Alla inlägg under maj 2021

Av Maria - 27 maj 2021 06:15

Antal: ca 20 stycken

Jäsning: 45 minuter + ca 15 minuter

Ugn: 250 grader, 12-15 minuter


Ingredienser:

7 dl vatten
50 g jäst
3 dl solrosfrökärnor
6 dl havregryn
2 tsk örtsalt
ca 1 1/5 l vetemjöl


till pensling
1 ägg
3 tsk örtsalt (kan uteslutas)
ca 1 dl solrosfrökärnor


Gör så här:
Rör ut jästen i det fingervarma vattnet.

Tillsätt solrosfrökärnor och havregryn.

Rör om och låt stå i ca 5 minuter.

 


Blanda i örtsalt och vetemjöl lite i taget.

Arbeta väl till en smidig deg.

Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.

 

Arbeta degen igen och baka ut runda bullar som läggs på plåt med bakplåtspapper.

Låt bullarna jäsa igen ca 15 minuter utan bakduk.

 

Pensla bullarna med uppvispat ägg blandat med örtsalt och strö solrosfrökärnor över.

Grädda bullarna i 250 grader ca 12-15 minuter.

Av Maria - 26 maj 2021 14:45

Antal: ca 30 stycken

Ugn: 175 grader, 8-10 minuter eller 12-13 minuter


Ingredienser:

250 g mandelmassa

1½ dl strösocker

2 äggvitor


Fyllning:

3 äggulor

4½ msk strösocker

½ dl vatten

150 g smör, mjukt

75 g mörk choklad (64-70%)


Chokladöverdrag:

100 g mörk choklad (64-70%)

10 g kokosfett


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Riv mandelmassan fint.

Lägg mandelmassa, socker och äggvitor i en skål.

Vispa ihop alltsammans med en elvisp.

Spritsa eller klicka ut 20-30 rundlar på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda rundlarna i mitten av ugnen i 8-10 minuter (små rundlar) eller i ca 12-13 minuter för de större rundlarna.

Ta ut plåten och låt bottnarna svalna.


Fyllning:
Lägg äggulorna i en stor bunke.

Koka ihop socker och vatten till en trögflytande sockerlag.

Vispa ihop äggulorna och häll ner sockerlagen i en fin stråle under kraftig vispning.

Vispa tills smeten kallnat.

Vispa upp smöret i en separat bunke.

Vispa ner lite äggsmet i taget i smöret.

Smält chokladen och låt den svalna till rumstemperatur.

Vispa ner chokladen i en jämn stråle i smeten.

Vänd upp och ner på kakbottnarna.

Spritsa eller stryk på fyllningen med hjälp av en palett så att den blir som en liten kulle.

Sätt in biskvierna i kylen.


Chokladöverdrag:

Smält choklad och kokosfett i en kastrull, rör tills allt blandats ordentligt.

Häll chokladblandningen i en skål.

Låt svalna något.

Doppa topparna på biskvierna i chokladen.

Av Maria - 26 maj 2021 13:45

Mängd: ca 1 liter


Ingredienser:

1 msk hibiskusblommor, torkade
2 msk svart te, ex persika
1 liter vatten
1 dl Svenskt Strösocker
1 lime

 

Gör så här:

Koka upp vatten och låt teet dra i 4 minuter.

Sila och rör ner socker.

Låt svalna.

Servera med is och limeskivor.


Tips:
Frys ner lite av isteet i isformar så blir inte isteet utspätt en varm sommardag.

Av Maria - 26 maj 2021 08:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4-6 korvar med hög kötthalt

Olja till stekning

2 paprikor

1 zucchini

10 champinjoner

1 tsk hel kummin

1 burk färdig tomatsås, ca 500 g, gärna med lök och örter

2 dl crème fraiche

Salt

Peppar


Gör så här:

Skär korven i skivor och bryn i olja i en stekpanna.

Skär grönsakerna i mindre bitar och stek dem mjuka i olja tillsammans med kumminfröna.

Blanda korv och grönsaker i pannan.

Häll på tomatsås och crème fraiche, blanda och låt allt bli varmt.

Smaka av med salt och peppar och ev. mer örtkryddor.

Av Maria - 26 maj 2021 06:15

Antal: ca 20 stycken

Jäsning: 30 minuter + ca 20 minuter

Ugn: 225 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
4 dl finriven morot
250 g keso
2 tsk salt
1 msk rapsolja
4 dl grovt rågmjöl
3 dl rågflingor
ca 12 dl vetemjöl
 
Gör så här:
Smula jästen och rör ut den med vattnet i en degbunke.
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta sist in vetemjölet.
Degen kan bli något kladdig av keson, ta inte i alltför mycket vetemjöl.
Jäs degen i bunken i ca 30 minuter.
 
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Knåda degen på lätt mjlölat underlag.
Dela degen i två delar och rulla ut en tjock längd av varje del.
Skär i bitar och rulla till runda bullar.
Lägg bullarna på bakplåtspappersklädd plåt, låt jäsa i ca 20 minuter.
 
Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20 minuter i 225 grader.
Låt svalna på galler under bakduk.
Av Maria - 26 maj 2021 06:00

Antal: ca 12 bitar


Ingredienser:

Botten:

100 g smör

14 digestivekex

1 tsk mald kanel


Fyllning:

100 g frysta, tinade hallon

½ msk vatten

800 g naturell färskost

2 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

2 msk vetemjöl

2 krm salt

1 citron, rivet skal

4 ägg


Garnering:

Hallon


Gör så här:

Botten:

Smält smöret i en kastrull.

Mixa eller krossa kexen till fina smulor.

Blanda smör, kexsmulor och kanel.

Tryck ut smulorna i bottnen av en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.

Smörj kanterna på formen med smör.

Ställ i kylen så länge.

Sätt ugnen på 175°C.


Fyllning:

Mixa hallonen och vattnet med mixerstav.
Vispa ihop färskost, socker, vaniljsocker, mjöl, salt och citronskal.

Tillsätt äggen, ett i taget.

Blanda väl.
Häll smeten i formen.

Klicka i de mixade hallonen.

Dra med tex baksidan av en smal pensel i smeten så att det bildas ett fint mönster.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen 50-55 minuter.

Ta ut och låt kallna.

Garnera med hallon.

Av Maria - 25 maj 2021 12:06

Antal: 2 stycken

Jäsning: 40 minuter + 30 minuter

Ugn: 225 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

½ paket jäst

25 gr smör

2½ dl standardmjölk

½ tsk salt

5½ dl vetemjöl special + någon dl till utbakning

2 dl hasselnötter


Gör så här:
Smält smöret i en kastrull.

Blanda ner mjölken.

Värm till 37 grader.

Smula ner jästen i en bunke.

Slå mjölkblandningen över jästen och rör om tills jästen har löst sig.

Tillsätt salt vetemjöl och hasselnötter.

Knåda ihop till en smidig deg.

Arbeta för hand i 10 minuter genom att vika degen då och då och knåda in luft.

Låt degen jäsa i 40 minuter.

Dela degen i 2 delar.

Knåda snabbt till två långa baguetter.

Lägg på baguetteplåt eller vanlig plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader och grädda baguetterna i ca 10 minuter eller tills de har fått fin färg.

Av Maria - 25 maj 2021 11:56

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 gr köttfärs
1 hackad gul lök
2 pressade vitlökar
2 dl tomatpuré
3 msk ketchup
1 dl mjölk eller grädde
½ finriven morot
1 tesked torkad basilika
1 tesked torkad oregano
salt och peppar


Gör så här:

Stek köttfärsen med lök och vitlök.

Lägg i resten av ingredienserna och rör om.

Servera med spaghetti och grönsallad.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Maj 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards