Alla inlägg under februari 2021
Antal: 2 scones
Ugn: 225 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
2 dl rismjöl
2 dl majsmjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk pofiber
2 tsk fiberhusk
2 krm salt
2 msk strösocker
50 g smör
2,5 dl laktosfri yoghurt
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda alla torra ingredienser.
Tillsätt smöret i mindre bitar samt yoghurt och arbeta ihop till en deg.
Forma två runda kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Mjöla en kniv och skåra varje kaka i fyra delar.
Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
900 g potatis
20 g färsk dill
2 dl sojabaserad fraiche
1 tsk dijonsenap
salt
peppar
600 g laxfilé
2 tsk rapsolja
1 förp fryst broccoli (à 425 g)
Gör så här:
Tina broccolin.
Koka potatisen i en kastrull stor nog att även rymma broccolin.
Hacka dillen och blanda med fraiche och senap, smaka av med salt och peppar.
Skär laxen i portionsbitar och stek den i oljan i en stekpanna ca 3 minuter på varje sida, eller tills innertemperaturen på laxen är 54°C.
Krydda med salt och peppar.
Koka broccolin tillsammans med potatisen i 2 minuter.
Servera laxen med dillsåsen, broccoli och potatis.
Antal: 6-8 portioner
Ugn: 175 grader, ca 1½ timme
Ingredienser:
1,3 kg kotlettrad med ben
Marinad:
3 msk honung
½ msk soja
1 pkt saffran
1 tsk kanel
1 msk pressad citron
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Sås:
4 dl sky + marinad + buljong (tärning eller fond)
12-16 katrinplommon
2 msk majsstärkelse
Garnering:
sesamfrön
flagad mandel
Tillbehör:
Ugnsstekta potatisklyftor, paprika och squash
Gör så här:
Lägg kotlettraden på ett ugnssäkert fat.
Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttet.
Blanda samman marinaden och pensla köttet med den.
Spara resten till såsen.
Stek köttet i nedre delen av ugnen i 175°C, tills termometern visar 65-70°C,ca 1½ timme.
Ta ut köttet och låt det vila en stund.
Vispa ur formen med buljong.
Koka upp sky, buljong och marinad i en kastrull.
Låt katrinplommonen koka i såsen ca 5 minuter.
Rör ut majsstärkelsen i lite vatten.
Tillsätt redningen under omrörning och låt såsen koka 3 minuter under fortsatt omrörning.
Skär loss köttet från benet och skär det i skivor.
Strö över garneringen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 torskfiléer (alt rödspätta)
1 ägg
ca 0,75 dl vetemjöl
ca 2 dl pankoströbröd
1 msk citronsaft
1 tsk örtsalt
1 tsk svartpeppar
matolja, till stekning
Kall dillsås:
3 dl gräddfil
1 dl filmjölk
0,5 dl majonnäs
1 dl bostongurka
1 kruka färsk dill, finskuren
1 msk citronsaft
1 tsk salt
1 tsk strösocker
0,5 krm svartpeppar
Gör så här:
Kall dillsås:
Börja med såsen.
Blanda ihop allting och ställ i kylen fram till servering.
Panerad fisk:
Tina fisken om du använder fryst fisk.
Torka av filéerna med hushållspapper.
Salta och peppra dem runtom.
Vispa upp ägget med en gaffel tillsammans med citronsaft i en djup tallrik.
Lägg pankoströbröd och vetemjöl i separata tallrikar.
Vänd först en filé i mjöl, sedan i ägg och slutligen i pankoströbröd.
Upprepa med de resterande fiskfiléerna.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek fisken i ca 5-7 minuter på varje sida.
Servera den nystekta fisken med dillsåsen.
Ingredienser:
1 grön gurka
Lag av:
1 dl vatten
2-3 msk ättiksprit
2-3 msk honung
3 msk finhackad slätbladig eller krusbladig persilja
Gör så här:
Blanda samman alla ingredienserna till lagen.
Rör tills sockret löst upp sig.
Skiva en gurka i tunna fina skivor med osthyveln.
Lägg gurkskivorna i fin glasburk och slå över lagen.
Låt stå minst en timma innan servering.
Håller en månad i kylskåpet.
Antal: 16 stycken
Jäsning: 45 minuter + 20 minuter
Ugn: 250 grader, 8-9 minuter
Ingredíenser:
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
50 g smör, rumsvarmt
0,75 dl ljus sirap
2 tsk salt
14-15 dl rågsikt
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.
Tillsätt smör, sirap, salt och rågsikt lite i taget mot slutet.
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
Dela degen i 16 bitar.
Forma dem till runda bollar och platta till dem på ett mjölat bakbord.
Kavla ut dem till rundlar, ca 1 cm tunna.
Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga tätt med en gaffel.
Kavla ganska hårt så det blir ett djupt mönster, annars bildas stora luftbubblor i brödet under gräddningen.
Pudra mjöl både under och över så att degen inte fastnar i bordet eller i kaveln.
Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper.
Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda bröden mitt i ugnen i 8–9 minuter eller tills de får lagom gyllene färg.
Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 liten purjolök
1 vitlöksklyfta
400 g kallrökt lax i bit
1 msk flytande matfett
2 msk färskpressad citronjuice
2 1/2 dl gräddprodukt (4 %)
250 g gröna ärtor
2 msk hackad dill
salt och peppar
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en kastrull.
Servera med pasta och bröd.
Antal: 1 kaka
Ugn: 225 grader, 12-15 minuter
Ingredienser:
200 g blockchoklad
200 g smör
4 ägg
2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Vispa ägg och socker.
Blanda mjöl och bakpulver.
Rör ner detta i äggsmeten.
Smält smör och choklad, blanda ner i smeten.
Grädda i smörad och bröad form med löstagbar kant, 12 - 15 minuter i 225 grader.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 |
25 |
26 |
27 | 28 | |||
|