Alla inlägg under februari 2021

Av Maria - 7 februari 2021 08:30

Antal: 2 scones

Ugn: 225 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:

2 dl rismjöl
2 dl majsmjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk pofiber
2 tsk fiberhusk 

2 krm salt
2 msk strösocker
50 g smör
2,5 dl laktosfri yoghurt


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda alla torra ingredienser.

Tillsätt smöret i mindre bitar samt yoghurt och arbeta ihop till en deg.
Forma två runda kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Mjöla en kniv och skåra varje kaka i fyra delar.
Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter.

Av Maria - 7 februari 2021 08:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

900 g potatis
20 g färsk dill
2 dl sojabaserad fraiche
1 tsk dijonsenap
salt
peppar
600 g laxfilé
2 tsk rapsolja
1 förp fryst broccoli (à 425 g)


Gör så här:

Tina broccolin.
Koka potatisen i en kastrull stor nog att även rymma broccolin.
Hacka dillen och blanda med fraiche och senap, smaka av med salt och peppar.
Skär laxen i portionsbitar och stek den i oljan i en stekpanna ca 3 minuter på varje sida, eller tills innertemperaturen på laxen är 54°C.

Krydda med salt och peppar.
Koka broccolin tillsammans med potatisen i 2 minuter.
Servera laxen med dillsåsen, broccoli och potatis.

Av Maria - 7 februari 2021 07:15

Antal: 6-8 portioner

Ugn: 175 grader, ca 1½ timme


Ingredienser:
1,3 kg kotlettrad med ben

Marinad:
3 msk honung
½ msk soja
1 pkt saffran
1 tsk kanel
1 msk pressad citron
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Sås:
4 dl sky + marinad + buljong (tärning eller fond)
12-16 katrinplommon
2 msk majsstärkelse

Garnering:
sesamfrön
flagad mandel

Tillbehör:
Ugnsstekta potatisklyftor, paprika och squash

 

Gör så här:

Lägg kotlettraden på ett ugnssäkert fat.

Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttet.
Blanda samman marinaden och pensla köttet med den.

Spara resten till såsen.

Stek köttet i nedre delen av ugnen i 175°C, tills termometern visar 65-70°C,ca 1½ timme.


Ta ut köttet och låt det vila en stund.

Vispa ur formen med buljong.
Koka upp sky, buljong och marinad i en kastrull.

Låt katrinplommonen koka i såsen ca 5 minuter.
Rör ut majsstärkelsen i lite vatten.

Tillsätt redningen under omrörning och låt såsen koka 3 minuter under fortsatt omrörning.
Skär loss köttet från benet och skär det i skivor.

Strö över garneringen.

Av Maria - 6 februari 2021 21:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 torskfiléer (alt rödspätta)
1 ägg
ca 0,75 dl vetemjöl
ca 2 dl pankoströbröd
1 msk citronsaft 

1 tsk örtsalt
1 tsk svartpeppar
matolja, till stekning


Kall dillsås:

3 dl gräddfil
1 dl filmjölk
0,5 dl majonnäs
1 dl bostongurka
1 kruka färsk dill, finskuren
1 msk citronsaft
1 tsk salt
1 tsk strösocker
0,5 krm svartpeppar


Gör så här:
Kall dillsås:

Börja med såsen.

Blanda ihop allting och ställ i kylen fram till servering.


Panerad fisk:

Tina fisken om du använder fryst fisk.
Torka av filéerna med hushållspapper.

Salta och peppra dem runtom.
Vispa upp ägget med en gaffel tillsammans med citronsaft i en djup tallrik.

Lägg pankoströbröd och vetemjöl i separata tallrikar.
Vänd först en filé i mjöl, sedan i ägg och slutligen i pankoströbröd.

Upprepa med de resterande fiskfiléerna.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek fisken i ca 5-7 minuter på varje sida.
Servera den nystekta fisken med dillsåsen.

Av Maria - 6 februari 2021 17:15

Ingredienser:

1 grön gurka

Lag av:
1 dl vatten
2-3 msk ättiksprit
2-3 msk honung
3 msk finhackad slätbladig eller krusbladig persilja

 

Gör så här:

Blanda samman alla ingredienserna till lagen.

Rör tills sockret löst upp sig.
Skiva en gurka i tunna fina skivor med osthyveln.
Lägg gurkskivorna i fin glasburk och slå över lagen.

Låt stå minst en timma innan servering.
Håller en månad i kylskåpet.

Av Maria - 6 februari 2021 16:45

Antal: 16 stycken

Jäsning: 45 minuter + 20 minuter

Ugn: 250 grader, 8-9 minuter


Ingredíenser:

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
50 g smör, rumsvarmt
0,75 dl ljus sirap
2 tsk salt
14-15 dl rågsikt


Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.

Tillsätt smör, sirap, salt och rågsikt lite i taget mot slutet.

Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.

Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.


Dela degen i 16 bitar.

Forma dem till runda bollar och platta till dem på ett mjölat bakbord.

Kavla ut dem till rundlar, ca 1 cm tunna.

Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga tätt med en gaffel.

Kavla ganska hårt så det blir ett djupt mönster, annars bildas stora luftbubblor i brödet under gräddningen.

Pudra mjöl både under och över så att degen inte fastnar i bordet eller i kaveln.
Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper.

Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 minuter.



Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda bröden mitt i ugnen i 8–9 minuter eller tills de får lagom gyllene färg.

Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

Av Maria - 6 februari 2021 07:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 liten purjolök
1 vitlöksklyfta
400 g kallrökt lax i bit
1 msk flytande matfett
2 msk färskpressad citronjuice
2 1/2 dl gräddprodukt (4 %)
250 g gröna ärtor
2 msk hackad dill
salt och peppar


Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en kastrull.

Servera med pasta och bröd.

Av Maria - 6 februari 2021 07:15

Antal: 1 kaka

Ugn: 225 grader, 12-15 minuter


Ingredienser:

200 g blockchoklad
200 g smör
4 ägg
2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

 

Gör så här:

Vispa ägg och socker.

Blanda mjöl och bakpulver.
Rör ner detta i äggsmeten.

Smält smör och choklad, blanda ner i smeten.
Grädda i smörad och bröad form med löstagbar kant, 12 - 15 minuter i 225 grader.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10
11
12
13
14
15 16 17 18 19 20 21
22 23
24
25
26
27 28
<<< Februari 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards