Alla inlägg under juni 2012

Av Maria - 21 juni 2012 08:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1½ dl créme fraiche

2 msk sambal oelek

Salt

Peppar


Gör så här:

Blanda créme fraiche med sambal oelek och smaka av med salt och peppar.

ANNONS
Av Maria - 20 juni 2012 14:45


Antal: 8 portioner

Ugn: 150 grader, 1 timma och 15 minuter


Ingredienser:

Botten:

4 äggvitor
2 1/2 dl socker
1 msk maizena
1 krm ättiksprit (12 proc)
ev 1 dl nötter, t ex hasselnötter och valnötter


Garnering:
2 dl vispgrädde
2 dl turkisk yoghurt
1 1/2 tsk vaniljsocker
ca 1 liter jordgubbar


Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.

Rosta nötterna i torr stekpanna.

Hacka dem.
Vispa äggvitorna till ett fast skum.

Vispa sedan in sockret lite i taget.

Smeten ska vara blank och bilda toppar.

Vispa sist i maizenamjöl och ättika.

Vänd ner nöthacket.

Bred ut smeten i en ca 28 cm rundel på bakplåtspapper och plåt.

Gör kanten lite upphöjd och mitten lägre.

Grädda i 1 tim 15 minuter utan att öppna luckan, stäng av ugnen, låt marängen stå i ugnen tills den är kall.

Vispa grädden och vispa sedan i vaniljsocker och yoghurt (av tjockflytande, fetare sort).
Lägg på yoghurt-grädde och generöst med jordgubbar, delade eller hela, strax innan servering.




ANNONS
Av Maria - 20 juni 2012 14:45


Ingredienser:

1,5 msk salt

½ dl strösocker

1 tsk vitpeppar, grovkrossad

500 g sikfilé, med skinn, 2 filéer

1 msk bourbon, (1-2 msk)


Gör så här:

Blanda salt, socker och peppar.

Gnid in fiskens köttsidor med det och droppa över whisky.
Lägg ihop filéerna med köttsidorna mot varandra och lägg in i en plastpåse.

Lägg den på ett fat och ställ i kylen ca 2 dygn.

Vänd påsen några gånger under tiden.


Var noga med att frysa den gravade fisken om den inte varit fryst innan.

Det gäller särskilt sik som oftare än lax drar på sig parasiter.

Minst –18° i 5 dygn bör det vara för att du ska vara säker.




Av Maria - 20 juni 2012 13:00


Antal: 4 portioner

Ugn: 175 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

ca 700 g fläskfilé
1 msk soja
salt och peppar


Balsamdressing:
½ dl balsamvinäger
2 msk honung
1 msk olivolja
ev steksky från köttet
½ dl salladskapris eller 1-2 msk vanlig kapris


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Putsa fläskfilén (eller filéerna) från fett och hinnor, pensla den med soja, salta och peppra.

Bryn filén runt om i stekpanna.

Efterstek den till cirka 65 graders innertemperatur i ugnseldfast form. Det tar lite drygt en halvtimma.

Man kan förstås också grilla den kryddade fläskfilén.

Tänk på att inte ha den för nära glöden och passa noga.
Skiva upp filén och lägg den på ett fat.

Ta vara på eventuell steksky.

Värm balsamvinäger, honung och olja i en liten kastrull. Blanda eventuellt i stekskyn.

Häll blandningen över köttet och dekorera med salladskapris (de lite större kaprisbären med litet skaft på).




Av Maria - 20 juni 2012 09:15


Antal: 1 bröd

Jäsning: 2 timmar

Ugn: 175 grader, 40 minuter


Ingredienser:

25 g jäst
5 dl ljummet vatten
9 dl vetemjöl special
1½ dl solrosfrön
1½ dl pumpakärnor
1 dl linfrö
2 msk olivolja
1½ tsk salt
0½ dl blandade frön att strö över

 

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke och häll på vattnet.

Rör tills jästen lösts upp.

Häll ner mjöl, alla fröer, olivolja och sist salt.

Rör om ordentligt till en jämn smet.

Häll smeten i en form med bakplåtspapper, 30 x 40 cm.

Strö över blandade frön.

Låt jäsa under bakduk minst 2 timmar.

Sätt ugnen på 175°.


Grädda mitt i ugnen ca 40 min.

Låt svalna i formen.




Av Maria - 20 juni 2012 07:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

1 stort blomkålshuvud

Olivolja

Salt

Peppar


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär blomkålen i skivor och lägg dem på en ugnsplåt, gärna med bakplåtspapper.

Ringla över olivolja och strö över salt och peppar.

Låt stå i ugnen ca 20 minuter.

Av Maria - 19 juni 2012 14:30


Ugn: 200 grader, 20-23 minuter


Ingredienser:

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
2 msk socker
½ tsk vaniljsocker
150 g smör eller margarin
1 äggula


Fyllning:
1 dl lemon curd (citronkräm på burk)
2 dl vispgrädde
ca 1 liter jordgubbar
ev blad av citronmeliss eller raspat citronskal


Gör så här:

Den kakkrispiga pajbotten kommer bäst till sin rätt om man inte lägger i grädden och jordgubbarna alltför långt i förväg.

Själva pajskalet går dock utmärkt att göra en dag i förväg.

Arbeta hastigt ihop vetemjöl, socker, vaniljsocker och smör så att det smular sig i matberedaren.

Tillsätt äggulan och kör så att degen formas till en boll.

Platta ut degen och lägg den i plastfolie i kylen 30 minuter.

Kavla ut degen så att den räcker till en form 23–25 cm i diameter.

Välj en form med löstagbar kant om du vill ha pajen mer som en tårta.

Klä formen med degen, och sätt in formen ca 30 minuter i kylen.

Täck ovankanten på formen med en smal remsa aluminiumfolie så är det mindre risk att den sjunker ned vid gräddningen.
Sätt ugnen på 200 grader.

Grädda pajskalet 20–23 minuter.

Ta bort folien efter cirka 15 minuter.

Låt pajbottnen svalna innan fyllningen läggs i.

Var lite försiktig när du fyller pajen, den får en ganska spröd kakkaraktär.

Vispa grädden och rör i citronkrämen.

Fyll pajskalet och täck med jordgubbar i halvor, kvartar eller skivor i ett vackert mönster.

Garnera med tunna strimlor av citronskal eller citronmeliss.




Av Maria - 19 juni 2012 13:00


Antal: ca 5 portioner


Ingredienser:

1 kg färskpotatis
1 liten rödlök
1 knippa hackad gräslök
1 dl hackad bladpersilja


Dressing:
½ dl olja
2 msk ljus vinäger
½ msk ljus fransk senap
salt och peppar


Gör så här:

Skrubba och koka potatisen.

Dela stora potatisar så att hela koket blir någorlunda jämnstort.

Passa så att potatisen inte blir för mycket kokt, den ska fortfarande vara fast.

Dela potatisen i halvor eller kvartar.

Tärna rödlöken smått.

Lägg potatisen i en rymlig skål, strö kryddgrönt och rödlök över.

Rör ihop dressingen och häll över den varma potatisen.

Blanda allt och servera ljummet eller rumstempererat.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12
13
14 15
16
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27
28
29 30
<<< Juni 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se