Alla inlägg under maj 2021

Av Maria - 15 maj 2021 16:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 pitabröd
1 Coconut Bean Curry
1 sallad (på kruka)
1,5 dl gräddfil (eller crème fraiche)
mer grönsaker om man önskar


Gör så här:

Värm pitabröden enligt förpackningen (ska du ut på picknick, lägg dem i en tättslutande påse så de håller sig mjuka).
Värm färdigrätten i micro (ska du ut på picknick häll över den varma maten i en termos).
Fyll pitabrödet med sallad och den varma Coconut Bean Curryrätten.

Toppa med gräddfil eller crème fraiche.

Av Maria - 15 maj 2021 12:30

Antal: 6 portioner

Ugn: 150 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

3 tunnbröd


Fyllning:

1 liten gul lök

2-3 aprikoser

300 g kräftstjälkar (avrunnen vikt)

1 dl majonnäs

2 msk crème fraiche

½ tsk curry

½ dl finhackad dill

Salt

Nymalen svartpeppar


Garnering:
Dillkvistar

Salladsblad


Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.

Dela tunnbröden på mitten.

Mikra dem 4-5 sekunder så att de blir mjuka och tryck ner dem i sex små ugnssäkra formar som rymmer ca 1½ dl.

Forma brödet till en korg, och klipp bort överblivet bröd.

Baka brödet i ugnen ca 10 minuter.

Ta ut och låt svalna helt.


Fyllning:

Skala och finhacka löken.

Kärna ur och finhacka aprikoserna.

Rör ihop det med resten av ingredienserna till fyllningen.

Salta och peppra.


Fyll varje tunnbrödskorg med kräftröran och garnera med små dillkvistar och ett salladsblad.

Av Maria - 15 maj 2021 08:15

Antal: 4 portioner

 

Ingredienser:

6 dl kokt kamut (ca 3 dl före kokning), kamut finns i välsorterade hälsokostaffärer

1 broccolistånd

3 kokta rödbetor

2 msk olivolja

Salt

Peppar

1 dl riven parmesanost

50 g rostade pinjenötter

 

Gör så här:

Koka kamutkornen enligt anvisningarna på paketet (ca 40 minuter).

Bryt broccolin i små buketter och skär rödbetorna små kuber.

Hetta upp en stekpanna med olivolja och bryn broccolin in någon minut.

Tillsätt kamutkornen och rödbetorna och blanda om tills allt blir varmt.

Smaka av med salt och peppar.

Lägg upp på ett serveringsfat och strö över parmesanost och pinjenötter.

Av Maria - 15 maj 2021 08:00

Mängd: cirka 2 liter


Ingredienser:

2 kg rabarber
1½ l vatten
saft från 1 citron
1 kg Strösocker

 

Gör så här:

Skölj rabarbern.

Skär den i bitar.

Koka med vattnet tills rabarbern är helt mjuk.

Häll upp i silduk och låt självrinna i 30 minuter.

Rengör grytan och häll tillbaka saften.

Tillsätt socker och citronsaft.

Koka under ständig skumning tills saften är helt klar.

Häll upp på varma, väl rengjorda flaskor.

Förslut.

Förvara svalt.


Rabarbern kan bytas ut mot valfria bär eller frukter.

Av Maria - 15 maj 2021 06:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 port Spaghetti
200 g halloumiost
0,5 msk olivolja
3 dl vispgrädde
1 dl parmesanost
3 ägg (gulan)
1 vitlök
1 krm salt
1 krm malen svartpeppar


Gör så här:

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Tärna halloumin och stek krispig i olja i en varm stekpanna.

Lägg sedan åt sidan på en tallrik med hushållspapper så den hålls krispig.
Koka upp grädde i samma stekpanna.

När den har tjocknat så tillsätter du äggulor och riven parmesanost. R

ör om ca 2 min.
Lägg tillbaka halloumin och den färdigkokta pastan i såsen och rör om.

Smaka av med svartpeppar.
Riv ytterligare ost och hacka persilja som du strösslar över pastan vid servering.

Av Maria - 14 maj 2021 12:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

8 rödbetor

1 knippe dill

½ dl rapsolja

Salt

Svartpeppar

100 g chevré

50 g valnötter


Gör så här:

Koka rödbetorna tills de är al dente, lite fasta inuti.

Låt svalna något.

Skala och skär i skivor eller klyftor.

Hacka dill, blanda med olja.

Smaka av med salt och peppar.

Skär osten i mindre bitar.

Lägg upp rödbetorna på ett fat och toppa med ost och valnötter.

Ringla över dressingen.


Tips!

Valnötter innehåller bra fett och en hel massa annat nyttigt.

Förvara i kylen så att fettet i dem inte härsknar, extra viktigt på sommaren.

Av Maria - 14 maj 2021 10:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
Morotsgröt:

4 dl havregryn
4 dl äppeljuice (ekologisk)
6 dl mjölk (ekologisk. eller havremjölk eller vatten)
1-2 morötter, skalade och rivna
1 tsk malen kanel 
1 tsk malen kardemumma
1 tsk flingsalt

Äppelkompott:
2 äpplen
färsk ingefära
0,5 tsk vaniljpulver
1 dl vatten

Toppingbuffé:
äppelkompott
russin
solroskärnor
kokos
bipollen
sötmandel, hackade
nötsmör
mjölk
 
Gör så här:
Häll alla ingredienser till gröten i en kastrull, koka upp, sänk värmen och låt sjuda under omrörning i cirka 5 minuter eller tills gröten blivit tjock och krämig.

Gör äppelkompotten genom att skala och hacka äpplena i mindre bitar.
Koka dem på låg värme tillsammans med lite vatten, färsk riven ingefära och vaniljpulver i 7-8 minuter. Smaka av och se så att de mjuknat.
Man kan tillföra en sked honung ifall man vill ha den sötare.
Pressa i lite citronsaft och häll upp på burk så har ni till fler frukostar under veckan.

Servera gröten med äppelkompott, russin, solrosfrön och en skvätt mjölk.
Eller vad ni helst vill ha på.
Av Maria - 14 maj 2021 08:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g fläskfilé
smör, till stekning
salt
peppar
3 kvistar färsk timjan 
3 klyftor vitlök, finhackad
250 g champinjoner, skivad
1 purjolök, skivad
3 dl grädde
2 dl crème fraîche
2 msk soja
2 msk kalvfond
1-2 msk dijonsenap
färsk persilja (till garnering)

Servering:
kokt potatis, eller pasta
 
Gör så här:
Putsa fläskfilén fri från senor och skär i medaljonger 1-2 cm tjocka.
Salta och peppra fläskfilén och stek i smör i en het panna.
Tillsätt timjankvistar och stek medaljongerna i omgångar så att köttet blir ordentligt stekt och får en fin yta.
Lägg åt sidan.
Stek champinjonerna i smör i samma panna.
Tillsätt vitlöken och stek i ytterligare ett par minuter.
Lägg åt sidan. 
Stek den skivade purjolöken mjuk i lite smör.
Häll i grädde och crème fraîche i pannan.
Tillsätt soya, kalvfond och dijonsenap.
Låt koka ihop till en sås och tillsätt champinjonerna och fläskfilén.
Koka ihop tills fläskfilén är helt genomstekt.
Toppa gärna grytan med lite färsk hackad persilja och servera med potatis, pasta eller en fräsch sallad!

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Maj 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards