Alla inlägg under maj 2021

Av Maria - 20 maj 2021 13:45

Antal: 10 skedar


Ingredienser:

50 g mörk choklad
1 dl kakao
1 dl vispgrädde
1 dl Ljust Muscovadorörsocker
1 tsk Vaniljsocker


1 kopp:
1 chokladsked
2 dl mjölk


Valfri garnering:
vispad grädde
marshmallows
chokladknappar
Ekologisk Ljus Sirap
malen kardemumma/kanel/kakao


Gör så här:

Hacka chokladen och smält över ett vattenbad.

Blanda ihop kakao, grädde, socker och vaniljsocker i en bunke och tillsätt den smälta chokladen. 

Rör smeten jämn och ställ i kylen för att svalna.


Ta ut smeten när den blivit fast och lägg ett lager var på varje matsked.

Jämna till så att smeten blir slät på skeden.

Förvara i kylen.

Koka upp ca 2 dl mjölk och doppa chokladskeden i mjölken.

Rör om.

Toppa med valfri garnering.

Av Maria - 20 maj 2021 12:45

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

2 dl grovriven västerbottensost

3 dl crème fraiche

2 tsk hel spiskummin eller ½ tsk mald


Gör så här:
Blanda alla ingredienserna.

Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer spiskummin.

Av Maria - 20 maj 2021 08:00

Ingrdienser:

5 cl vodka
3 cl citronsaft
2 cl sockerlag
40 cl koncentrerad fläderblomssaft
10 cl äggvita


Gör så här:
Fläderskum:

Blanda koncentrerad flädersaft med äggvita i en sifon.

Använd en 0,5 L sifon och 2 gräddpatroner.
Säkerställ att sifonen skakas väl och hålls kyld.

Ju kallare sifon desto kompaktare skum.
 

Drink:
Använd ett lågt glas med is.
Skaka vodka, sockerlag och citronjuce kallt med is.
Sila upp i glaset och toppa med skum smaksatt med fläder.

Av Maria - 20 maj 2021 05:45

Mängd: ca 5 matskedar


Ingredienser:

3-4 msk olja

1 msk vitvinsvinäger

1/2 tsk dijonsenap (kan uteslutas)

Salt

Nymald svartpeppar


Gör så här:

Häll olja och vinäger i en skål tillsammans med kryddor och senap, vispa tills allt har blandats samman och tjocknat.



Extra info:

Fransk dressing, eller vinägrettsås, är en enkel kombination av olja, vinäger och kryddor, som vispas ihop tills oljan och vinägern tjocknat i en emulsion.

De vanliga proportionerna av olja och vinäger är 3-4 delar olja till 1 del vinäger, men detta kan variera beroende på hur stark vinägern är, hur stark man vill ha dressingen och vilken sammansättning salladen har.

Dijonsenap är en vanlig smaktillsats, för det mesta tar man 1/2 tsk till 3-4 delar olja och 1 del vinäger, och den hjälper till att hålla ihop konsistensen i en vinäger.

Man använder den oljan man tycker om.

Grundreceptet utan smaktillsats håller i 1 månad i en burk med skruvlock i kylskåpet.

Fransk dressing kan användas till ett oändligt antal olika salladsingredienser.

Av Maria - 19 maj 2021 16:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Stroganoff:

400 g falukorv
1 gul lök
50 g smör
2 msk tomatpuré
2 dl vispgrädde 
2 dl mjölk
1 msk dijonsenap
2 msk färsk pepparrot, riven
1 dl dill, hackad
salt
svartpeppar

Bulgur:
2 rödlökar (små)
2 dl bulgur
4 dl vatten
olivolja
salt

Garnering:
4 klyftor citron
dillvippa
 
Gör så här:
Bulgur:
Skala och skär löken i grova klyftor.
Plocka bort det yttersta lagret på klyftorna och fräs dem i olivolja.
Tillsätt bulgur och vatten.
Låt koka upp och lägg på ett lock, sänk värmen.
Låt småkoka tills vätskan kokat bort och bulguren är mjuk.
Smaka av med salt.
 
Korv stroganoff:
Strimla korven.
Skala och hacka löken.
Bryn korven i smöret.
Tillsätt löken mot slutet.
Fräs med tomatpuré och tillsätt grädde och mjölk.
Låt koka ihop och smaka av med dijonsenap, salt och peppar.
Tillsätt pepparrot och dill precis före servering.

Servera korv stroganoffen med bulgur och citronklyftor.
Av Maria - 19 maj 2021 12:45

Ingredienser:

50 riktigt små gurkor
2 dl grovt salt
2 röda chili
2 vitlöksklyftor
2 kvistar färsk dragon


Lag:
1½ dl strösocker
2 dl vitvinsvinäger
3 dl vatten
2 dl torrt vitt vin
1 msk salt


Gör så här:

Skölj gurkorna noga.

Torka dem på en handduk och lägg dem i en skål.

Häll på saltet och rör om.

Låt stå i 2-3 timmar.

Blanda samman socker, vinäger, vatten, vin och salt till lagen och koka upp.

Låt svalna.

Tag upp gurkorna från saltet och skölj dem noga.

Gör ren skålen och lägg tillbaka gurkorna.

Häll lagen över gurkorna och låt stå till nästa dag.

Häll av lagen i en gryta och koka upp den på nytt.

Låt svalna.

Skiva vitlök och chili och varva med gurkorna och dragonen i en burk.

Fyll på den avsvalnade lagen.

Förslut.

Förvara svalt.

Av Maria - 19 maj 2021 08:15

Antal: 4 små koppar


Ingredienser:

2 dl finmalet kaffe
½ dl Strösocker
4 dl vatten
ett par droppar rosenvatten (finns i specialbutiker)

 

Gör så här:

Lägg kaffe och socker i en gryta och tillsätt hälften av vattnet och koka upp.

Häll på resten av vattnet och koka upp igen.

Häll försiktigt upp kaffet i 4 koppar.

Droppa i ett par droppar rosenvatten i varje kopp.

Av Maria - 19 maj 2021 07:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

Kyckling:

1,5 kg kycklinglår
1 dl japansk soja (eller koreansk soja)
3 msk strösocker
1 msk risvinäger
2 msk sesamolja 
3 klyftor vitlök, rivna
1 msk vita sesamfrön
svartpeppar, några drag med pepparkvarnen

Coleslaw:
1 klyfta vitkål
1 tsk risvinäger
1 morot
4 salladslökar
1-2 msk gochujang (koreansk chilipasta)
1 dl majonnäs
2 tsk ingefära, riven
1 klyfta vitlök, riven
salt

Servering:
4 port koreanskt ris, kokt (eller japanskt ris)
 
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienserna till marinaden.
Lägg kycklingen i dubbla plastpåsar och häll marinaden över.
Låt marinera i minst 30 minuter eller mer, gärna 1 dygn.

Ge dem snabbt färg runtom i en het stekpanna.
Lägg med skinnsidan upp i en bakplåtspapperklädd ugnsform, strössla på sesamfrön och baka i ugn 225 grader i ca 20 minuter.
Strimla kål tunt och blanda ner risvinäger, krama grönsakerna med handen till de ger med sig lite och är både lite spänstiga och krispiga. Riv morot och skiva salladslök så tunt som möjligt. 
Tillsätt chilipastan och majonnäs, ingefära och vitlök och rör om väl.
Smaka av med salt.
Servera kycklingen med nykokt ris och den koreanska coleslawen.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Maj 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards