Alla inlägg under maj 2021
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Ingredienser:
50 g smör
1 liten pressade vitlöksklyfta (eller ½ stor)
2 msk hackad persilja
flingsalt, svartpeppar
Gör så här:
Låt smöret bli rumstempererat.
Blanda det sedan med vitlök, persilja, salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2½ dl vetemjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
skal och saft från 1 citron
3 msk smör till stekning
Gör så här:
Blanda mjöl och salt i en bunke.
Vispa i hälften av mjölet och vispa till en jämn smet.
Vispa i resten av mjölken, saften från citron samt skalet.
Rör sedan ner äggen.
Stek sedan tunna pannkakor gyllene i stekpanna med lite smör.
Servera med kolasås, glass och sylt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2/3 dl vitt portvin
½ grönsaksbuljongtärning
2 dl crème fraiche
75 g roquefortost
Ca 1 dl hackad gräslök
½ krm cayennepeppar
Gör så här:
Koka upp vin tillsammans med buljongtärning och tillsätt crème fraiche.
Smula i osten och koka det hela ett par minuter.
Tillsätt gräslök och smaka försiktigt av med cayennepeppar - såsen är färdig.
Till tex grillad makrill eller lax.
Ingredienser:
ca 7 tomater (gärna i olika färger)
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 msk brun farin
ca ½ tsk salt
ca 1 krm grovmalen svartpeppar
½ dl strimlad färsk basilika
Gör så här:
Skölj och halvera tomaterna, gröp sedan ut kärnorna (kan sparas och användas till exempelvis soppa).
Skär tomatköttet i små tärningar.
Skala och finhacka gul lök och vitlöksklyftor.
Blanda olivolja med balsamvinäger, brun farin, salt och grovmalen svartpeppar i en skål.
Vänd ner tomater och lökhack.
Ställ i kylskåp en stund.
Vänd ner strimlad basilika innan servering.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g laxfilé
2 vårlökar, hackade
1½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 msk dijonsenap
1-2 msk hackad bladpersilja
olja till pensling
Olivyoghurt:
15 st kalamataoliver, urkärnade och hackade
2 msk hackad persilja
2 msk kapris (små använde jag)
1 skivad knipplök
ca 1 dl turkisk yoghurt
pressad citron
svartpeppar
Gör så här:
Tag bort skinn och ev ben ur laxen.
Skär den i bitar och hacka sedan så små bitar som möjligt.
Blanda laxen med övriga ingredienser och forma till fyra stora burgare.
Pensla burgarna på båda sidor med lite olja.
Lägg en bit aluminiumfolie på grillen och lägg sedan på burgarna.
Grilla några minuter på båda sidorna.
Servera på ciabattabröd tillsammans med sallad, tomat och olivyoghurt.
Olivyoghurten:
Kärna ur kalamataoliverna och hacka dem.
Blanda oliver, persilja, kapris, knipplök och yoghurt.
Smaka av med citron och svartpeppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
ca 10-12 små potatisar (gärna färsk potatis)
1 gul paprika
1 rödlök
½ zuccini
8-10 st champinjoner
12 st körsbärstomater
ca 4 msk smör
flingsalt
svartpeppar
färska örter (tex timjan och oregano, alt någon krydda typ perillade)
Gör så här:
Skrubba potatisen och koka i lättsaltat vatten tills de är precis klara.
Skölj grönsakerna och skär paprika, lök och zuccini i lagom stora bitar.
Dela champinjonerna.
Lägg potatis och alla grönsaker i folie.
Krydda med salt, peppar och örter.
Lägg på en klick smör och vik ihop till paket.
Kör paketen på grillen ca 7-10 minuter tills alla smaker fått gotta ihop sig.
Servera till grillat kött, fisk eller kyckling.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|