Alla inlägg under maj 2021
Antal: 10 skedar
Ingredienser:
50 g mörk choklad
1 dl kakao
1 dl vispgrädde
1 dl Ljust Muscovadorörsocker
1 tsk Vaniljsocker
1 kopp:
1 chokladsked
2 dl mjölk
Valfri garnering:
vispad grädde
marshmallows
chokladknappar
Ekologisk Ljus Sirap
malen kardemumma/kanel/kakao
Gör så här:
Hacka chokladen och smält över ett vattenbad.
Blanda ihop kakao, grädde, socker och vaniljsocker i en bunke och tillsätt den smälta chokladen.
Rör smeten jämn och ställ i kylen för att svalna.
Ta ut smeten när den blivit fast och lägg ett lager var på varje matsked.
Jämna till så att smeten blir slät på skeden.
Förvara i kylen.
Koka upp ca 2 dl mjölk och doppa chokladskeden i mjölken.
Rör om.
Toppa med valfri garnering.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
2 dl grovriven västerbottensost
3 dl crème fraiche
2 tsk hel spiskummin eller ½ tsk mald
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna.
Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer spiskummin.
Ingrdienser:
5 cl vodka
3 cl citronsaft
2 cl sockerlag
40 cl koncentrerad fläderblomssaft
10 cl äggvita
Gör så här:
Fläderskum:
Blanda koncentrerad flädersaft med äggvita i en sifon.
Använd en 0,5 L sifon och 2 gräddpatroner.
Säkerställ att sifonen skakas väl och hålls kyld.
Ju kallare sifon desto kompaktare skum.
Drink:
Använd ett lågt glas med is.
Skaka vodka, sockerlag och citronjuce kallt med is.
Sila upp i glaset och toppa med skum smaksatt med fläder.
Mängd: ca 5 matskedar
Ingredienser:
3-4 msk olja
1 msk vitvinsvinäger
1/2 tsk dijonsenap (kan uteslutas)
Salt
Nymald svartpeppar
Gör så här:
Häll olja och vinäger i en skål tillsammans med kryddor och senap, vispa tills allt har blandats samman och tjocknat.
Extra info:
Fransk dressing, eller vinägrettsås, är en enkel kombination av olja, vinäger och kryddor, som vispas ihop tills oljan och vinägern tjocknat i en emulsion.
De vanliga proportionerna av olja och vinäger är 3-4 delar olja till 1 del vinäger, men detta kan variera beroende på hur stark vinägern är, hur stark man vill ha dressingen och vilken sammansättning salladen har.
Dijonsenap är en vanlig smaktillsats, för det mesta tar man 1/2 tsk till 3-4 delar olja och 1 del vinäger, och den hjälper till att hålla ihop konsistensen i en vinäger.
Man använder den oljan man tycker om.
Grundreceptet utan smaktillsats håller i 1 månad i en burk med skruvlock i kylskåpet.
Fransk dressing kan användas till ett oändligt antal olika salladsingredienser.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Stroganoff:
Ingredienser:
50 riktigt små gurkor
2 dl grovt salt
2 röda chili
2 vitlöksklyftor
2 kvistar färsk dragon
Lag:
1½ dl strösocker
2 dl vitvinsvinäger
3 dl vatten
2 dl torrt vitt vin
1 msk salt
Gör så här:
Skölj gurkorna noga.
Torka dem på en handduk och lägg dem i en skål.
Häll på saltet och rör om.
Låt stå i 2-3 timmar.
Blanda samman socker, vinäger, vatten, vin och salt till lagen och koka upp.
Låt svalna.
Tag upp gurkorna från saltet och skölj dem noga.
Gör ren skålen och lägg tillbaka gurkorna.
Häll lagen över gurkorna och låt stå till nästa dag.
Häll av lagen i en gryta och koka upp den på nytt.
Låt svalna.
Skiva vitlök och chili och varva med gurkorna och dragonen i en burk.
Fyll på den avsvalnade lagen.
Förslut.
Förvara svalt.
Antal: 4 små koppar
Ingredienser:
2 dl finmalet kaffe
½ dl Strösocker
4 dl vatten
ett par droppar rosenvatten (finns i specialbutiker)
Gör så här:
Lägg kaffe och socker i en gryta och tillsätt hälften av vattnet och koka upp.
Häll på resten av vattnet och koka upp igen.
Häll försiktigt upp kaffet i 4 koppar.
Droppa i ett par droppar rosenvatten i varje kopp.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
Kyckling:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|