Alla inlägg under maj 2021
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 burk konserverade hela tomater
1 msk torkad basilika
1/2-1 msk buljongpulver, till exempel Renée Voltaire
5 dl vatten
Salt
Svartpeppar
Lite chiliflakes
100 g ädelost
Gör så här:
Skala och hacka lök och vitlök.
Hetta upp en kastrull med olja och bryn löken i några minuter.
Tillsätt hela tomater, basilika, buljongpulver och vatten.
Låt koka upp och smaka av med salt, peppar och chiliflakes.
Lägg soppan i en matberedare och mixa ihop eller använd en stavmixer.
Koka upp soppan igen och smaka av med salt och peppar.
Häll upp soppan i skålar och smula över ädelost.
Antal: 10 personer
Ingredienser:
2 burkar inläggningssill, à 420 g
1 dl ättiksprit, 12%
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 tsk hel kummin, krossad i mortel
1 tsk hel fänkål, krossad i mortel
½ tsk hel anis, krossad i mortel
3 lagerblad
1 rödlök
Gör så här:
Spola av sillen med kallt vatten och låt rinna av.
Skär sillen i ca 1½ cm breda bitar.
Rör ättika och socker i en bunke tills sockret smält.
Häll på vattnet och tillsätt kryddorna.
Skala och skiva löken tunt.
Varva sill och lök i en glasburk.
Häll på lagen.
Ställ burken i kylen i minst ett dygn.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 msk olivolja
1 finhackad gul lök
1 tsk gult senapsfrö
5 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 krm svartpeppar
2 krm salt
3 msk vatten
3 dl finhackad rucolasallad
Gör så här:
Hetta upp olja i en panna och stek löken utan att den tar färg ca 2 minuter.
Låt den kallna.
Krossa senapsfröna i en mortel och blanda dem med löken samt resten av ingredienserna.
Låt salsan stå kallt.
Rucolasallad med sin fina kryddiga smak passar som tillbehör till grillat.
10 bufféportioner:
1 bit gravad lax, ca 500 g
träspett
Sås:
4 dl minifraiche
rivet skal och pressad saft av 1 lime
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Skär bort skinnet och skär sedan laxen i avlånga bitar.
Trä upp dem på spett.
Rör ihop ingredienserna till såsen.
Fördela den i glas. Ställ laxspetten i glasen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 dl rucolasallad
1 dl persilja
100 g valnötter
1 dl olivolja
1 riven vitlöksklyfta
1 dl riven parmesan
Salt
Peppar
1 tsk pressad citron
Gör så här:
Mixa rucolasallad, persilja, valnötter, olivolja, riven vitlök och parmesanost till en jämn smet.
Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
Serveras gärna till fisk.
Ingredienser:
4 msk oliv- eller solrosolja
1 tsk sambal oelek
1-2 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
1 citron, finrivet skal och saft
½-1 tsk salt
Svartpeppar
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till dressingen (riv bara det gula på citronskalet).
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ kg lamm- eller nötfärs
1 finhackad gul lök
1 msk finhackad, färsk mynta
2 tsk Brun farin
1 ägg
2 tsk kryddblandning
½ dl olja
Gör så här:
Blanda samman färsen, löken, ägget, myntan, farin och kryddblandningen.
Forma till små biffar.
Pensla biffarna med olja och grilla dem i ett par minuter på varje sida.
Servera med couscous och t ex melonsallad.
Antal: 4 portioner
Ugn: 250 grader (grill), ca 10 minuter
Ingredienser:
2-3 gula eller röda paprikor, 250 g
2 tsk olja
Sås:
2 finhackade röda spanska pepparfrukter
1 tsk sesamolja
½ msk vitvinsvinäger
½ tsk salt
2 msk rapsolja
10 stora blad basilika
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader grill.
Dela och kärna ur paprikorna.
Lägg dem på en plåt med snittytan nedåt.
Pensla med olja.
Grilla högst upp i ugnen ca 10 minuter, tills skalet börjar svartna och bubbla.
Tag ut dem och täck med ett blött utkramat smörpapper.
Låt ligga ca 10 minuter.
Drag av skalet och lägg paprikorna i en mixer eller matberedare.
Kör paprikorna tillsammans med pepparfrukt, sesamolja, vinäger, salt och olja till en slät sås.
Lägg i basilikabladen och kör kort så den blir finhackad i såsen.
Servera såsen kall.
Såsen serveras med fördel till fiskspett.
Såsen blir ju givetvis röd eller gul beroende på vilken färg på paprikan man väljer.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|