt
Svartpeppar
Ev 1 kruka koriander
Gör så här:
Skär av majskornen från kolvarna.
Skala och hacka lök och vitlök.
Dela och kärna ur chilin och paprikan, strimla chilin och tärna paprikan.
Rosta majskornen i olja tills det börjar dofta popcorn.
Tillsätt lök, chili och paprika och fräs med ca 1 minut.
Rör ner socker och vinäger.
Ta av från värmen.
Skär bort rotstocken från tomaterna och dela dem.
Krama ur kärnorna och skär tomaterna i tärningar.
Blanda dem i majsblandningen, smaksätt med salt, peppar och ev hackad koriander.
Servera majssalsan med grillad t.ex grillad entrecôte.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 pkt djupfryst torsk eller kolja (ca 400 g)
3-4 msk smör eller margarin
1-1½ tsk curry
1 liten purjolök
1 tsk salt
3-4 tomater
2 hårdkokta ägg
Dill, hackad
Gör så här:
Skär fiskblocket i 2 cm tjocka skivor.
Smält matfettet i en låg, vid gryta, tillsätt curry och purjolök i skivor och rör om.
Lägg ner fiskskivorna och vänd dem en gång i matfettet.
Strö på salt och låt fisken småkoka på svag värme ca 10 minuter med lock på.
Hacka tomater och ägg grovt.
Lägg hacket och dillen över fisken i grytan.
Servera med tex:
Kokt potatis, gärna pressad
Kokt ris och ärter eller haricots verts.
Bonniers kokbok, 1985
Ingredienser:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 fänkål
2 morötter
1 msk smör
2 msk skaldjursfond
2 dl vatten
3 dl grädde
2 msk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
salt och peppar
400 g torskfilé eller annan vit fisk
300 g laxfilé
250 g cocktailtomater
Gör så här:
Skala och hacka lök och fänkål.
Skala och skiva morötterna.
Bryn grönsakerna i smör tills de blir mjuka.
Tillsätt skaldjursfond, vatten, grädde och tomatpuré och koka upp.
Tillsätt timjan och smaka av med salt och peppar.
Skär fiskfiléerna i mindre bitar.
Tillsätt fiskbitarna till grytan och låt sjuda i 4-5 minuter.
Skölj och dela tomaterna.
Blanda ned tomaterna precis innan servering.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g champinjoner
Smör eller kokosfett att steka i
3 dl vatten
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
1 krm svartpeppar
3 dl crème fraiche
½ dl hackad persilja
Gör så här:
Borsta svampen och skär i skivor.
Fräs i smör eller kokosfett tills vätskan försvunnit.
Tillsätt vatten och låt koka upp.
Sänk värmen.
Tillsätt salt, pressad eller riven vitlök, svartpeppar och crème fraiche och låt puttra några minuter.
Mixa slätt och servera med hackad persilja.
Antal: ca 25 stycken
Ingredienser:
50 g marsánpulver
5 dl (300 g) vetemjöl
325 g mjukt smör
1½ dl florsocker
2 tsk vanillinsocker
Vaniljkräm:
1½ dl kokt vaniljkräm (marsán)
100 g mjukt smör
1 tsk citronsaft
florsocker efter smak
Vaniljsocker efter smak
Garnering:
Florsocker
Gör så här:
Arbeta samman alla ingredienser till en deg.
Spritsa med slät sprits, eller rulla knappt fingertfjocka längder, 12-15 cm långa.
Forma längderna till ringar direkt på smord plåt.
Låt skarvarna gå omlott.
Platta till lite med handen.
Grädda i 150-175°C tills kakorna fått lite färg i 15-20 minuter.
Koka vaniljkräm och låt den svalna.
Tillsätt smör florsocker, citronsaft och vaniljsocker.
Bred kräm på hälften av kakornas undersida.
Lägg ihop kakorna två och två. Pudra över lite florsocker.
Antal: beror på storleken av kakorna
Ugn: 175°C, 5 + 20-25 minuter
Ingredienser:
Pajskal:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
2 msk vatten
Fyllning:
200 g mandelmassa
100 g smör, rumsvarmt
4 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3-4 äpplen
Glasyr:
1 dl florsocker
vatten
Gör så här:
Pajdegen:
Hacka ihop smör, socker och mjöl.
Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg som får vila i ungefär en halvtimma.
Klä sedan en liten långpanna (ca 25x40cm) med degen och förgrädda detta pajskal i 175 grader i ca fem minuter.
Fyllningen:
Smöret till fyllningen bör vara rumsvarmt.
Riv mandelmassan och blanda den med smöret och äggen.
Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner blandningen i smeten.
Skala, kärna och klyfta äpplena.
Häll smeten i pajskalet och lägg i äppelklyftorna i smeten, gärna i något fint mönster om kakan kommer att serveras hel.
Grädda den i 20-25 minuter och bred glasyren över den när den har svalnat.
Ingredienser:
ett halvt kålhuvud
1 lök
2 grönsaksbuljongtärningar
3-4 ägg
4 dl mjölk
kryddpeppar
500 g köttfärs eller quornfärs
salt och peppar
potatis och lingonsylt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Strimla kålhuvudet fint, hacka löken och stek tillsammans i smör.
Använd gärna en gryta som du kan ställa in i ugnen.
Låt puttra ca 10-15 minuter under lock tillsammans med grönsaksbuljongen.
Blanda ägg och mjölk i en bunke.
Lägg ned några kryddpepparkorn och blanda ner köttfärsen.
Smaka av med salt och peppar.
Häll ned blandningen i grytan med kålen och löken, rör ihop och ställ in i ugnen på 175 grader i 30 minuter, därefter 15 minuter på 200 grader.
Servera med potatis och lingonsylt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|