Alla inlägg under maj 2021

Av Maria - 30 maj 2021 07:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

1 burk konserverade hela tomater

1 msk torkad basilika

1/2-1 msk buljongpulver, till exempel Renée Voltaire

5 dl vatten

Salt

Svartpeppar

Lite chiliflakes

100 g ädelost


Gör så här:

Skala och hacka lök och vitlök.

Hetta upp en kastrull med olja och bryn löken i några minuter.

Tillsätt hela tomater, basilika, buljongpulver och vatten.

Låt koka upp och smaka av med salt, peppar och chiliflakes.

Lägg soppan i en matberedare och mixa ihop eller använd en stavmixer.

Koka upp soppan igen och smaka av med salt och peppar.

Häll upp soppan i skålar och smula över ädelost.

Av Maria - 30 maj 2021 06:45

Antal: 10 personer


Ingredienser:

2 burkar inläggningssill, à 420 g
1 dl ättiksprit, 12%
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 tsk hel kummin, krossad i mortel
1 tsk hel fänkål, krossad i mortel
½ tsk hel anis, krossad i mortel
3 lagerblad
1 rödlök


Gör så här:

Spola av sillen med kallt vatten och låt rinna av.
Skär sillen i ca 1½ cm breda bitar. 
Rör ättika och socker i en bunke tills sockret smält.
Häll på vattnet och tillsätt kryddorna.
Skala och skiva löken tunt.
Varva sill och lök i en glasburk.
Häll på lagen.
Ställ burken i kylen i minst ett dygn.

Av Maria - 29 maj 2021 13:39

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
1 msk olivolja

1 finhackad gul lök

1 tsk gult senapsfrö

5 msk olivolja

1 msk balsamvinäger

1 krm svartpeppar

2 krm salt

3 msk vatten

3 dl finhackad rucolasallad


Gör så här:

Hetta upp olja i en panna och stek löken utan att den tar färg ca 2 minuter.

Låt den kallna.


Krossa senapsfröna i en mortel och blanda dem med löken samt resten av ingredienserna.

Låt salsan stå kallt.


Rucolasallad med sin fina kryddiga smak passar som tillbehör till grillat.

Av Maria - 29 maj 2021 08:30

10 bufféportioner:

1 bit gravad lax, ca 500 g

träspett

 

Sås:

4 dl minifraiche

rivet skal och pressad saft av 1 lime

1 pressad vitlöksklyfta

2 msk salt

1 krm svartpeppar

 

Gör så här:

Skär bort skinnet och skär sedan laxen i avlånga bitar.

Trä upp dem på spett.

Rör ihop ingredienserna till såsen.

Fördela den i glas. Ställ laxspetten i glasen.

Av Maria - 29 maj 2021 08:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 dl rucolasallad

1 dl persilja

100 g valnötter

1 dl olivolja

1 riven vitlöksklyfta

1 dl riven parmesan

Salt

Peppar

1 tsk pressad citron


Gör så här:

Mixa rucolasallad, persilja, valnötter, olivolja, riven vitlök och parmesanost till en jämn smet.

Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Serveras gärna till fisk.

Av Maria - 29 maj 2021 07:30

Ingredienser:

4 msk oliv- eller solrosolja

1 tsk sambal oelek

1-2 tsk malen koriander

1 tsk malen spiskummin

1 citron, finrivet skal och saft

½-1 tsk salt

Svartpeppar


Gör så här:

Blanda alla ingredienser till  dressingen (riv bara det gula på citronskalet).

Av Maria - 29 maj 2021 07:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
½ kg lamm- eller nötfärs
1 finhackad gul lök
1 msk finhackad, färsk mynta
2 tsk Brun farin
1 ägg
2 tsk kryddblandning
½ dl olja

 

Gör så här:

Blanda samman färsen, löken, ägget, myntan, farin och kryddblandningen.

Forma till små biffar.

Pensla biffarna med olja och grilla dem i ett par minuter på varje sida.

Servera med couscous och t ex melonsallad.

Av Maria - 28 maj 2021 13:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 250 grader (grill), ca 10 minuter


Ingredienser:

2-3 gula eller röda paprikor, 250 g

2 tsk olja


Sås:

2 finhackade röda spanska pepparfrukter

1 tsk sesamolja

½ msk vitvinsvinäger

½ tsk salt

2 msk rapsolja

10 stora blad basilika


Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader grill.

Dela och kärna ur paprikorna.

Lägg dem på en plåt med snittytan nedåt.

Pensla med olja.

Grilla högst upp i ugnen ca 10 minuter, tills skalet börjar svartna och bubbla.

Tag ut dem och täck med ett blött utkramat smörpapper.

Låt ligga ca 10 minuter.

Drag av skalet och lägg paprikorna i en mixer eller matberedare.

Kör paprikorna tillsammans med pepparfrukt, sesamolja, vinäger, salt och olja till en slät sås.

Lägg i basilikabladen och kör kort så den blir finhackad i såsen.

Servera såsen kall.


Såsen serveras med fördel till fiskspett.

Såsen blir ju givetvis röd eller gul beroende på vilken färg på paprikan man väljer.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Maj 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards